Rusya, Ukrayna'da yargılamalara hazırlanıyor! Öyle bir yer seçtiler ki...

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya, Ukrayna'da yargılamalara hazırlanıyor! Öyle bir yer seçtiler ki...
Eylemciler ve performans sanatçıları yaklaşan yargılamaları protesto etmeyi sürdürüyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda en kanlı çatışmalara sahne olan şehirlerinden biri Mariupol, savaşa yönelik yargılamalara da ev sahipliği yapacak. Rusya'nın, esir tuttuğu Ukraynalı ve yabancı askerleri hangi suçlar üzerinden yargılayacağı ve davalardan çıkacak karar da şimdiden merak konusu.

Mariupol Oda Flarmoni Orkestrası'nda son konser 20 Şubat 2022'de gerçekleşmişti. Rus işgali başlamadan sadece birkaç gün önce çocuklar bir klasik müzik konseri için görkemli salonu doldurmuştu. Orkestraya ev sahipliği yapan tarihi salon, Rus işgal kuvvetleri tarafından yakalanan Ukraynalı askerlerin yargılanması için kullanılacak. Salonda mahkumların geçecekleri ve mahkemeyi takip edecekleri özel kafesler hazırlanıyor.

Rus haber kaynakları tarafından aktarılan görüntüler, Moskova'nın yeni işgal edilen topraklarda Ukraynalı ve yabancı askerler hakkında “göstermelik duruşmalar” düzenlemeye hazırlandığının belki de bugüne kadarki en açık göstergesini oluşturmakta.

'GÖSTERMELİK DURUŞMA' KAVRAMI!

Göstermelik duruşma (show trial) literatüre girmiş bir kavram. Adli makamların sanığın suçluluğunu ya da masumiyetini önceden belirlediği kamuya açık yargılamalar “göstermelik duruşma” olarak ifade ediliyor. Bu tarz yargılamada duruşmanın tek amacı, hem suçlamanın hem de kararın kamuoyuna sunulması. Böylece yargılama hem etkileyici bir örnek, hem de diğer muhtemel muhalifler veya ihlalciler için bir uyarı işlevi görüyor.

Cambridge yaptığı tanımda kavramı şöyle açıyor: “Göstermelik duruşmalar, düzeltici olmaktan çok cezalandırıcı olma eğilimindedir ve propaganda amaçlı olarak da yürütülürler.”

YAZ BİTMEDEN BAŞLAYACAK

Ukrayna'nın doğusundaki de facto devlet Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin askeri kanadının lideri Denis Puşilin, Ukraynalı askerlerin kısa bir süre içinde mahkemeye çıkarılacağını söylerken, ilk yargılamaların yaz bitmeden başlamasını umduklarını dile getirdi.

Böylesi bir dava gündeme gelince Ukrayna cephesi gözlerini uluslararası sahneye çevirdi. Ukraynalı yetkililer Birleşmiş Milletler ve Kızıl Haç'a mahkumların korunması için daha güçlü müdahale etme çağrısında bulunurken Mariupol'un sürgündeki belediye başkanı Vadym Boichenko, Kiev'de verdiği bir röportajda, Moskova'nın “halkına çaresizce bir zafer göstermek için çabaladığını” dile getirdi:

“Moskova, savaş alanında ilerleyemediği için, Ukrayna'yı korkutmak ve Rusların Mariupol üzerindeki kontrolünü vurgulamak için Ukraynalı savaş esirlerini kullanacaklar.”

Davalarda kimlerin yargılanacağı açıkça belirtilmiyor. Soruşturmaları sürdüren Rus müfettişler haziran ayında “barışa karşı işlenen suçlar” kapsamında bini aşkın Ukraynalıya dava açıldığını ifade ediyor. Dava açılanlar arasında ünlü Azak Taburu da yer alıyor. Bilindiği üzere tabur, savaşın en kanlı muharebelerinden birinin sonunda Rus kuvvetleri şehri bombalarken Mariupol çelik fabrikasının altında haftalarca saklanmıştı.

AZAK TABURU DA YARGILANABİLİR

Azak Taburu şu anda Ukrayna Ulusal Muhafızları'nın bir parçası ancak grup oldukça tartışmalı. Rusya'nın işgale gerekçe olarak gösterdiği konulardan biri olan, ülkede yükselen ırkçılık ve neo-Nazi sempatisi genellikle Azak Taburu ile bağdaştırılıyor. Hatta grup 2014'te Nazi sembolleri kullandığı gerekçesiyle büyük tepki çekmişti. Armasında Wolfsangel olarak bilinen 2. SS Panzer Tümeni'nin sembolünü kullanan grup bu armanın “Ulusal Fikir" (Ideya Natsiyi) sloganını temsil ettiğini öne sürmekteydi.

Rusya, Ukrayna'da yargılamalara hazırlanıyor! Öyle bir yer seçtiler ki... - Resim : 2
Azak Taburu'nda yer alan bir askerin cenaze töreninde taburun tartışmalı sembolü taşıyan bayrağı da görülüyor. Fotoğraf: Reuters

Bunların yanı sıra Vadym Boichenko, Rusların yargılamalara 24 Ağustos'ta başlayacağını söylüyor. Bu tarih Ukrayna'nın 1991'de SSCB'den ayrıldığı tarih yani Ukrayna Bağımsızlık Günü. Boichenko, “Şehrimizi savunan kahraman kadınlarımızı ve erkeklerimizi şehri yıkmakla suçlayacaklar” diyor.

Mahkumların güvenliklerine yönelik endişeler ise 29 Temmuz'da Ukrayna'nın doğusundaki bir esir kampında yaşanan ve 50'yi aşkın Ukraynalı savaş esirinin hayatını kaybettiği patlamayla arttı. Ukraynalı yetkililer patlamanın Rusya tarafından bilinçli olarak yapıldığını savunuyor.

Boichenko ayrıca yargılamaların sivilleri de kapsayabileceğini söylüyor ve şöyle aktarıyor:

“Ukrayna silahlı kuvvetlerine yardım ediyorsanız, onların gözünde bu bir suçtur. Kendi toprağınızı koruyorsanız, onların gözünde bir hainsiniz. İşbirliği yapmamaya karar verirseniz, yargılanabilirsiniz.”

Söz konusu yargılamalarda yaşanacaklar ve ortaya çıkacak görüntüler şimdiden merak konusu.

*Bu haberde yer alan bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta "Cages are built inside the Mariupol Philharmonic, as Russia appears to prepare for trials of Ukrainians" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya Ukrayna savaşı