Polonya'da Donald Tusk dönemi başladı! Alman ajanı bile dediler!

Polonya Avrupa Birliği Dünya haberleri
Polonya'da Donald Tusk dönemi başladı! Alman ajanı bile dediler!
Fotoğraf: DepoPhotos

Polonya Parlamentosu, Avrupa yanlısı güçler koalisyonunun lideri Donald Tusk’ı, sekiz yıllık popülist-milliyetçi hükümetin ardından dün akşam Başbakanlığına getirdi.

248 milletvekili Tusk lehine oy kullanırken, 201 milletvekili karşı oy kullandı. Donald Tusk’ın Avrupa Birliği yanlısı ittifakı tarafından kontrol edilen Sejm (Parlamento), 2015'ten bu yana iktidarda olan milliyetçi popülistlerin yeni hükümet teklifini reddetmişti.

Avrupa Birliği Konseyinin eski başkanı Tusk, Başbakanlığa seçilmesinden sonra Polonya halkına 15 Ekim seçimlerinde gösterdikleri güven için teşekkür etti. 

Tusk, "Bu, uzun yıllar boyunca her şeyin daha iyiye gideceğine, karanlığı ve kötülüğü kovacağımıza inanan herkes için büyük bir gün. Yarından itibaren yanlışları düzeltebileceğiz, böylece herkes kendini Polonya'da evinde hissedecek" dedi.

ALMAN AJAN İDDİASI

Donald Tusk'a yanıt veren iktidardan düşen Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) lideri Jaroslaw Kaczynski, onu "Alman ajanı" olarak nitelendirdi. 

Kaczynski, "Hayallerimdeki Polonya, yabancı devletler lehine hareket edecek politikacıların olmadığı bir Polonya'dır" diyerek "toplumsal bir yanlış anlaşılmayı" kınadı ve Polonya'da "demokrasinin sonunun geldiğini" iddia etti.

Donald Tusk'ın adaylığına ilişkin oylama, PiS’in yeni bir hükümet kurma girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi. 

Başbakan Mateusz Morawiecki, Parlamentoda konuştuktan sonra güven oylamasını 190'a karşı 266 oyla kaybetti. 

Avrupa Birliği yanlısı güçlerden oluşan koalisyonun 15 Ekim'de yapılan Parlamento seçimlerini kazanmasına rağmen, koalisyonun müttefiki Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'nın hükümeti kurma görevini milliyetçi hükümete vermesi, popülist milliyetçi kampın sekiz yıllık iktidarının sona ermesini yaklaşık iki ay geciktirdi.

Kaynak: Ajans Bizim