Paris Olimpiyatları'na boykot: Kapanış törenine gitmeyecekler

Haber Merkezi
2024 Paris Olimpiyatları Fransa Dünya haberleri

Paris Yaz Olimpiyat Oyunlarında erkekler triatlonu yapılamadı. çünkü Seine Nehri'nde kirlilik sorunu çözülemedi. Müsabakaların geleceği belirsiz. öte yandan açılış törenine tepkiler sürüyor. Trump "rezalet" dedi, Slovakya ise kapanış törenini boykot edecek.

Paris Olimpiyatları'nda kriz var. Seine Nehri yüzülemeyecek kadar kirli. Önce antrenmanlar ertelendi; şimdi müsabakalar yapılamıyor. Seine'de su kalitesi istenilen seviyeye çıkmadığı için erkekler triatlon yarışı iptal edilip bir gün sonraya ertelendi. Fransız yetkililer nehrin cuma ve cumartesi günü yağan yağmur nedeniyle kirlendiğini savunuyor. "Önemli olan sporcuların sağlığı" denilerek, Seine'de yüzülmesine izin verilmiyor. Eğer kirlilik sorunu devam ederse Triatlon'un yüzme etabı kaldırılacak; sporcular duatlonda yarışacak. Oysa 100 yıldır kirlilik nedeniyle yüzülmeyen Seine'in temizlenmesi için yaklaşık 1,4 milyar euro harcanmıştı. Hatta Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, nehrin artık temiz olduğunu kanıtlamak amacıyla Seine'de yüzmüştü.

TRUMP'TAN OLİMPİYAT YORUMU: "REZALET"

Olimpiyatların tartışma yaratan açılış töreni de gündemden düşmüyor. ABD Başkan Adayı Donald Trump, özellikle tören için "rezalet" dedi.

Açılış töreninde Leonardo Da Vinci'nin Hz. İsa'nın son akşam yemeğini tasvir ettiği tablonun eşcinsel tarafından canlandırılması tepki yaratmıştı. Parodi, Hz. İsa'ya ve dini değerlere hakaret olarak yorumlandı. Organizasyon komitesi özür dilese de tepkiler sürüyor.

Slovakya Başbakan Yardımcısı Tomas Taraba kapanış törenini boykot edeceğini açıkladı. Öte yandan törenin kreatif direktörü Thomas Jolly, tepki çeken parodide son yemek tablosundan ilham aldığı iddialarını reddetti. Ancak ilham kaynağını söylemedi. Bazı sanat tarihçilerine göre parodisi yapılan asıl eser; Hollandalı ressam Jan van Bijlert'a ait olan "Tanrıların Ziyafeti" tablosu olabilir.