Kısmi seferberlikten sonra Rus erkeklerinin bir diğer adresi: Kırgızistan

Rusya Ukrayna
Kısmi seferberlikten sonra Rus erkeklerinin bir diğer adresi: Kırgızistan
Rusya'da seferberlikle birlikte silah altına alınan erler askeri eğitimden geçiyor. Fotoğraf: Reuters

Kısmi seferberlik ilanından sonra Rusya'da silah altına alınmayı bekleyen pek çok erkek, farklı ülkelerin yolunu tuttu. Bazıları Kırgızistan'ı seçerken, bu ülkede kiralar arttı.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinde geçen hafta kritik bir eşik aşıldı. Rusya, Luhansk, Herson, Zaporijya ve Donetsk’te yaptığı tartışmalı referandumlar sonucunda bu dört bölgeyi ilhak etme kararı aldı. Rusya Kırım’ı 2014 yılında ilhak etmişti, böylece Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 15’i Rusya’nın ilhakı altında bulunuyor.

Rusya’nın geçen günlerdeki kısmi seferberlik ilanının ardından 300 bin rezerv askerin silah altına alınması kararı çıktı. Askere alma şubelerinde ciddi bir çalışma başlarken, Başkan Putin uygulamada aksaklıklar olabildiğini vurguladı. Savaşı destekleyen veya desteklemeyen pek çok genç Rus, askere gitmemek için ülkeyi terk etmeye başladı.

Antalya Havalimanı, biraz daha Rus'la dolarken, Türkiye ülkesine gelen Ruslardan seferberlik emri olmadığı yönünde yazı istediğini vurguladı. Ruslar, Gürcistan ve civar ülkelere de yoğun ilgi gösteriyor. Silah altına alınmak istemeyen genç Rusların gittiği başka bir ülke ise Kırgızistan. 6.5 milyon nüfuslu bu ülkede şu sıralar gözle görülür bir Rus göçmen varlığı mevcut.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile Rus toplumu uluslararası bir ambargoya tabi tutulmuş, bu iklimde pek çok genç Rus zaten ülkeyi terk etmişti. 21 Eylül’deki seferberlik ilanının ardından ülke basını 261 bin orta yaştaki erkeğin ülkeden çıkış yaptığı bilgisini verdi.

'PROFESYONEL ASKERLERİ ETKİLEYECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORDUK'

Kırgızistan’a giden 23 yaşındaki üniversite öğrencisi Alexander, “Seferberliğin başlangıçta profesyonel askerleri ve ailelerini etkileyeceğini düşünüyorduk” açıklamasında bulundu. Alexander ülkede kalmayı, hapse girmek veya askere gitmek arasında bir seçenek olarak tanımladı.

Kısmi seferberlikten sonra Rus erkeklerinin bir diğer adresi: Kırgızistan - Resim : 1
Kırgızistan'ın başkenti Bişkek. Fotoğraf: Shutterstock

36 yaşındaki sanatçı Yuri, Sibirya’dan Bişkek’e üç günlük bir yolculuk sonucu gelebilmiş. 23 yaşındaki matematik öğretmeni Eldar ise kanepede oturup ülkesinin durumuyla ilgili endişelenmekten yorulduğunu söyledi.

Kırgızistan Devlet Başkanı Sadyr Japarov kalifiye olan Rusları ülkelerinde görmekten memnun olduklarını söyleyerek, bu vatandaşların geri gönderilme korkusu yaşamalarına gerek olmadığını ifade ediyor. Kırgızistan’a gelen Ruslar, ülke genelinde kira fiyatlarını artırdı, ev sahipleri Kırgızları evlerden çıkartıp, Rus kiracılara alan açmaya çalışıyor.

Kısmi seferberlikten sonra Rus erkeklerinin bir diğer adresi: Kırgızistan - Resim : 2

KIRGIZİSTAN İSTİFADE ETMEK İSTİYOR

Bugün Rusya’dan Kırgızistan’a göçen pek çok kişi teknoloji ve kültür endüstrisinde çalışıyor, eğitimleri de yerinde. Kırgızistan bu insanların yeteneklerinden istifade etmek istiyor.

Ancak kısmi seferberlikten sonra ülkeyi terk eden her Rus vatandaşını zengin sanmamak gerekiyor. Kırgızistan’ın ikinci büyük şehri Uş’ta Dinara isimli bir kadın, Rus mültecilere ücretsiz olarak yemek ve barınma imkanı sağlayacağını söylüyor. Bugün Kırgızistan nüfusunun yaklaşık yüzde 10’unun Rusya’da çalıştığı tahmin ediliyor.

Rusya’nın Soçi şehrinde teknoloji yatırımcısı olan Dimitri, kızı ve eşini arkasında bırakarak ülkeden çıkış yapmış. Dimitri, işini Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’ten de yürütebileceğini söylerken, savaş devam ederse ailesini de farklı bir bölgeye taşıyacağını ifade ediyor.

Kısmi seferberlikten sonra Rus erkeklerinin bir diğer adresi: Kırgızistan - Resim : 3
Rusya'da kısmi seferberlik sonrası Antalya Havalimanı'nda yoğunluğun arttığı gözlendi. Fotoğraf: İHA

ÜÇ FARKLI GÖÇ DALGASI

Rusya’nın Ukrayna’nın işgaline başlamasının üzerinden 7 ayı aşkın bir süre geçti. Bu süre içerisinde Rusya’da üç dalga göç hareketi yaşandığı ifade ediliyor. İlk dalga hemen işgalin ardından gerçekleşirken, ikinci dalga evrak işlerini tamamlayan insanların yaz aylarında ülkeden çıkışı ile gerçekleşti, göçün son halkasını ise kısmı seferberlik ilanından sonra ülkeyi terk edenler oluşturdu.

İşgalden hemen sonraki ilk dalgada ağırlıklı olarak Putin rejimine muhalif isimler ve gazeteciler ülkeyi terk etti. Şu ana kadar ülkeyi kaç kişinin terk ettiğine ilişkin resmi bir rakam yok, mart ayının ortalarında 200 bin kişinin ülkesini terk ettiği iddialar arasındaydı.

Kaynaklar: New York Times, CNBC, İHA

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna