Papa Francesco 'homofobik' ifadesi için özür diledi

HABER MERKEZİ
Papa Vatikan Dünya haberleri
Papa Francesco 'homofobik' ifadesi için özür diledi

Katolik Kilisesi lideri Papa Francesco, İtalya kamuoyunun bir kısmı tarafından 'homofobik' olarak değerlendirilen ifadeleri için özür diledi.

Ruhban okullarına eşcinsellerin kabul edilmesine karşı çıkarken kullandığı 'aşağılayıcı' ifadesi İtalyan medyasına sızan Papa, olayın büyük bir tartışmaya dönmesi sonrası açıklama yaptı.

Vatikan basın ofisinden yapılan açıklamada, 'Papa hiçbir zaman kimseyi gücendirmek ya da kendisini homofobik terimlerle ifade etmek niyetinde değildi' ifadeleri kullanıldı.

Vatikan, söz konusu toplantının kapalı kapılar ardında yapıldığını da vurguladı. BBC Türkçe'nin aktardığına göre, açıklamada, Papa’nın basına yansıyan ifadeler nedeniyle 'incinenlerden özür dilediği' de belirtildi.

Papa Francesco, bu göreve seçilmesi sonrası yaptığı açıklamalarda, LGBT Katoliklerin dışlanmaması yönünde mesajlar veriyordu.

İtalyan basınında çıkan haberlere göre Papa söz konusu ifadeyi geçen hafta Roma’da piskoposlarla yaptığı basına kapalı bir görüşmede sarf etti.

Ruhban okullarına eşcinsellerin kabulüyle ilgili bir tartışma sırasında bir piskopos, bekaret yeminini bozmadıkları sürece eşcinsel erkeklerin de rahiplik eğitimi almasına izin verilip verilemeyeceğini sordu.

İddialara göre Papa bu soruya olumsuz yanıt verdi ve ruhban okullarında zaten "yeterince eşcinsellik" olduğunu söylerken, argoda eşcinseller için kullanılan bir aşağılayıcı ifade kullandı.
İlk olarak dedikodu haberleriyle tanınan Dagospia sitesinin duyurduğu haber daha sonra büyük gazetelerde de geniş biçimde yer aldı.