Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda askeri varlığını güçlendirdiğini gösteren uydu görüntüleri yayınlandı

Rusya
Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda askeri varlığını güçlendirdiğini gösteren uydu görüntüleri yayınlandı

Rus Deniz Kuvvetleri'ne ait 3 nükleer enerjili denizaltının tarihte ilk defa Kuzey Kutup bölgesinde aynı anda su yüzüne çıktığı geçtiğimiz günlerde görülmüştü. Amerikan medyası, Rusya'nın, Kuzey Kutbu'ndaki askeri varlığını güçlendirdiğini gösteren uydu görüntülerini yayınladı.

Rusya’nın Kuzey Kutbu’ndaki hareketliliğini takip eden Amerikan medyası uydu görüntüleri yayınladı. Görüntülerde, Rusya'nın Kuzey Kutbu'ndaki askeri tesislere ait pistleri yenilendiği, ek gözetleme kuleleri ve bölgeye konuşlandırılmış hava savunma sistemleri yer aldı. Amerikan medyası, Rusya'nın eski Soğuk Savaş üslerini geliştirmesinin yanı sıra Murmansk şehri yakınlarındaki Kola Yarımadası'nda yeni tesisler inşa ettiğini ileri sürdü.

Daha önce de Danimarka istihbaratı Rusya’nın Kuzey Kutbu’na yaklaşık bin kilometre uzaklıktaki Frans Joseph’in en kuzeydeki sınır muhafız istasyonuna savaş uçağı üssü kurma hazırlığında olduğunu ileri sürmüştü.

Rus Deniz Kuvvetleri Başkomutanı Amiral Nikolai Yevmenov’un 26 Mart 2021 Cuma günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e rapor verdiği bildirilmiş, verilen rapora göre Umka-2021 sırasında 3 Rus nükleer denizaltısı, eşzamanlı olarak Kuzey Kutup bölgesinde su yüzüne çıktı. Söz konusu olayın Rus Deniz Kuvvetleri tarihinde bir ilk olduğu ifade edilmişti. 

 

Rusya'nın Kuzey Kutbu'nda askeri varlığını güçlendirdiğini gösteren uydu görüntüleri yayınlandı - Resim : 1

Amiral Yevmenov konuyla ilgili olarak, "Kuzey Kutbu seferinin bir parçası olarak, Rus Donanması tarihinde ilk kez 300 metre yarıçaplı sınırlı bir alanda üç nükleer enerjili denizaltı buzun altından su yüzüne çıktı" demiş, Amiral, Arktik tatbikat olan Umka-2021’in Rus Coğrafya Topluluğu’nun da katılımıyla Franz Josef Land takımadaları, Alexandra Land Adası ve komşu sularda sürmekte olduğunu bildirmişti.

Amiral Yevmenov, kutup altı bölgelerde ilk defa bir dizi muharebe eğitimi, bilimsel araştırma ve pratik önlemin belirli bir plan çerçevesinde yürütüldüğünü vurgulamıştı.

Faaliyet kapsamında yer alan asker ve sivil personel sayısının 600’ün üzerinde olduğu ifade edilirken, bununla beraber yaklaşık 200 adet silah, askeri ve özel donanımın yer aldığı belirtiliyor. Ortalama hava sıcaklığının -25° C ila -30° C arasında olduğu ifade ediliyor. Mevcut buz örtüsü kalınlığının 1,5 metre kadar olduğu ve rüzgar hızının da 32 m/s olduğu aktarılan bilgiler arasında.

 

Kaynak: DHA

kuzey kutbu Rusya ABD