Papua Yeni Gine'de nüfus bir anda nasıl ikiye katlandı? Başbakan bile bilmiyormuş!

Dünya haberleri
Papua Yeni Gine'de nüfus bir anda nasıl ikiye katlandı? Başbakan bile bilmiyormuş!
Ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 96'sının kırsalda yaşadığı tahmin edilirken, dağlık bölgelerde ve erişimin zor olduğu ülkeye bağlı bazı adacıklarda hala izole kabileler hüküm sürmekte. Fotoğraf: Shutterstock

Birleşmiş Milletler tarafından yapılan bir araştırma, Okyanusya ülkesi Papua Yeni Gine'nin nüfusunun tahmin edilenden yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Başbakan James Marape, ülkenin nüfusunu bilmediğini söylerken ortaya çıkan bu absürt durumun nedeni merak konusu oldu...

Dünya nüfusu yakın zaman önce 8 milyarı aştı. Bilim insanları, küresel aktivistler ve yetkililer dünya çapında artan nüfusa dair endişelerini dile getirirken sayının nasıl tespit edildiği de başka bir gündem maddesi. Söz konusu soru işaretini körüklemeye müsait bir olay yakın zaman önce dünyanın öbür ucunda, Papua Yeni Gine'de yaşandı. Okyanusya'daki ada ülkesinde Başbakan James Marape, ülkesinde kaç kişinin yaşadığını bilmediğini itiraf etti. Elbette başbakan tam sayıyı ezbere bilmek durumunda değil ancak Birleşmiş Milletler'in yaptığı çalışmayla Papua Yeni Gine'de yetkililerin yaptığı çalışma arasındaki farkın şoke edici olması konuyu dünya gündemine taşımaya yetti.

Ülkenin resmi kaynaklarına göre nüfusun 9.4 milyon civarı olduğu dile getirilmekteydi. Birleşmiş Milletler nüfus fonu ise yaptığı araştırma sonucunda ülke nüfusunun yaklaşık 17 milyon olduğunu ileri sürdü. Peki ülke nüfusunu neredeyse bir anda ikiye katlayan çalışma nasıl yapıldı? Ortaya böyle bir fark nasıl çıktı?

BİR ANDA HER ŞEY DEĞİŞTİ

Papua Yeni Gine, Endonezya ile kara sınırı olan bir Güney yarımküre ülkesi. Olağanüstü bir doğal zenginliğe sahip olan ülke, bunun yanında oldukça tehlikeli. Ülkenin önemli bir bölümü, yerel çeteler ve kabileler tarafından kontrol ediliyor. Bu durumun nüfusun tespitini zorlaştırdığını öne sürmek mümkün. Aynı zamanda BM'nin tespiti oldukça ilginç bir sonuca daha sebebiyet verdi.

Papua Yeni Gine'de nüfus bir anda nasıl ikiye katlandı? Başbakan bile bilmiyormuş! - Resim : 1

Ülkenin nüfusu neredeyse ikiye katlanınca Papua Yeni Gine'de kişi başına düşen milli gelir de bin 135 dolara geriledi ve ciddi biçimde azalmış oldu. Daha önce bu meblağ 2 bin 504 dolardı. Araştırma sonucuna göre artık ülkede yaklaşık 20 bin kişiye bir doktor düşüyor. Ülkenin güneydeki komşusu Avustralya'nın her yıl Papua Yeni Gine'ye verdiği 600 milyon dolarlık yardım da etkisini biraz daha yitirmiş olacak...

'İSTER 17 MİLYON OLSUN...'

Tüm bunların yanında Papua Yeni Gine Başbakanı James Marape, sonuca karşı çıkmakta. The Australian'a açıklamalarda bulunan Başbakan Marape, şöyle konuşmakta:

“İster 17 milyon olsun, ister 13 milyon, ister 10 milyon... Ülkemin resmi ekonomisinin, iş imkanlarının, kaynak havuzunun çok küçük olduğu gerçeği ortada duruyor. Yeterli eğitimi ve sağlık hizmetini vermiyorum. Altyapı, yetkin bir hukuk sistemi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu düzen ortamını inşa edemiyorum.”

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu, çalışmayı Southampton Üniversitesi ile birlikte yürüttü. Uydu görüntüleri ile birlikte iskan ve ikamet verilerini kullanarak, hatalı bildirilen nüfus tahminini düzeltmeyi başardı. Avustralya tarafından fonlanan araştırmaya imza atan uzmanlar, bu denli bir sapmanın nedeni olarak ülkenin dağlık, erişilmesi güç hatta balta girmemiş bölgelerinde yaşayan insanların sayısının artmasını gösterdi. Bu bölgelerde yaşayan insanlar tarımla uğraşıyor ve bir devlet mekanizmasına ihtiyaç duymaksızın kendi gereksinimlerinin tamamını karşılayabiliyor.

'KAYITLI İSTİHDAM NEREDEYSE SIFIRA İNDİ'

Ekim ayında ülkenin ücra Trobriand Adaları'ndaki kanlı kabile çatışmalarında 30'u aşkın insan yaşamını yitirdi, 15 kişiden ise hala haber alınamıyor. Ülkenin Ulusal İşler Enstitüsü'nün direktörü Paul Barker, ülkenin geniş bir bölümünün etkili bir şekilde yönetilemediğini ve toplumsal uyum için kiliselere ve geleneksel kabile yapılarına bel bağladığını söylüyor ve şu çarpıcı veriyi aktarıyor:

“Kayıtlı istihdam son 10 yılda neredeyse sıfıra indi. Bu durum, özellikle arayış içindeki gençler için elbette çok büyük bir hayal kırıklığı yaratıyor.”

Papua Yeni Gine hükümetinin eski danışmanlarından Jeffrey Wall ise ülke için nüfus bilmecesinin endişe verici olduğunu dile getiriyor. “Vatandaşların yarısının 25 yaşın altında olduğundan ve neredeyse hiçbirinin istihdam edilmediğinden şüpheleniyorum” diyen Wall, “Bu bir saatli bomba” ifadelerini kullanıyor.

'NE OLURSA OLSUN CİDDİ BİR SAYIMA İHTİYAÇ VAR'

Ağırlıklı olarak Asya-Pasifik ülkeleri üzerine araştırmalar yapan Lowy Enstitüsü'nün ekonomi eğitmenlerinden Maholopa Laveil, araştırmanın doğruluğuna şüpheyle yaklaşırken, eğitim ve sağlık sistemini çökertebilecek böylesi bir nüfus artışını destekleyen çok az işaret olduğunu dile getiriyor. Laveil aynı zamanda her şeye rağmen ülkenin acilen ciddi bir nüfus sayımına ihtiyaç duyduğunu da dile getirmekte.

BM Nüfus Fonu henüz çalışmayla ilgili sorulara yanıt vermezken uzmanlar, nüfusun tahminen yüzde 96'sının kırsalda yaşadığı Papua Yeni Gine'de uydu aracılığıyla nüfus tespitinin görece daha zor olacağının da altını çiziyor.

Kaynaklar: Financial Times, Daily Mail, The Australian, The Times

Kaynak: Web Özel

Dünya haberleri