Prens Harry'nin travma seanslarından Markle'ın migren ataklarına kadar Kraliyet ailesinin alternatif tıp yöntemleri...

Prens Harry'nin travma seanslarından Markle'ın migren ataklarına kadar Kraliyet ailesinin alternatif tıp yöntemleri...

Apple TV'de yayımlanan The Me You Can't See programında Kraliyet ailesindeki görevlerini bırakan Sussex Dükü Prens Harry, Kraliyet Ailesi üyelerinin yıllardır rahatsızlıkları için homeopatiyi kullandıkları alternatif tedavi yöntemlerini anlattı

İngiltere Kraliyet Ailesi üyelerinin yıllardır rahatsızlıkları için kullandıkları alternatif tedavi yöntemleri uzmanlardan tarafından değerlendirildi.

PRENS HARRY: EMDR

Ağustos 1997'de Paris'te bir araba kazasında annesi Prenses Diana hayatını kaybettiğinde 12 yaşında olan Prens Harry'nin kişilerin travmalarından kurtulmasına yardımcı olan göz hareketi yoluyla duyarsızlaştırma ve yerine yeni duygular koyma seansı olan 'EMDR' uyguladığı görüldü. Harry, EMDR'nin 'hafızasını temizlediğini' ve beraberinde sakinlik ve güç hissettiğini söyledi.

İngiltere Ulusal Sağlık Sistemi (NHS)'nin EMDR yöntemi hakkındaki yorumu; "Tam olarak nasıl çalıştığı net değil, ancak beynin odağını dağıtabilir, depresif durumu durdurabilir veya travmatik bir deneyim hakkındaki olumsuz düşüncenizi değiştirebilir" diyor.

York St John Üniversitesi'nde klinik psikolog olan Dr. Mark McFetridge, "EMDR, hastaların travmatik bir deneyim hakkında düşünme biçimini değiştirmeyi amaçlar, bu nedenle kişileri sıkan bir durumu farklı bir anıya dönüştürür" dedi. Göz hareketinin beyne, şimdiki zamana kök salmasını sağlayan ve hafızanın depresif hale gelmesini önleyebilecek bir görev verdiği ifade edildi.

European Journal of Psychotravmatology'deki 2020 tarihinde yayımlanan incelemeye göre, 114 kişi üzerinde yapılan araştırmada EMDR'nin insanların travma sonrası stres bozukluğunun üstesinden gelmesine yardımcı olabileceğini gösteren sağlam kanıtlar olduğu sonucuna varıldı.

Dr. Mark McFetridge, "Ancak tedavinin başarısı, terapistle olan ilişkisine bağlıdır, çünkü anıları serbest bırakmak ve yeniden işlemek için kendinizi güvende hissetmeniz gerekir." dedi.

Prens Harry'nin travma seanslarından Markle'ın migren ataklarına kadar Kraliyet ailesinin alternatif tıp yöntemleri... - Resim : 1

PRENS CHARLES: YOGA

Tahtın Kraliçe Elizabeth'ten sonra bir numaralı adayı Prens Charles, yoga hayranlığıyla bilinirken, bu yıl bir konferansta yaptığı konuşmada; "Doğası gereği yoga, uygulayıcılara stresi yönetme, dayanıklılık oluşturma ve iyileşmeyi teşvik etme yollarını sağlayan erişilebilir bir uygulamadır" ifadelerini kullandı. 

Sussex Üniversitesi'nde immünoloji öğretim görevlisi olan Dr. Jenna Macciochi, "Yoga, stresi düzenlemedeki rolü nedeniyle sağlığa ve bağışıklığa yardımcı oluyor. Stresli olduğumuzda, bağışıklık sistemimiz bizi hasardan koruma ihtiyacı duyma ihtimaline karşı fitillenerek birçok sağlık sorunuyla ilişkilendirilen iltihaplanma seviyesini yükseltir. Yogada, zihinsel ve fiziksel teknikler sinir sisteminin parasempatik dalını harekete geçirmek için birleşir; bu da 'savaş ya da kaç' tepkimizi kapatarak bağışıklık sisteminin durmasına yardımcı olur." açıklamasında bulundu.

Prens Harry'nin travma seanslarından Markle'ın migren ataklarına kadar Kraliyet ailesinin alternatif tıp yöntemleri... - Resim : 2

CAMBRIDGE DÜŞESİ KATE: HİPNODOĞUM 

Prens William'ın eşi Cambridge Düşesi Kate'in doğum sırasında hipnodoğumu kullandığı, geçen yıl bir podcast yayınında "Hipnodoğumun öğrettiği meditasyon ve derin nefes almanın gücünü gördüm. Doğum sırasında kontrolü ele alabilirim" sözleriyle yöntemi açıklarken, doğuma hazırlama yöntemi olan 'Hypnobirthing' stres ve korkuyu azaltıp, derin gevşeme, nefes alma teknikleri, görselleştirme ve olumlu pozitif düşüncenin gücünü kullanma' amacı taşıyor. 

Kraliyet ailesinin Ebeler Koleji'nde kalite ve standartlar danışmanı olan Alessandra D'Angelo, "Ağrının korku yoluyla şiddetlendiğine dair kanıtlar var. Hipnodoğum, doğum sırasında kendinizi daha rahat ve kontrollü hissetmenizi sağlayarak bunu önemli ölçüde azaltabilir." şeklinde açıklamada bulunuyor. 

Prens Harry'nin travma seanslarından Markle'ın migren ataklarına kadar Kraliyet ailesinin alternatif tıp yöntemleri... - Resim : 3

CORNWELL DÜŞESİ CAMİLLA'NIN SİNÜZİT İÇİN ÇÖZÜMÜ AYURVEDA

Prens Charles'ın eşi Cornwall Düşesi Camilla'nın rahatlamasına yardımcı olmak için bir dizi Ayurvedik kaplıcaya gittiği, 2012'de Hindistan'da Bangalore'de Ayurveda yöntemini kullanan Soukya'da kaldığı ve tekrarlayan sinüziti için çözüme kavuştuğu belirtilirken, 2019'da Prens Charles'ı da götürdüğü söyleniyor. 

Hindistan'da ortaya çıkan Ayurveda'nın ilkelerinden biri, sağlığın 'dosha' adı verilen üç temel unsur ile dengede tutulmasıdır, ancak sinüzit, bunların ikisi olan "kapha" (su) ve "vata" (hava) arasında bir dengesizlik olduğunda ortaya çıkar.

Bunları yeniden dengelemek ve sinüzite çözüm bulmak için yapılan tedaviler arasında ise burnu tuzlu su, sıcak yağlar ile temizleyip buhar solumak yer alırken, beslenmeye zerdeçal dahil etmek gibi yaşam tarzı değişiklikleri de öneriliyor.

Spire Hartswood Hastanesi'nden kulak, burun ve boğaz cerrahı Profesör Paul Chatrath Brentwood, "Sinüzit, enfeksiyona ve tıkanıklık hissine, baş ağrısına ve yüz ağrısına yol açan bir tıkanıklığa neden olan burun iltihabından kaynaklanır. Babam Hintli, bu yüzden 'dosha teorisini' anlasam da, bunun işe yaradığına dair bilimsel kanıtımız yok. Ancak Ayurveda'da kullanılan tedaviler, sinüzit hastaları için önerdiğim bazı tedavileri yansıtıyor. Buhar inhalasyonu, sıcak kompresler, burnun tuzlu su ile temizlenmesi yöntemleri enfeksiyonun atılmasına yardımcı olur. Zerdeçalın genel olarak vücuttaki iltihabı azalttığına dair kanıtlar vardır, ancak sinüzite yardımcı olduğu kanıtlanmamıştır" ifadelerini kullandı.

Prens Harry'nin travma seanslarından Markle'ın migren ataklarına kadar Kraliyet ailesinin alternatif tıp yöntemleri... - Resim : 4

SUSSEX DÜŞESİ MEGHAN MARKLE: AKUPUNKTUR

Prens Harry'nin eşi Sussex Düşesi oyuncu Meghan Markle'ın oğlu Archie'ye hamileliği sırasında ve geçmişte yaşadığı yoğun migren ağrıları için akupunktur kullandığı söyleniyor.

2015 yılında "Akupunktura uzun zamandır inanan biriyim. Yoğun migrenlerim vardı, akupunktur hayatımı değiştirdi" demişti.

Bir akupunktur uzmanı tarafından vücudun belli bölgelerine özel iğneler yerleştirildiği uygulamada, bunun "enerjiyi yeniden dengelediği", ağrı kesici endorfin salgıladığı ve ağrıya bağlı iltihabı azalttığı söyleniyor.

"The Migraine Trust" yardım kuruluşunda ağrısı hemşiresi olan Ria Bhola, "Migren şiddetli bir baş ağrısının yanı sıra mide bulantısı, ışığa veya sese karşı duyarlılığa neden olabiliyor. Kesin nedeni bilinmese de, beynin duyusal bilgileri yorumlama biçiminde bir kararsızlık olduğunu biliyoruz. Akupunktur bunu azaltmayı amaçlar." dedi.

PRENSES BEATRICE: MEDİTASYON

York Dükü Prens Andrew'ın kızı Prenses Beatrice'ın favorisinin meditasyon olduğu belirtilirken, kullandığı favori uygulamasının ücretsiz bir uygulama olduğunu dile getirmişti.

Psikolog Dr. Meg Arroll, "Meditasyon, stres yönetimi konusunda kanıtlanmış bir tekniktir. Nefes çalışması ayrıca parasempatik sinir sistemini harekete geçirerek strese yardımcı olup insanların sakinleşmesini sağlar. Ancak bazı olumsuz etkileri de var. Kendi iç sesini dinlemek gibi  çözülmemiş travmanın ortaya çıkabileceğine dair bazı raporlar var." dedi. 

 

Kaynak: Haber Global TV

İngiliz Kraliyet ailesi Sussex Dükü Prens Harry alternatif tıp yoga EMDR meditasyon akupunktur