Romanya'dan sonra Çekya da onayladı: 24 adet F-35 savaş uçağı alınacak
Çek hükümeti, NATO ile entegrasyonunu önemli ölçüde artırmasını sağlayacak yaklaşık 6,5 milyar dolar değerindeki bir anlaşmayla 24 adet ABD yapımı F-35 savaş uçağı satın alma planını onayladı.
Çek Başbakanı Petr Fiala, yaptığı açıklamada süpersonik hayalet savaş uçaklarının ilkinin 2031 yılına kadar geleceğini ve ülke ordusunun 2035 yılına kadar 24 uçağın tamamına sahip olacağını söyledi.
Fiala, "İlk F-35'ler 2029'da hazır olacak ve pilotlarımız o zaman ABD'de onlarla eğitime başlayacak" dedi.
F-35'lerin alımının "taktik hava kuvvetlerinin uzun süreli geleceğini güçlendireceğini" belirten Fiala, "Savunmamız için NATO müttefiklerimizle bağlarımızı güçlendirmek önemlidir" diye konuştu.
Fiala, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada F-35'leri satın alarak "müttefiklere ülkenin savunmasını ciddiye aldıklarını ve kendilerine güvenebileceklerini" ifade ettiklerine dile getirdi ve ekledi: "Uçağın kabiliyetleri ve hizmet ömrü ile fiyatı karşılaştırıldığında, Çek Cumhuriyeti Ordusu'nun taktik hava kuvvetlerinin görevlerini önümüzdeki on yıllar boyunca yerine getirmek için daha iyi bir çözüm yoktur."
En büyük savunma sözleşmesi
Devlet yayın kuruluşu Radio Prague International, F-35'lerin satın alınmasının "[Çek Cumhuriyeti] tarafından şimdiye kadar imzalanan en büyük savunma sözleşmesi olacağını" söyledi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Çek Cumhuriyeti'nin İsveç'ten kiraladığı ve halen Çek ordusu tarafından kullanılan 14 adet JAS-39 Gripen savaş uçağını değiştirme planları çerçevesinde Haziran ayında Çek Cumhuriyeti'ne F-35 jetleri, mühimmat ve ilgili ekipman satışını onayladı.
Çek Savunma Bakanı Jana Cernochova, devletin 2034 yılına kadar uçaklar için 150 milyar Çek Kronu (6,47 milyar dolar) ödeyeceğini, bu faturanın uçakların maliyetini, pilotların eğitimini, mühimmatı, Çek Cumhuriyeti'nin merkezindeki Caslav hava kuvvetleri üssünün iyileştirilmesini ve yakıtı içerdiğini söyledi.
Yaklaşık 10,5 milyon nüfusuyla AB ve NATO üyesi olan Çek Cumhuriyeti, Rusya'nın işgalinden bu yana Ukrayna'ya uçak, tank, obüs topları, zırhlı araçlar ve mühimmat da dahil olmak üzere önemli miktarda askeri yardımda bulundu.
Prag, Kiev'e yaptığı askeri yardım karşılığında Alman yapımı Leopard tankları ile ABD ve AB'den mali tazminat aldı.
GSYİH'nin yüzde 2'si savunmaya
Çek Genelkurmay Başkanı Korgeneral Karel Rehka, yeni jetlerin "ihtiyaç halinde müttefiklerle birlikte saldırganlığa karşı kendilerini etkili bir şekilde savunmalarını" sağlayacağını söyledi.
F-35 anlaşmasının duyurulması, Çek hükümetinin NATO taahhüdüne uygun olarak gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde ikisini savunmaya harcamayı planladığı bir döneme denk geldi.
Lockheed Martin tarafından üretilen ve tespit edilmeyi önleyen gizli teknolojiyle donatılan F-35'ler NATO'nun yanı sıra Avustralya, Japonya, İsrail ve Güney Kore tarafından da kullanılıyor. Aralarında tarafsız İsviçre'nin de bulunduğu diğer ülkeler de 2006 yılında piyasaya sürülen uçakları satın almak için anlaşmalar imzaladı.
ABD hükümetinin Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı Haziran ayında yaptığı açıklamada F-35'lerin "Çek Cumhuriyeti'nin savunma kabiliyetlerini geliştireceğini ve modern tehditlere karşı koruma sağlayarak ve bölgede sürekli varlık göstererek NATO operasyonlarını destekleyeceğini" bildirdi.
Kaynak: Ajans Bizim