Rus askerleri kapıyı çaldığında...

Rusya Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı
Rus askerleri kapıyı çaldığında...
Ukrayna'nın Uzhhorod bölgesinde bir kadın cepheye giden Ukrayna askerinin eşini uğurluyor. Fotoğraf: Reuters

Rusya'da pek çok sivil direnişçi erkekten haber alınamıyor. Köylerde kapıyı çalan Rus güçleri evin erkeğinin nerede olduğunu sorarken hanede oturanların cep telefonları didik didik ediliyor. Bazı erkekler evden alınarak sorgulama merkezlerine götürülüyor.

Buça’daki savaş suçlarını araştıran Ukraynalı bir heyet gördükleri karşısında büyük bir şok yaşarken bazı hikayeler duyuyorlardı. “Rus güçleri gelip adamları evlerinden alıyor.” Buça’da daha sonra ortaya çıkan toplu mezar görüntüleri gösterdi ki Rus askerleri zaman zaman Ukraynalı sivillerin veya direnişçilerin evlerine gidebiliyor.

Bu ülkede büyük bir sorun olmaya ve kayıp insan sayısının artmasına neden olmaya başladı. Birleşmiş Milletler verilerine göre 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana Ukrayna’da 2345 sivil şu ana kadar hayatını kaybetti. İrpn ve Buça’daki toplu mezar görüntüleri hala hafızalardaki yerini koruyor.

Ruslar Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Velykyi Bobryk köyünde cep telefonunda Ukraynalı direnişçilere ait görüntüler olan insanları arıyordu. 16 Mart tarihinde köye gelerek insanların telefonlarını incelemeye başladılar çünkü yakın zamanda bir Rus ikmal konvoyu yakın bir bölgede vurulmuştu. Ordu Ukraynalı direnişçi Ivan Demidov’u öldürdü.

Ruslar köyden giderken yanlarında altı erkeği daha götürdüler. Köydeki markette çalışan Natalia Honcharuk, “Ruslar ağabeyimi götürdüler, nerede olduğunu yaşayıp yaşamadığını bilmiyoruz” ifadelerini kullandı.

'YAŞLI KADINLAR FOTOĞRAF GÖNDERİYORDU'

10 gün boyunca Velykyi Bobryk’te kalan Rusların burada Buça gibi bir sivil katliama imza atmadıkları biliniyor. Köyün bulunduğu bölgenin merkezi Sumi’de Ukrayna istihbaratı adına çalışan Ihor, “Köydeki her yaşlı kadın bize Rus konvoylarının fotoğraflarını gönderiyor, herkes bize yardım ediyordu” diyor. Ayrıca köydeki insanlar Viber üzerinden mesajlaşma grubu kurarak Rusların bölgedeki her hareketini resmi makamlara bildirdiler.

Rusların telefonlarını incelediğini söyleyen ve ağabeyinden haber alamayan Honcharuk, ağabeyinin Ruslar tarafından götürüldüğünü ve kendisinin görüntü alabilecek akıllı bir telefon bile kullanmadığını söyledi. Market çalışanının verdiği bilgilere göre; ağabeyi iki kez Covid-19 geçirdiği için sağlığı da pek iyi durumda değil. İki gün boyunca ağabeyini arayan kadın sonunda Rus askerlerinden kendisinin Boromlya’daki askeri kampta tutulduğu bilgisini aldı.

Rus askerler kendisine ağabeyini birkaç gün sorguladıktan sonra eve geri göndereceklerini söylemiş. Kayınvalidesi ve iki çocuğu ile birlikte köyde yaşayan Vita Yurinova'nın da evi Rus askerler tarafından arandı. Kapılarında gördüğü askerlere “Bize ateş edecek misiniz?” diye sorduğunda “Hayır” yanıtını almış. Askerler evi aradıktan sonra diğer hanelere geçmiş.

Rus askerleri kapıyı çaldığında... - Resim : 2

'MESAJLAŞMA GRUBUNDAN OTOMATİK İNDİRİLEN GÖRÜNTÜ'

Ertesi sabah bahçesinde uçan bir Rus İHA’sı gören Yurinova askerler tarafından eşinin direnişçilere yardım ettiği suçlamasıyla sorgulanmış ve gözaltına alınmış. Gözaltı sırasında cep telefonu tekrar kontrol edilmiş ve burada mesajlaşma grubundan otomatik olarak indirilen bir Rus askeri konvoyu görüntüsüne rastlanmış. Yurinova sorgu sırasında askerlerin 16 yaşındaki kızını da tutuklamakla tehdit ettiğini söylüyor.

Kadın gözaltında tutulduğu bodrum katından çıkarıldıktan sonra dışarıda kocasını elleri bağlı, dizlerinin üstünde, ağzı bantlı, burnu kırık ve kanlı bir halde buldu. Rus askerleri ne kadar kararlı olduklarını göstermek için yere doğru bir el ateş ettiler.

Biraz daha gözaltında tutulduktan sonra onu serbest bırakan askerin, “Evine git ve çocuklarını Nazi propagandası ile değil, normal bir şekilde eğit” dediğini anımsıyor.

Rus askerleri aynı köyde Nadia Velichenko’nun da kapısını çaldılar. Kadın Rus askerinin “Bu evde Naziler var mı?” diye sorduğunu anımsıyor. Daha önce Donbas’ta Rus yanlısı güçlere karşı savaşan oğlu Yuli’yi alıp götürdüler. Acılı kadının aktarımına göre; bir Rus askeri, “Anne, eğer ellerine kan bulaşmamışsa onu serbest bırakacağız” demiş.

Kocasının peşindeki Yurinova ise ısrarlı takibi sonucu bu kez de bir Rus askerinden kocasının üç saat mesafedeki Rus şehri Belgorod’da tutulduğu bilgisini almış. Rus askerleri köyden çekildiklerinde arkalarında pek çok meraklı, endişeli ve korkmuş kadın bıraktılar.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı The Wall Street Journal’da Yaroslav Trofimov imzasıyla yayımlanan ‘In Ukrainian Villages, Fears Grow for Men Taken to Russia’ isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar Kiev ve Harkov