Rusya 2 milyon doz koronavirüs aşısı üretti

Rusya koronavirüs
Rusya 2 milyon doz koronavirüs aşısı üretti

Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov şu ana kadar koronavirüse karşı 2 milyon doz Sputnik V aşısı üretildiğini ve yeni yıla kadar aşıların tüm bölgelere dağıtılacağını açıkladı.

Rusya’nın koronavirüse karşı geliştirdiği Sputnik V aşısı ülkede halka uygulanmaya devam ederken, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanı Denis Manturov şu ana kadar 2 milyon doz aşı üretildiğini açıkladı.

Yeni yıla kadar 1 milyon doz aşının da tüm bölgelere sevkinin gerçekleşeceğini ifade eden Manturov, "Şu ana kadar 2 milyon doz aşı üretildi. Birinci ve ikinci bileşen olan bu aşıların 1 milyondan fazlası dolaşıma girecek" dedi. Manturov ayrıca üretilen aşıların yurtiçi ve yurtdışına sevkiyatın hızlı bir şekilde gerçekleşeceğini söyledi.

Afrika ülkesi Gine, Rus Sputnik V aşılarının denenmesi için 60 doz aşı aldı. Bolivya ise Rusya tarafı ile anlaştığını duyururken, 5 milyon 200 bin doz aşı siparişi verildiğini açıkladı. Bu aşıların 1 milyon 700 binlik kısmının Mart ayına kadar Rusya’dan Bolivya’ya sevk edileceği duyuruldu.

Manturov, daha önce Ocak 2021'de 3.5 milyon doz Sputnik V aşısı üretmeyi planladıklarını açıklamıştı. Bakan, üretim kapasitesinin nisan ayında ayda 18 milyon, haziranda da 30 milyon doza çıkarılması planlandığı belirtilmişti.

DÜNYA ÇAPINDA 'AŞI SEFERBERLİĞİ'

Aşı çalışmalarında bir yıldan az zamanda kaydedilen başarı, bu alanda benzeri görülmeyen bir seferberliğin sonucunda ortaya çıktı.

Geçen yılın sonunda Çin'de ortaya çıkan Kovid-19, 200'den fazla ülke ve bölgeye yayılarak salgına dönüştü. Seyahat kısıtlamaları, karantina ve sosyal mesafe tedbirleri virüsün küresel olarak yayılmasını durdurmayı başaramazken, salgından çıkışın umudu olarak görülen aşıyı geliştirme çalışmaları aynı anda birçok ülkede yürütülmeye başlandı.

Dünyanın birçok ülkesinde üniversiteler, araştırma kuruluşları, biyoteknoloji ve ilaç şirketleri, Kovid-19'a karşı bağışıklık sağlayacak potansiyel aşıyı geliştirmek üzere hummalı bir çabaya girişti.

Hükümetler ve uluslararası kuruluşlar, aşı çalışmalarına daha önce görülmemiş miktarlarda mali kaynak sağlarken, ilaç şirketleri henüz klinik deneme aşamasındaki aşılardan yüz milyonlarca doz üreterek büyük riskler aldı.

RUSYA'NIN SPUTNİK V AŞISI

Kovid-19 için aşı geliştirilen ülkelerden biri de Rusya oldu. Gamaleya Ulusal Epidemioloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsünün geliştirdiği "Sputnik V" adlı Kovid-19 aşı adayı, kısa süren 1'inci ve 2'nci aşama klinik denemelerin ardından 3'üncü aşamada insanlar üzerinde test edilmeye başlandı.

Aşı adayı, Oxford aşısı gibi soğuk algınlığına yol açan bir adenovirüse aktarılan, kendini çoğaltamayan, ayrı dozlar halinde uygulanan iki virüs bileşeni (rAd26 ve rAd5) içeriyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 11 Ağustos'ta yaptığı açıklamada, aşı adayının erken aşamadaki klinik denemelerde kaydettiği olumlu sonuçların ardından "aşı" olarak tescillendiğini ve yaygın kullanımına başlanacağını duyurdu.

Ancak DSÖ yetkilileri, Rusya'nın iddiası karşısında temkinli bir tutum izlenmesini salık verdi. Yetkililer, bir aşı adayının yaygın kullanım için tescillenebilmesi için klinik denemelerinin eksiksiz tamamlamış olması gerektiğini vurgulayarak prosedürlerin aceleye getirilmesinin halk sağlığı bakımından sakıncaları olacağına dikkati çekti.

40 bin kişinin katılması hedeflenen 3'üncü aşama denemeler için Rusya'nın yanı sıra Belarus, Birleşik Arap Emirlikleri, Venezuela ve Hindistan'da çalışmalar başlatıldı. Türkiye'de de klinik denemeler yürütülmesi için başvuru yapıldı.

Gamaleya Enstitüsü ise 14 Aralık'ta yaptığı açıklamada, halen devam eden üçüncü aşama denemelerde aşının etkililik düzeyinin yüzde 91,4 olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı 15 Aralık'ta Rusya'nın tüm bölgelerinde Kovid-19'a karşı toplu aşılamanın başladığını duyurdu.

Rusya, aşı tedariki için Arjantin, Brezilya, Meksika, Hindistan ve Venezuela ile anlaşmalara vardı.

Kaynak: İHA

Sputnik V aşısı