Prens Harry ile Meghan Markle'ın skandal ifşalarına ABD ve Rusya'dan açıklama!

Kremlin Beyaz Saray
Prens Harry ile Meghan Markle'ın skandal ifşalarına ABD ve Rusya'dan açıklama!

Prens Harry'nin eşi Meghan Markle'ın oğluna "ten renginin koyu olacağı" endişesi ile "prens" unvanının verilmediğini açıklaması, dünyanın en çok konuşulan konularından olurken, Beyaz Saray ve Kremlin'den de açıklama geldi. Zaharova'nın 'dekorları yıkıldı' açıklaması dikkat çekti

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Meghan Markle, Amerikalı ünlü sunucu Oprah Winfrey'in CBS televizyonunda yayımlanan şovuna konuk oldu. 

Siyahi bir anne ve beyaz bir babanın kızı olan Markle, programda yaptığı açıklamada, oğluna hamilelik süreci hakkında, "Ben hamileyken, bebeğimin prens ya da prenses olmasını istemediler. Bebeğime güvenlik tanınmayacağını söylediler. Oğlum doğduğunda ten renginin ne kadar koyu olacağına dair konuşmalar oluyordu ve bundan endişeleniyorlardı." diye konuştu. Markle, bu soruları kimin gündeme getirdiğini açıklamazken, kendisinin de susturulduğunu belirtti. 

KREMLİN: KRALİYET DEKORLARI YIKILDI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, Facebook hesabından yaptığı açıklamada, Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Meghan Markle'ın ABD'li ünlü sunucu Winfrey'e yaptığı açıklamalar hakkında, "Biliyor musunuz, İngiliz monarşisinin özelliklerini taşıyan demokrasinin ne olduğunu anlama konusunda birçok şey yerine oturdu. Bu röportajdan İngiliz elitinin en fazla korunan temsilcilerinin bile yönetici sınıfı tarafından istenmemeleri halinde kendilerini güvende hissetmedikleri anlaşılıyor" dedi.

İngiliz iktidar sınıfının basınla gizli bir anlaşma içinde olduğunu, basının da prensipte gerçekle bağdaşabilecek ve hatta onunla çelişebilecek bir algı oluşturarak kamuoyunu manipüle ettiğini kaydeden Zaharova, "Kısa süre önce internete düşen İngiltere Dışişleri Bakanlığı materyallerinin de bunu kanıtladığını ekleyeyim. Sussex'lilerin de doğruladığı gibi, İngiliz medya endüstrisi, iktidar sahiplerinin talimatıyla gerçekleri tam tersine saptırabilir. Litvinenko, Berezovskiy, Skripal, Beyaz Miğferler vakalarına ilişkin örneklerde bunu yaşadık" ifadelerini kullandı.

Irkçılığın ortadan kalkmadığını ve kurbanlarının zorbalığa uğradığını da vurgulayan Zaharova, "Bu bir skandal değil. Bu, dekorasyonun bozulmasıdır" diye ekledi.

BEYAZ SARAY: ÖZEL İLİŞKİMİZ SÜRECEK

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Prens Harry ve eşi Meghan Markle'ın kraliyet ailesi içinde yaşadıklarına ilişkin, çiftin sivil ABD vatandaşı olduğunu belirterek, "İngiliz hükümetiyle birçok konuda özel bir ilişkimiz var ve bu devam edecektir." açıklamasında bulundu. 

Hem Prens Harry hem de Markle'ın sivil ABD vatandaşı olduğunu belirten Psaki, çiftin kendi hayatlarına ilişkin açıklama yapmakta özgür olduklarını kaydetti. Psaki, "İngiliz halkıyla güçlü ve daimi bir ilişkimiz var. İngiliz hükümetiyle birçok konuda özel bir ilişkimiz var ve bu devam edecektir." diye konuştu.

SORUŞTURMA ÇAĞRISI

İngiltere'de monarşinin kaldırılması yönünde kampanya yürüten "Republic (Cumhuriyet)" adlı grubun Twitter hesabından yapılan açıklamada, Markle'ın açıklamalarıyla beraber İngiliz monarşisinin, Prens Edward'ın sevdiği kadınla evlenebilmek için 1936'da tahtan çekilmesinden sonra en kötü krizini yaşadığı belirtilerek, "İster İngiltere'nin isterse de Kraliyet'in genç üyelerinin iyiliği için olsun bu çürümüş kurumun gitmesi gerekiyor." ifadesine yer verildi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi'nden gölge Eğitim Bakanı Kate Green, Sky News'e yaptığı açıklamada, Düşes'in iddialarının "gerçekten üzücü ve şoke edici" olduğunu belirtti.  Green, "Irkçılık iddiaları varsa Saray'ın son derece ciddiyetle ele almasını ve tam olarak soruşturmasını beklerim." dedi.

BORIS JOHNSON SESSİZ KALDI

İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Kraliçe 2. Elizabeth'in torunu Sussex Dükü Harry ve eşi Meghan Markle'nin ABD'li ünlü sunucu Oprah Winfrey'e yaptığı açıklamalara ilişkin, "Söyleyebileceğim en iyi şey, Kraliçe'ye ve onun ülkemizle İngiliz Milletler Topluluğu'nda oynadığı birleştirici role her zaman büyük bir hayranlık duyuyorum." dedi. 

Johnson, görevi boyunca Kraliyet ailesi hakkında yorum yapmaktan hep kaçındığını söyleyerek, "Kraliyet ailesi hakkında bundan sonra da yorum yapmayacağım. Söyleyeceğim en iyi şey, Kraliçe'ye ve onun ülkemizle İngiliz Milletler Topluluğu'nda oynadığı birleştirici role her zaman büyük bir hayranlık duyuyorum." ifadesini kullandı. 

Kaynak: AA

Prens Harry Meghan Markle Beyaz Saray Kremlin