Pandemiyle ekseni kaydırdı: Artık LeBron yok Banjo ve Kazooie var!

ABD
Pandemiyle ekseni kaydırdı: Artık LeBron yok Banjo ve Kazooie var!

Araştırmalar çocukların pandemi öncesinde dahi ilgilerinin geleneksel sporlardan espora kaydığını gösteriyordu. Geleneksel spor endüstrisinin pandemide neredeyse durma noktasına gelmesi bu trendi hızlandırdı. Durum bazısı için oldukça endişe verici...

Kapının üstünde asılı olan basketbol potası ve çalışma masasının üstündeki rafta duran futbol kupaları... Futbol ve basketbol, Matthew ve David'in ilgisine mazhar olabilmek için yarış halinde. Ancak şu sıralar bu iki geleneksel sporun ciddi bir rakibi var: Oyun konsolu! 13 yaşındaki David ve 11 yaşındaki Matthew esporcu olma yolunda ilerliyor.

Pazartesi akşamları David, oyun konsolunun başında YMCA'den antrenörüyle strateji üzerine konuşuyor. Çarşamba günleri ise peş peşe online antrenman maçları yapıyor. Perşembe günü ise Matthew'ün lig maçı var. Ayda en az bir hafta sonu ise iki kardeş, Super Smash Bros. Ultimate adlı turnuvada mücadele ediyorlar.

HIZLI BİR GÖÇ...

David ve Matthew, genellikle 1997-2012 arasında doğanların adlandırıldığı üzere Z Kuşağı'na mensuplar. Ve bu kuşak, önceki nesiller için inşa edilmiş basketbol ve futbol sahalarından PlayStation ve Xbox'lara doğru hızla göç ediyor.

Durum elbette siyah ya da beyaz değil. Sadece iki uçtan ibaret değil. David ve Matthew da dahil olmak üzere birçok çocuk hem espordan hem de fiziksel sporlardan hoşlanıyor. Ancak elbette esporun yükselişinin çocukların gelişimleri ve büyüme biçimleri üzerinde etkili olacağı çok açık.

Pandemiyle ekseni kaydırdı: Artık LeBron yok Banjo ve Kazooie var! - Resim : 1

Pandemide bu noktada geleneksel spor karşısında esporun ekmeğine yağ sürdü. Neredeyse tüm dünyanın evlere girdiği bu dönemde yüksek teknolojinin içine doğmuş olan ve bu teknolojiyle büyüyen nesil, akıllı telefonlarında ve oyun konsollarında etkileşimlere girmeye devam etti.

ENDİŞE VEREN ORANLAR...

Bununla birlikte araştırmalar, Covid-19 öncesinde dahi çocukların spora katılımlarının düştüğünü göstermekteydi. Sports & Fitness Industry Association'a göre, 2018'de 6-12 yaş arasındaki çocukların sadece yüzde 38'i düzenli olarak takım sporları yapıyordu; bu oran 2008'de ise yüzde 45 seviyesindeydi.

Aspen Enstitüsü'nün Spor ve Toplum Programı tarafından yürütülen bir ankete göre Haziran 2020'de çocuğu aktif olarak bir takımda yer alan ebeveynlerin yüzde 19'u, çocuklarının spor yapmakla ilgilenmediğini dile getiriyordu. Eylül 2021'de bu oran yüzde 28'e yükseldi. Ortalama olarak bir sporda üç yıldan az altyapı eğitiminde kalıyor. Araştırmalara göre 11 yaşına kadar da sporu bırakmış oluyorlar. Peki neden? Çoğunlukla sporun artık eskisi kadar eğlence vadedememesinden!

İnsanların bir şeyler yapmaya üşenmeye çok müsait yapısı da bir endüstriye dönüşen esporu çok daha cazip kılıyor.

Bu etkinin küresel olduğunun da altını çizmekte fayda var. Statista'ya göre, şu anda 2,4 milyardan fazla oyuncu var. Dünyanın her yerinde, 34 milyon dolar seviyelerini bulan ödül havuzları için turnuvalarda mücadele eden takımlar var. Ayrıca para ödüllü on binlerce başka yarışmada veya okul ve eğlence liglerinde yarışan irili ufaklı bir çok takım var ve endüstrinin geliri yıllık 1 milyar doları aşmış durumda.

COVID CİDDİYET KAZANDIRDI

Ancak Matthew ve David'in hikayeleri resmi rakamlardan daha açık bir şekilde ortaya koymakta. David, “Covid yüzünden video oyunları oynamaya başladım” diyor. Aslında iki kardeş de Minecraft ve Roblox gibi oyunlara hakim ancak David'in dediği gibi pandemi, iki kardeşin oyunları artık çok daha ciddi oynamaya başlamasına neden olmuş.

İki kardeşin annesi Dawnita Grimes, pandemi nedeniyle arkadaşlarıyla fiziksel bağları kopan çocukların oyunlar sayesinde etkileşimi koruduklarının altını çiziyor. Baba Tony Grimes ise başka bir detayı vurguluyor.

LeBron James ya da Dalls Cowboys'un yıldız oyun kurucusu Dak Prescott hakkında oğullarıyla konuşan Tony Grimes, artık Super Smash Bros.'ta Banjo'nun mu yoksa Kazooie'nin mi daha iyi bir karakter olduğuna dair argümanlar dinlemek zorunda. Peki Banjo ve Kazooie, Dak ve LeBron'dan daha mı önemli?

David, “Evet” diyor ve ekliyor: “Çünkü bir maç ya da turnuva kazanabilmek istiyorsam beraber oynamam gereken karakterler bunlar.”

DAVID FARKINDA...

Henüz ne Matthew ne de David futbol eğitimlerini noktaladı. İkisi de yaz aylarında tenis ve golf oynamayı, yüzmeyi dört gözle bekliyor. Lakin David, espordan para kazanabileceğinin de farkında.

“Diğer sporlardan daha güvenli. Fiziksel olarak zarar görmüyorsun. Gerçi yine de ellerine dikkat etmelisin çünkü eğer ellerinize bir şey olursa, bu bir problem olur çünkü oyunu oynayabilmeniz gerekiyor” diyor ve gülümseyerek ekliyor:

“Video oyunları oynadığım için maaş almak harika olurdu.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The New York Times'ta “Step Aside, LeBron and Dak, and Make Room for Banjo and Kazooie” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

LeBron James espor Pandemi