Pfizer/BioNTech aşısının Delta varyantına karşı etkisi yüzde 64'e geriledi

Pfizer/BioNTech aşısının Delta varyantına karşı etkisi yüzde 64'e geriledi

Koronavirüsün delta varyantının yayıldığı İsrail'den endişe yaratan bir haber geldi. Pfizer-BioNTech aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliğinin yüzde 64'e gerilediği açıklandı.

İsrail'de görülen yeni vakaların yüzde 90'ının ilk olarak Hindistan'da tanımlanan Delta varyantı kaynaklı olduğu belirtiliyor.

Nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ını aşılayan İsrail’in Sağlık Bakanlığı tarafından dün gece yapılan açıklamaya göre aşının hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemedeki etkinliği 6 Haziran’dan itibaren yüzde 64’e geriledi.

Sözcü'de yer alan habere göre aşının hastaneye yatışları ve ağır vakaları önlemede ise yüzde 93 etkili olduğu açıklandı. Bakanlık hastalığın yayılmasını ve semptomatik vakaları önlemede aşının daha önceleri ne kadar etkili olduğunu belirtmedi ve detay vermedi.

Bakanlık yetkililerinin Mayıs’ta yayımladığı rapora göre Pfizer-BioNTech aşısının iki dozu hastalığın yayılmasını, semptomatik ve ağır vakaları önlemede yüzde 95’ten fazla etkiliydi.

İsrail’in 9.3 milyon olan nüfusunun yaklaşık yüzde 60’ı en az bir doz Pfizer-BioNTech aşısı olurken, çoğunluğun aşılanmasıyla birlikte Ocak’ta günlük 10,000 olan vaka sayıları geçen ay tek haneli seviyelere inmişti.

Vaka sayılarının tek haneli sayılara düşmesiyle birlikte neredeyse tüm sosyal mesafe ve maske takma kurallarının kaldırıldığı İsrail’de virüsün Delta varyantı yayılmaya başladı ve birkaç gün önce maske kuralları kısmen de olsa tekrar yürürlüğe alındı. Günlük vaka sayısı pazar günü 343’e yükseldi.

Kaynak: Haber Global TV

Pfizer-BioNTech aşısı