Rusya'nın serbest bıraktığı tutukluları Zelenskiy karşıladı

Rusya'nın serbest bıraktığı tutukluları Zelenskiy karşıladı

Geçen Kasım ayında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan Kerç Boğazı krizinde alıkonulan 24 Ukraynalı denizci ve farklı zamanlarda tutuklanan 11 siyasi tutuklu, bugün ülkelerine döndü. Denizcileri, havaalanında Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy karşıladı

Moskova'da serbest bırakıldıktan sonra ülkelerine dönen Ukraynalı denizcileri, havaalanında Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy karşıladı. Rus ve Ukrayna medyasında 'esir değişimi' olarak adlandırılan süreç tamamlandı.

Geçen Kasım ayında Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan Kerç Boğazı krizinde alıkonulan 24 Ukraynalı denizci ve farklı zamanlarda tutuklanan 11 siyasi tutuklu, bugün ülkelerine döndü. Rusya'da serbest kaldıktan sonra Ukrayna'ya iade eden 35 kişiyi, Kiev Havaalanı'nda yakınları ve Devlet Başkanı  Vladimir Zelenskiy karşıladı. Ukrayna'nın serbest bıraktığı 35 Rusya vatandaşı siyasi tutuklu da bugün ülkelerine iade edildi.

'PUTİN İLE BİRLİKTE SÖZÜMÜZÜ TUTTUK' 

Zelenskiy, havaalanında yaptığı açıklamada, "İlk etap tamamlandı. Ukrayna Devlet Başkanı olarak ben ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, anlaşmayı bozmadık ve verdiğimiz tüm sözleri yerine getirdik" dedi. Rusya ve Ukrayna devlet başkanları Vladimir Putin ile Vladimir Zelenskiy arasında 11 Temmuz'da yapılan telefon görüşmesinde, iki ülkede bulunan bazı tutukluların takas edilmesi konusunun ele alındığı bildirilmişti. Rusya, 25 Kasım'da Azak Denizi'nde karasularını ihlal ettikleri gerekçesiyle üç Ukrayna savaş gemisine el koymuştu. Olay sırasında gözaltına alınan 24 Ukraynalı denizci, yaklaşık dokuz aydır Rusya'da tutuklu bulunuyordu. 

Moskova ile Kiev'in karşılıklı olarak 35'er tutukluyu serbest bırakarak ülkelerine iade etme konusunda anlaşmaya vardıkları belirtilmişti.

TRUMP'TAN RUSYA VE UKRAYNA'YA TEBRİK

ABD Başkanı Donald Trump, siyasi tutukluların takasını yapan Rusya ve Ukrayna’yı tebrik etti.

Trump, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, “Rusya ve Ukrayna az önce çok sayıda esiri değiştirdi. Çok iyi haber, belki de barışa yönelik ilk dev adım. Her iki ülkeye tebrikler!” ifadelerini kullandı. 



Vladimir Zelenskiy Rusya ukrayna Kerç Boğazı esir takası