Pandemi turizmi vurdu ama bazı kentler yine de turist istemiyor....
COVID-19 önlemlerinin gevşemesiyle turizm de küresel çapta yavaş yavaş toparlanıyor. İnsanların pandemi sırasındaki kapanmaların “acısı çıkarırcasına” seyahat edeceği öngörülüyor; fakat aşırı turistten bunalmış bazı popüler destinasyonlar "Artık gelmeyin" diyor.
COVID-19 önlemlerinin dünyanın birçok bölgesinde gevşemesi, küresel çapta turizmin pandemi öncesine döneceği yönünde beklentileri artırdı. Uzmanlar, insanların pandemi sırasındaki kapanmaların “acısını çıkarırcasına” seyahat edeceğini öngörüyor, fakat burada bir pürüz var: Bazı turistik destinasyonlar artık ziyaretçi istemiyor...
Dünyanın en güzide turistik destinasyonlarının fotoğraflarına baktıkça içimiz açılır, değil mi? Fakat bir de kameranın arka tarafı var ki artık kent sakinlerini ve yöneticilerini "sürdürülebilir turizm" gibi konular hakkında düşünmeye zorluyor. Özellikle Nisan-Eylül arasında ağırlanan kalabalık turist grupları, kültür öğelerinin muhafaza edilmesinden suyun yeterliliğine kadar pek çok problemi beraberinde getiriyor.
Bu konuda en yeni gelişme İtalya'dan geldi. İtalya'nın ve hatta dünyanın en turistik destinasyonlarından Venedik, kente girişlerde rezervasyon ve 10 euro'luk giriş ücreti uygulamasıyla dünyada bu konuda bir ilke imza attı.
Uygulama, yoğun turizmin etkilerini azaltma konusunda yıllardır yürütülen tartışmaların ardından geldi.
Yetkililer, rezervasyon sisteminin aşırı kalabalık turist gruplarıyla mücadele amacıyla uygulandığını belirtiyor. Fakat, uygulamaya tepki gösterenler de bu sisteminin UNESCO Dünya Mirası kenti “kültürel bir Disneyland'a” dönüştüreceğini düşünüyor.
Giriş ücreti ziyaret dönemlerinin yoğunluğuna göre değişecek. Geleneksel bayramlarda ziyaretçiler kişi başına 10 euro, daha sakin dönemlerde ise 3 euro ödeyecek. Rezervasyon sistemi, kente küçük ekonomik katkılar yapılması için sadece günübirlik ziyaretçilere uygulanacak.
Venedik kent konseyinde turizmden sorumlu yetkili Simone Venturini konuya ilişkin açıklamasında, “Turistlerin ihtiyaçlarıyla Venedik sakinlerinin ihtiyaçlarını dengelemek zorundayız” dedi.
VENEDİK TEK KENT DEĞİL
Söz konusu uygulama, yoğun turizme karşı önlemler alan diğer destinasyonları da akıllara getirdi.
Bu şehirlerin başında Dubrovnik geliyor. Özellikle Game of Thrones dizisinin çekimlerine ev sahipliği yaptıktan sonra ciddi turist akınına uğrayan Dubrovnik'te kent yönetimi kalabalık gruplarının "ayağını kesmek için" 2019 yılında bazı önlemler hayata geçirmişti. Direkt olarak turistlerden ücret talep edilmeyen Dubrovnik'te, limanlara yanaşacak yolcu gemilerinin ve hediyelik tezgahlarının sayılarına sınırlama getirilmesi alınan önlemler arasında en dikkat çekenlerden. Ayrıca, dışarıda masa ve sandalyesi bulunan restoranlara da bu kapasitelerini yüzde 20 oranında azaltma talimatı verilmişti.
Öte yandan, pandemi sonrası kalabalıkların geri dönmesiyle Hawaii'deki Maui adası da turist vergisi uygulaması başlattı. Pandemi sonrası adaya turist akını olmasından endişelenen yetkililer, turistlerden vergi almaya başladı. Yeni düzenlemeyle otellerde kalan turistlerden yüzde üç oranında vergi alınacak. Böylece hem adanın turizm gelirlerinin artması, hem turist akınlarının önüne geçilmesi, hem de virüsün adada yayılmasının önlenmesi hedefleniyor.
Ayrıca, Hollanda'nın başkenti Amsterdam da şehir merkezinde yeni oteller açılmasını yasakladı. Pandemiyle birlikte belki de ilk kez turistsiz kalan Amsterdam, bu rahatlığı muhafaza etmek istiyor. Bu nedenle kent yönetimi geçen sene şehir merkezine otel açılmasını yasaklama ve hediyelik dükkanlara sınırlama getirme gibi bazı önlemler uygulamaya başladı.
Yunanistan'ın turizm sektörünün belkemiklerinden Santorini adası da aşırı kalabalığın getirdiği sorunlarla mücadele ediyor. Adada henüz net bir önlem alınmasa da özellikle Avrupalı bazı kuruluşlar Santorini'ye turist sayısını sınırlama çağrısı yapıyor. İlerleyen dönemde Santorini'de de benzer önlemler gündeme gelebilir.
Turistlerin yoğun şekilde geri dönmesine rağmen, salgın sonrası atmosferde hala bazı belirsizlikler mevcut. Turizmde küresel çapta en azından 2024'e kadar tam toparlanma beklenmiyor. Enflasyon, tedarik zinciri problemleri ve işgücü kıtlığı gibi sorunlar tamamen toparlanmanın önündeki en büyük engeller olarak görülüyor.
*Kaynak: The Telegraph, The Associated Press, researchgate.net, CNN, timeout.com, greekreporter.com
Kaynak: Web Özel