Rusya'nın tehdidiyle Suriye'ye insani yardımların gönderildiği sınır kapıları ikiye indirildi

Rusya'nın tehdidiyle Suriye'ye insani yardımların gönderildiği sınır kapıları ikiye indirildi

Suriye'ye 2014 yılından beri insani yardımların yapıldığı sınır kapılarının sayısı, Rusya'nın veto tehdidinin ardından dörtten ikiye indirildi. Çıkan kararla insani yardımlar, Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava sınır kapılarından yapılacak.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına olanak sağlayan kararın süresinin dolmasına saatler kala, yeni bir karar aldı.

ABD VE İNGİLTERE ÇEKİMSER KALDI

Suriye kararı, Rusya ve Çin'in çekimser kalmasıyla kabul edildi. Sınır kapıların sayılarının azaltılmasından memnun olmayan ABD ve İngiltere de oylamada çekimser kaldı. Karara 11 ülke ise destek verdi.

KAPI SAYI YARI YARIYA, SÜRE İSE 6 AYA DÜŞTÜ

Almanya ve Belçika tarafından hazırlanan tasarıya Rusya'nın itirazları ve veto tehdidi üzerine, insani yardımların girdiği mevcut sınır kapılarının sayısı yarıya düştü. 2014 yılından beri her yıl 12 aylığına yenilenen BMGK kararı ise bu kez ancak 6 ay uzatılabildi. 

ÜRDÜN VE IRAK KAPILARI İPTAL

Daha önce ikisi Türkiye'den olmak üzere dört sınır kapısından yapılan insani yardımlar bundan sonra sadece iki sınır kapısından gönderilebilecek. Çıkan kararla insani yardımlar, Türkiye ile olan Babüsselame ve Babülhava sınır kapılarından yapılmaya devam edecek. Suriye ve Ürdün arasındaki er-Remse sınır kapısı ve Irak ile olan El-Yarubiyye sınır kapıları ise yardımların girişine kapatılacak. 

RUSYA AÇISINDA "ZAFER" OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ 

Suriye'de yaklaşık 4 milyon kişiye insani yardımların ulaştırılmasını olanak sağlayan sınır kapılarının azaltılması Batılı ülkeler tarafından eleştirilirken, karar Rusya açısından ''zafer'' olarak yorumlandı.

Rusya ve Çin geçen aralık ayında da sınır kapılarının bir yıl boyunca insani yardımların girişine açık tutulmasını veto etmiş ve sadece iki sınır kapısının 6 ay açık kalması konusunda ısrar etmişti.

Rusya Suriye BMGK