Rusya: Sputnik V aşısında alerjik reaksiyon gözlemlenmedi

Rusya koronavirüs
Rusya: Sputnik V aşısında alerjik reaksiyon gözlemlenmedi

Rusya'dan koronavirüse karşı Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi'nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, aşıda alerjik reaksiyonlar gözlemlemediklerini duyurdu.

ABD'de ilaç şirketi Pfizer ile Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech'in birlikte geliştirdiği koronavirüs aşısının uygulandığı bazı kişilerde ciddi alerjik reaksiyon görülmesinin açıklanması üzerine aşılara yönelik tartışmalar giderek artıyor. Aşıların güvenliği ile ilgili başlayan tartışmalara Rusya da dahil oldu. Rusya’nın Sputnik V aşısını geliştiren Gamaleya Araştırma Merkezi’nin Başkanı Aleksandr Gintsburg, kendi geliştirdikleri aşıda alerjik reaksiyona rastlamadıklarını açıkladı.

Aşının tüm test süreçlerinde gözlemlendiğini aktaran Gintsburg, "Sputnik V aşısının geliştirilmesi sırasında birinci, ikinci ve üçüncü klinik deneyler sırasında ve sivil dolaşımı sırasında hiçbir alerjik reaksiyon görülmedi. Şu ana kadar 700 bin kişiye aşı uygulaması gerçekleştirildi. Rusya Federal Tıbbi Gözetim Ajansı (Roszdravnadzor) tarafından aşı uygulanan kişiler reaksiyonlara karşı gözlem altında tutuluyor" ifadelerini kullandı.

VAKALAR AŞIYA RAĞMEN ARTIYOR

Rusya'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı toplu aşılama başlamasına rağmen, salgın yayılmaya devam ediyor.

İlk Kovid-19 vakasının 31 Ocak'ta tespit edildiği ve virüs kaynaklı ilk ölümün 19 Mart'ta kaydedildiği ülkede, Kovid-19'a karşı toplu aşılama aralık başında başladı ancak vaka sayısında artış sürüyor.

Salgının başlangıcından bu yana son 24 saatte 29 bin 935 kişide virüsün tespit edilmesiyle "en yüksek" Kovid-19 günlük vaka sayısı görüldü.

Rusya'da Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün "Sputnik V" (GamKovidVak), Vektör Araştırma Merkezince "EpiVakKorona" aşı adayları geliştirildi. 3. faz klinik deneyleri henüz tamamlanmayan aşıların üretimi bir süre önce başladı, ardından toplu aşılama sürecine geçildi.

İlk olarak 18-60 yaş vatandaşların katıldığı toplu aşılama süreci, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla 5 Aralık'ta başkent Moskova'da, 15 Aralık'ta da ülkenin tüm bölgelerinde başladı.

Sağlık, eğitim, kültür, ticaret, hizmet, sanayi, ulaşım, enerji ve basın alanında hizmet veren kuruluşların çalışanlarının aşılanabildiği ülkede, aşılanmak isteyenlerin bazı kronik hastalıkların olmaması ve son iki hafta içinde üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanmamış olması gerekiyor. Hamile ve emzirme döneminde olan kadınlar aşı yaptıramıyor.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, "Sputnik V" aşı adayıyla yapılan toplu aşılama süreci kapsamında yaklaşık 52 binden fazla kişinin aşılandığını bildirdi. Toplu aşılamanın yeni yıl bayramında da yapılacağını belirten Muraşko, yıl sonuna kadar Sputnik V aşısının 2 milyon dozunun üretileceğini dile getirdi. Ancak, bu gelişmelere rağmen, Rus yetkililer ülkedeki salgın durumunun gergin olduğunu ve bu nedenle sağlık sisteminin "baskı altında" olduğunu belirtiyor.

Kovid-19'a yakalanan kişilerin yüzde 80'inin hastanelerde tedavi gördüğü ülkede, vatandaşlara yeni yıl bayramında sokaklar ve mekanlara akın etmemeleri ve salgına karşı belirlenen kurallara uyması çağrısında bulunuluyor.

Yeni yıl tatilinde sağlık sisteminin çalışmasının daha zorlaşacağı görüşünü paylaşan yetkililer, toplu aşılamaya kış tatilinde ara verilmemesi gerektiğini ifade ediyor.

KORONAVİRÜSÜN 1424 MUTASYONU TAKİP EDİLDİ

Kovid-19'un daha bulaşıcı olan türünün ortaya çıkması nedeniyle İngiltere ile havayolu ulaşımını 22 Aralık itibarıyla bir haftalığına durduran Rusya'da, virüsün söz konusu türüne rastlanmadığı yetkililerce öne sürüldü.

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketici Haklarını Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) Başkanı Anna Popova, söz konusu durumu takip ettiklerini ve koronavirüsün genetik değişimini incelediklerini belirtti.

Popova, ülkede şimdiye kadar Kovid-19'un 1424 mutasyonunun tespit edildiğini, ancak bunların virüsün özelliklerinin değişimiyle ilgili olmadığını ileri sürdü.

Ayrıca, yetkililer, ülkede Kovid-19'a karşı alınan tedbirlerin sertleştirilmesine gerek duyulmadığını savunuyor.

Kaynak: AA

Sputnik V aşısı