Putin karşıtı Navalnıy suikasta uğradığını FSB ajanına itiraf ettirdi

Rusya
Putin karşıtı Navalnıy suikasta uğradığını FSB ajanına itiraf ettirdi

Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy, Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi'nden üst düzey bir yetkili gibi davranarak kendisini zehirlediği ifade edilen FSB ajanlarından Kudryavtsev ile konuştu, Kudryavtsev'nin zehirlenme olayını itiraf ettiği öne sürüldü

Rus muhalif lider Aleksey Navalnıy'ın zehirlenmesi olayıyla ilgili çarpıcı iddia geldi. İddialar, ABD medyasından Bellingcat ve CNN International’ın ortak yürüttüğü soruşturma haberinde yer aldı.

Habere göre, 20 Ağustos günü Sibirya'dan Moskova'ya giden uçakta hastalanan ve zehirlendiği açıklanan Rus mualif lider Aleksey Navalnıy'ın Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi’nden üst düzey bir yetkili gibi davranarak kendisini zehirlediği ifade edilen FSB ajanlarından Konstantin Kudryavtsev ile telefonda konuştuğu öne sürüldü.

NAVALNIY ÜST DÜZEY FSB YETKİLİSİ GİBİ DAVRANDI

Navalnıy'ın kendisine karşı yürütülen operasyonla ilgili Konstantin Kudryavtsev adlı FSB ajanına "Navalnıy işi neden ters gitti? Ne yanlış gitti, neden Tomsk'ta Navalnıy ile tam bir başarısızlık oldu?" sorularını sorduğu belirtildi. Öte yandan, Kudryavtsev’in arama sırasındaki ifadelerinin Navalnıy'ın zehirlenmesi konusundaki en belirleyici kanıt olduğu öne sürüldü.

İÇ ÇAMAŞIRI NEDEN HEDEF ALINDI SORUSUNU DA SORDU

CNN haberinde, Navalnıy ile FSB ajanı Kudryavtsev ile olan telefon görüşmelerine ilişkin detaylar paylaşılmazken, Kudryavtsev’in Navalnıy'ın iç çamaşırına koyulan zehirle ilgili tüm detayları paylaştığı öne sürüldü. Kudryavtsev’in Navalnıy'ın hangi kıyafetinin hedef alındığı ve zehrin nereye yerleştirildiğinin bilgisini de paylaştığı ifade edildi.

NAVALNIY'IN ZEHİRLENMESİ İDDİASI

Rusya'nın Tomsk şehrinden Moskova’ya gitmek üzere 20 Ağustos'ta uçağa binen Navalnıy'ın uçuş esnasında fenalaşmasının ardından uçak Omsk şehrine iniş yapmıştı. Omsk'taki hastaneye kaldırılan Navalnıy'ın çayına karıştırılan bir maddeyle zehirlendiği öne sürülmüştü. 44 yaşındaki Navalnıy, 22 Ağustos'ta Omsk'tan özel bir uçakla tedavi için Berlin'deki Charite Hastanesine nakledilmişti. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, 2 Eylül'de Navalnıy'ın sinir hastalıklarıyla mücadelede kullanılan Noviçok grubuna ait bir kimyasal ile kesin olarak zehirlendiğinin tespit edildiğini açıklamıştı. Charite Hastanesi, 7 Eylül'de Navalnıy'ın sağlık durumunun iyiye gittiğini ve komadan çıktığını bildirmişti. Seibert, Rus muhalif Aleksey Navalnıy'ın zehirlendiğinin İsveç ve Fransa'daki 2 ayrı bağımsız laboratuvar tarafından daha doğrulandığını kaydetmişti.

NAVALNIY KİMDİR?

Navalnıy, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli rakibi olarak kabul ediliyor. Ülkedeki yolsuzluklara karşı verdiği mücadeleyle bilinen eski avukat Navalnıy, Kremlin önünde düzenlediği protestolarla biliniyor. Sık sık cezaevine giren Navalnıy, 2012-2014 yıllarında cezaevinde kalırken, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Moskova'yı insan hakları ihlalinden suçlu bulmuştu. Mahkeme Navalnıy'in politik saiklerle içeride tutulduğuna hükmetmişti.

Kaynak: DHA

Aleksey Navalnıy