Protestoların yaşandığı Hindistan'da haftada 4 gün çalışma yolda!
Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmasının ardından çiftçilerin ayaklandığı Hindistan'da hükümet, haftada 4 gün çalışmayı yasalaştırmayı düşünüyor
Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırdı. Çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağını ileri sürüyor. Yasanın kabul edilmesinin ardından Pencap ve Haryana'dan başkente doğru harekete geçen çiftçiler, protesto eylemlerini başkent Yeni Delhi'ye taşıdı. Protestolar kapsamında polis ile çiftçiler arasında zaman zaman arbede yaşanıyor.
Bakanlık, yeni tarım yasalarını protesto eden çiftçilere aralarında Barbadoslu şarkıcı Rihanna, İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg ve ABD Başkan Yardımcısı Kamala Harris gibi isimlerin yer aldığı dünyaca ünlü kişilerin sosyal medya üzerinden destek vermesine "Bu tür konularda yorum yapmak için acele etmeden önce gerçeklerin tespit edilmesini ve konuların doğru anlaşılmasını isteriz. Sansasyonel sosyal medya etiketleri ve yorumlarının cazibesinin özellikle de ünlüler tarafından kullanılması sorumsuzca ve doğru değil." açıklaması yapmıştı.
HAFTADA 4 GÜN ÇALIŞMA YOLDA
Hindistan Çalışma ve İstihdam Bakanı Apurva Chandra, birçok kuruluşun çalışanlarına haftada 4 gün çalışmayı sağlamakla ilgilendiğini söyledi. Fakat bu, standart 9 saatlik vardiya yerine çalışanların 12 saat mesai yapması gerekeceği anlamına geliyor.
Yaptığı basın toplantısında Chandra, "İşverenlerin haftada 5 günlük çalışmayı sağlaması mümkün ve haftada 4 gün çalışmak istediğini söyleyen işverenlerle de karşılaştım. İş günlerine biraz esneklik getirmeye çalıştık. Bununla birlikte, haftalık 48 saat sınırı aynı kalacak. O dokunulmaz bir sınır." dediği aktarıldı.
Hükümet, şirketlerin haftada 4 gün çalışmayı seçebileceğini ama çalışanların 12 saatlik vardiyalara uyum sağlamaları gerekeceğini açıkladı. Chandra, haftada 4 gün çalışmayı tercih eden kuruluşların çalışanlarına arka arkaya üç gün tatil olanağı sağlamak zorunda olduğunu da sözlerine ekledi.
Yeni kurallar çerçevesinde hükümet, işçilerin sosyal güvenlik ve sağlık sigortası programı Employees State Insurance Corporation aracılığıyla işçilere ücretsiz tıbbi kontroller de teklif ediyor.
Bakanlık resmi basın açıklamasında, "Kanunlaştırma süreci halihazırda devam ediyor ve büyük olasılıkla önümüzdeki hafta tamamlanması bekleniyor" dedi.
Bakanlık ayrıca, yapı ve inşaat işçilerine dair bilgi toplayacak ve göçmen işçiler için sağlık, barınma, vasıf, sigorta, kredi ve gıda programlarının formüle edilmesine yardımcı olacak sendikasız işgücü sektörü için de bir internet sitesi açacağını duyurdu. Sitenin bu yıl mayıs ya da haziran ayına kadar açılması bekleniyor.
Kaynak: Haber Global TV