Rusya ile ABD arasında casus krizi büyüyor: İstihbarat inceleme başlattı!

Rusya ile ABD arasında casus krizi büyüyor: İstihbarat inceleme başlattı!

ABD Başkanı Donald Trump'ın bir açıklaması sonrasında hayatı tehlikeye girdiği iddiasıyla Kremlin'deki bir CIA casusunun geri çekilmek zorunda kalındığı yönündeki iddialar üzerine Rus istihbaratı soruşturma başlattı

ABD ve Rusya arasında "Kremlin'de üst düzey CIA casusu" konusunda olası krize doğru bir ilerleme yaşanıyor. Daha önce Rusya tarafından yalanlanan, Putin'in çevresine bir CIA casusunun sızdığı yönündeki iddialar konusunda Kremlin, Rus istihbarat örgütlerinin soruşturma başlattığını duyurdu.
   
ABD'li medya şirketleri CNN ve New York Times'ın ortaya attığı Kremlin'deki casus iddiasının ardından kriz giderek büyüyor. Trump'ın, Kremlin'de Putin'in çevresine sızan üst düzey bir CIA casusunun hayatını tehlikeye attığı, bu nedenle CIA'in casusunu geri çekmek zorunda kaldığı öne sürülmüştü. Casusun, Trump'ın Rusya Savunma Bakanı Lavrov'a DEAŞ operasyonuyla ilgili gizli bilgileri anlatmasıyla deşifre olduğu iddia edilmişti. Rus medyası ise sözü edilen kişinin Oleg Smolenkov olduğunu yazdı.
Amerikan medyası geri çekilen bu casus nedeniyle ABD Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın Kremlin içerisinde bir haber alma kaynağının kalmadığını öne sürmüştü.

PESKOV: KOVULMUŞTU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov,  gazetecilerin ABD'nin Rusya yönetimi içine Oleg Smolenkov isimli casusu yerleştirdiği iddiaları ile ilgili soruyu cevaplandırdı. 

Kremlin yönetiminin Smolenkov'un Amerikan Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) adına çalışıp çalışmadığını bilmediğini belirten Peskov, "Böyle bir çalışan vardı ve kovulmuştu ama casus olup olmadığını bilmiyoruz." ifadesini kullandı. 

Peskov, bu konu ile ilgili istihbarat yetkililerinin çalışmalarını sürdürdüğünü söyledi. 

ABD'nin, Rusya Soruşturma Komitesi çalışanlarını, Yehova Şahitleri'nin haklarını ihlal ettikleri gerekçesiyle yaptırım listesine almasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Peskov, "Bunun kesinlikle kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz. Bu, ikili ilişkilerde yıkıcı çizginin devamıdır." diye konuştu.

Rusya Kremlin ABD Donald Trump Vladimir Putin