Rusya-Ukrayna krizinde barış umudu Türkiye'de

Dünya haberleri Rusya Ukrayna Savaşı
Rusya-Ukrayna krizinde barış umudu Türkiye'de

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgalinde 33. güne girilirken, dün müzakerelerde yeni yüz yüze temasın İstanbul'da devam edeceği açıklandı. Ukrayna'dan yapılan son açıklamada, "Türkiye, gelecekte güvenlik konularında Ukrayna'ya garantör olabilecek ülkeler arasında" denildi.

Ukrayna'da iktidardaki Halkın Hizmetkarı Partisi'nin Meclis Grup Başkanı ve Müzakere Heyeti Üyesi David Arahamia, yapılacak yeni yüz yüze görüşmelerin Türkiye'de olacağını duyurdu. Bu açıklamanın ardından Rusya müzakere heyeti başkanı Medinskiy de bilgiyi doğruladı.

Ukrayna tarafından yapılan son açıklamada, Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Yardımcısı, "Türkiye, gelecekte güvenlik konularında Ukrayna'ya garantör olabilecek ülkeler arasında" dedi.

TÜRKİYE'DE BARIŞ UMUDU

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, yaptıkları telefon görüşmesinde, müzakerelerin İstanbul'da yapılması konusunda mutabakat sağladıkları belirtildi.

ZELENSKİ'DEN MESAJ: BİR FIRSAT

İstanbul'daki görüşmelere ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, "Önümüzde yeni bir müzakere turu var ve biz barış istiyoruz. Bana söylenene göre Türkiye'de yüz yüze görüşmeler olacak. Türkiye'de yüz yüze görüşme için bir fırsat ve ihtiyaç var. Bu fena değil. Sonuca bakacağız. Müzakerelerde önceliklerimiz biliniyor. Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü şüphesizdir. Devletimiz için etkin güvenlik garantileri zorunludur. Hedefimiz açıktır. Barış ve en kısa sürede ana devletimizde normal yaşamın restorasyonu" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da yüz yüze görüşmeyle ilgili olarak, Twitter'dan bir açıklama yaptı.

Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye’de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz.

Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz" dedi.

Kaynak: Haber Global TV

Rusya Rusya Ukrayna savaşı Volodimir Zelenski Vladimir Putin İstanbul