Portekiz'de bir garip seçim: Kazanan 'topal ördek' oldu, kaybedenler kazandı!

HaberGlobal.com.tr
Portekiz
Portekiz'de bir garip seçim: Kazanan 'topal ördek' oldu, kaybedenler kazandı!

Portekiz'de merkez sağın adayı Luis Montenegro başbakan olacak. Ancak kuracağı hükümet 'topal ördek' konumunda. Öte yandan aşırı sağcı Chega'nın aldığı oy ve kazandığı sandalye sayısı ülkede endişeye yol açtı.

Portekiz'de seçimleri merkez sağ kazandı. Ancak hükümet kurma yetkisi olsa da yönetme yetkisi olmayacak.

Milletvekili sayısını 120'den 77'ye düşüren Sosyalist Parti yenilgiye uğrarken radikal sağ parti Chega'nın milletvekili sayısını 12'den 48'e çıkarması dikkat çekti. Chega bir önceki seçimde 385 bin civarı oyu alırken bu seçimde 1 milyonun üzerine çıktı.

Ancak merkez sağın zaferle çıktığı seçimden yönetilemeyen bir senaryo çıktı. Merkez sağın lideri Luis Montenegro başbakan olacak. Sosyalist Parti çekimser kalarak Montenegro'nun hükümet programına ret oyu vermeyecek. Eğer Sosyalist Parti ret oyu verirse bu durumda hükümetin istifa etmesi gerekecekti.

Montenegro başbakan olsa da vadettiği reformları gerçekleştirme konusunda eli kolu bağlı durumda.

İki blok arasındaki oy farkı yalnızca 50 bin 934 oldu. Yurt dışındaki seçmenlerden gelecek 4 milletvekili de iki blok arasında paylaştırılacak gibi görünüyor. Ancak aşırı sağ Chega bu vekillerden birini halen alabilir durumda.

İki ana partinin hayal kırıklğı yaşadığı seçim sonrası Sosyalist Parti lideri Pedro Nuno Santos, Montenegro'yu tebrik ederken kendisini muhalefetin lideri ilan etti ve en çok oyu alan Demokratik İttifak'ın hükümet kurmasını engellemeyeceğini açıkladı. Santos buna rağmen Montenegro'nun bütçe vaadini onaylama garantisi vermedi.

Bu durumda Montenegro hükümeti kursa bile hükümet azınlık hükümeti olacak.

Ancak aşırı sağcı Chega partisi, ülkede iki partili rejimin sona erdiğin ilan ederken Demokratik İttifak'la ortak hükümet kurmak için yeşil ışık yaktı.

Burada Portekiz Cumhurbaşkanı Marcelo Rebelo de Sousa'nın ne karar vereceği öne çıkacak. Beklenti Luis Montenegro'yu başbakan olarak ataması yönünde.

Peki Montenegro, aşırı sağcı Chega ile işbirliği yapacak mı? Zaferin ardından kendisine sorulan ilk soru buydu. Muhtemel başbakan "Partime veya ülkeme böyle bir kötülük yapamam" diyerek kapıları kapattı.

Chega ırkçı, yabancı düşmanı ve popülist bir parti olarak biliniyor ve Avrupa'da yükselen aşırı sağın da etkisiyle Portekiz'de beklentilerin çok üzerinde bir oy aldı.

Chega'nın lideri Andre Ventura tıpkı Hollanda'da zafere ulaşan aşırı sağ lider Geert Wilders gibi gerekiyorsa hükümete girebilmek için 'taviz verebileceğini' söyledi.

Genel kanı Montenegro'nun kuracağı yeni hükümetin en fazla 2 yıl dayanabileceği yönünde.

Öte yandan Portekiz'in az bilinen partilerinden Ulusal Demokratik Alternatif Parti, önceki seçimde 10 bin 935 oy alırken, bu yeni seçimde yüz bin 44 oy aldı. Genel kanı olarak, Ulusal Demokratik Alternatif Parti'nin kısaltması ADN ile Demokratik İttifak'ın kısaltması AD'nin benzerliği nedeniyle birçok kişinin yanlışlıkla bu partiye oy verdiği düşünülüyor. Hatta birçok seçmenin yanlışlıkla ADN'e oy verdiğini fark edip oylarını değiştirmek istediği ancak kurallar gereği bunu yapamadıkları basında yer aldı. AD eğer bu durumun farkına varabilseydi kuracağı hükümet 'topal ördek' olmaktan kurtulabilirdi.