Rusya'da skandal: karaborsada bebek satılıyor!

Rusya'da skandal: karaborsada bebek satılıyor!

Rusya'da evlat edinme prosedürleri üzerine araştırma yapan bir grup gazeteci, ülkedeki evlat edinme ajanslarının karaborsada çocuk sattığını ortaya çıkardı

Evlat edinmek isteyen, ancak sorunlu biriymiş profili çizen gazeteci, oluşturduğu sahte 'Pavel Sariçev' kimliğiyle evlat edinme ajansına başvurdu.

Ancak Sariçev, bir Rus evlat edinme kuruluşuna sosyal hizmetler kontrollerinden kaçınmanın yollarını sorduğunda, sorularla değil seçenekler menüsüyle karşılandı. 

Evlat edinme ajansı, Sariçev'e sosyal hizmetler, doğumevleri ve yargıçlarla güçlü ilişkileri olduğundan övgüyle bahsetti. Kurum, komisyon dahil 5 bin sterlin (yaklaşık 38 bin TL) karşılığında kendisine yeni doğmuş bir bebek getirebileceklerini belirtti.

Yaptıkları haber, Rusya'nın evlat edinme sisteminin istismara ne kadar açık olduğunu şok edici ayrıntılarla ortaya koydu.

Bu yasadışı ticaretin boyutunun nereye kadar uzandığı bilinmese de eldeki kanıtlar ortada zararlı bir talep olduğunu işaret ediyor. Rusya'nın en popüler arama motoruna göre, "bir çocuk satın al" kelimeleri yalnızca Moskova'da ayda 85 bin kez aratılıyor.

Bahsi geçen fiyatların bölgeye ve çocuğun karakterine göre değiştiği belirtiliyor. Rusya Federasyonu'nun az gelişmişlik açısından daha da geride kalan bölgelerinden gelen ve Slav olmayan çocuklar en ucuz olanları. Moskova ve St. Petersburg'daki Slavlarsa en pahalı olanlar. Mahkeme belgeleri, sadece bir olayda 5 bin rublenin (yaklaşık 454 TL) el değiştirdiğini gösterdi.

Son yıllarda yetkililer, çocukların iyiliğini ve güvenliğini arttırmak için önlemler aldı. Ancak çocuk ticareti nedeniyle mahkumiyet kararı verilmesine hala ender rastlanıyor. Son 8 yılda bu konuya dair sadece 36 dava oldu.

Rusya evlat edinme