Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Washington ve Brüksel'in bugünkü anlaşmalara engel olmaktan vazgeçmesi memnuniyet verici

Rusya Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Washington ve Brüksel'in bugünkü anlaşmalara engel olmaktan vazgeçmesi memnuniyet verici

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün İstanbul'da imzalanan 'tahıl sevkiyatı anlaşması' ilişkin yaptığı açıklamada, "Washington ve Brüksel'in bugünkü anlaşmaların gerçekleştirilmesine engel olmaktan vazgeçmeleri memnuniyet verici" dedi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bugün İstanbul'da imzalanan Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'na ilişkin, ABD ve Avrupa Birliği'nin gıda konusunda anlaşmaların sağlanmasını engellemeyi bırakmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Lavrov, "Washington ve Brüksel'in bugünkü anlaşmaların gerçekleştirilmesine engel olmaktan vazgeçmeleri memnuniyet verici" dedi.

LAVROV'DAN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tahılının dünya pazarına ulaştırılmasına yönelik İstanbul'da imzalanan "tahıl koridoru" anlaşması nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a teşekkür etti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden dünya pazarına ulaştırılması için Türkiye'nin girişimleriyle Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında bugün İstanbul'da imzalanan anlaşmayla ilgili açıklamada bulundu. Bakan Lavrov, Bakanlığın resmi internet sitesi üzerinden görüntülü mesaj yayınlayarak, anlaşmanın detayları hakkında bilgi verdi. ABD ve müttefiklerinin bu durumu daha önce sürekli sabote etmek istediğini savunan Lavrov, "Rusya bu alandaki yükümlülüklerine sadık kalmaya devam edecektir. ABD ve müttefikleri tarafından jeopolitik maceralar için gıda kullanımı kabul edilemez ve insanlık dışıdır. Washington ve Brüksel'in bugünkü anlaşmaların gerçekleştirilmesine engel olmaktan vazgeçmeleri memnuniyet verici. Sonuç olarak özellikle Rus delegasyonunun çabalarıyla paket anlaşmanın geniş bir çerçevede depolitize edilmiş niteliğini korumak ve böylece gelişmekte olan gıda ithalatçısı ülkelere yönelik en geniş hareket alanını sağlamak mümkün oldu" dedi.

Bakan Lavrov, Batılı ülkelerin bu anlaşmaya sahip çıkması gerektiğini söyleyerek, "Önümüzdeki dönemde bu anlaşmaların etkin bir şekilde uygulanması için gerekli tüm çabaların gösterileceğini umuyoruz. Bu bağlamda BM'nin vicdani yardımı ve Batı ülkeleri de dahil olmak üzere bir bütün olarak uluslararası toplumun yapıcı yaklaşımı önemsiz değildir. Rus ve Ukrayna tarım ürünlerinin dünya pazarlarındaki önemli payı göz önüne alındığında kesintisiz ihracatlarının sağlanması, özellikle gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkeler için gıda güvenliğini sağlamanın acil görevlerini karşılamaktadır" ifadelerini kullandı.
Açıklamasında anlaşmanın imzalanması için yoğun gayret gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a da teşekkür eden Lavrov, "Sonuç olarak bugün elde edilen sonuçlara katkılarından dolayı Türk ortaklarımıza, şahsen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" şeklinde konuştu.

RUSYA SAVUNMA BAKANI ŞOYGU: DÜNYADAKİ GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNE KATKI SAĞLAYACAK

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu da İstanbul'da imzalanan 'tahıl sevkiyatı anlaşması' ile ilgili basına açıklamalarda bulundu.

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, İstanbul'da imzalanan anlaşmaların dünyadaki gıda güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunacağını umduğunu söyledi.

Şoygu, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler (BM) arasında "Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi"nin İstanbul'da imzalanması ardından basına açıklamalarda bulundu.

İstanbul'da iki belgenin imzalandığına dikkati çeken Şoygu, bunların gıda ürünleri ile gübrenin dünyadaki pazarlara sevkiyatı ile ilgili sorunları çözmeyi amaçladığını belirtti.

Şoygu, "İlk belge, BM'nin Rus tarım ürünleri ile gübrenin dünyadaki pazarlara ihracatı üzerindeki çeşitli kısıtlamaların kaldırılması sürecine dahil olmasını öngörüyor. İkinci belge ise Ukrayna tarım ürünlerinin, Ukrayna'nın kontrolündeki Karadeniz limanlarından çıkış sürecini belirliyor. Burada, tahıl söz konusudur. Bu belge, İstanbul'da gemilerin her iki tarafa geçişlerini koordinasyonunu ve kontrolünü sağlayacak ortak grubunun oluşturulmasını öngörüyor. Hem çıkışta hem de Karadeniz girişinde denetim yapılacak." diye konuştu.

Rusya'nın, söz konusu belgedeki tüm yükümlülükleri üstlendiğini vurgulayan Şoygu, "Bu durumda limanların mayınlardan temizlenmesini ve açılışını kullanmayacağız. Bu sorumluluğu üstlendik." ifadelerini kullandı.

Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat sevkiyatının yapılmasını engellemek amacıyla gemilerin kontrol edilmesinin önemli olduğuna dikkati çeken Şoygu, "Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in girişimleriyle tüm kararlar paket haline getirildi. Bu sürecin önümüzdeki günlerde başlaması için tüm ön koşul ve çözümlere sahibiz." değerlendirilmesinde bulundu.

Şoygu, "Belgelerin öngördüğü önlemlerin sorumlu şekilde uygulanmasının, dünyadaki gıda güvenliği ile ilgili sorunların çözümüne katkıda bulunacağını umuyoruz." dedi.

Daha önce, Putin'in talimatıyla Ukrayna'daki limanlardan gemilerin çıkışı için insani yardım koridorların oluşturulduğunu anımsatan Şoygu, "Mayın sorunu vardı. Bu sorun ilerideki adımları engelliyordu. Kiev'in, mayınların temizlenmesi ile ilgili çalışmalar dahil, Ukrayna kara sularındaki güvenliği sağlaması gerekiyor." değerlendirmesini paylaştı.

 

Kaynak: Haber Global TV

Sergey Lavrov rusya dışişleri bakanı Brüksel