Pakistan, ülkedeki 400 bini aşkın Afgan'ı ülkesine gönderdi

Pakistan Afganistan Dünya haberleri
Pakistan, ülkedeki 400 bini aşkın Afgan'ı ülkesine gönderdi

Pakistanlı yetkililer, ülkedeki yasadışı yabancılara yönelik devam eden baskının ardından 400.000'i aşkın Afgan'ın ülkelerine gönderildiğini duyurdu.

Pakistan'daki Afganistanlılar, ülkelerine gönderiliyor.

Afganistan'da Taliban liderliğindeki hükümetin baş sözcüsü Zabihullah Mucahid, bu sayıyı doğruladı ve çoğunluğun evlerine dönmek için Torkham ve Spin Boldak sınır kapılarını kullandığını söyledi.

Yetkililerin ülke çapında başlattığı ve uygun belgeleri olmayan herkesin 31 Ekim'e kadar ülkeyi terk etmesini aksi takdirde tutuklanacağını duyurduğu baskılar sırasında Pakistan'da tahminen 1,7 milyon Afgan yaşıyordu.

Ancak Pakistanlı yetkililer, mülteci olarak kayıtlı diğer 1,4 milyon Afgan'ın endişelenmesine gerek olmadığını çünkü sadece uygun belgeleri olmayan kişilerin arandığını söyledi.

1980'lerde milyonlarca Afgan, ülkelerinin Sovyetler tarafından işgali sırasında komşu Pakistan'a kaçmıştı. Taliban'ın 2021'de Afganistan'ı ele geçirmesinin ardından bu sayılarda bir artış yaşandı.

Pakistan, ayrıca güneybatı sınır kasabası Chaman'da yaşayan binlerce kişinin iki ülke arasında geçiş yapmak için vizeye ihtiyaç duyacağı planları uygulamaya koydu. Daha önce özel izinleri vardı.

Yüzlerce kişi, dün, Çaman sınırına giden önemli bir yolu kısa süreliğine kapatarak trafiği ve bazı Afganların ülkelerine geri gönderilmesini engelledi.

Çaman'da yaşayanlar, Pakistan'dan özel izinlerini iş amacıyla kullanmaya devam etmelerine ve Afgan sınır kenti Spin Boldak'ta yaşayan akrabalarıyla buluşmalarına izin vermesini isteyerek defalarca protesto gösterileri düzenlediler.

Pakistan polisi 1 Kasım'dan bu yana kapı kapı dolaşarak göçmenlerin belgelerini kontrol ediyor. Pakistanlı yetkililer daha önce baskıların ülkedeki tüm yabancıları kapsadığını söylemişlerdi, ancak bu durumdan etkilenenlerin çoğu Afgan vatandaşları.

Son gelişme, Dünya Sağlık Örgütü'nün soğuk havaların başlamasına rağmen yaklaşık 1,3 milyon Afgan'ın Pakistan'dan ülkelerine dönmesinin beklendiği uyarısında bulunmasından günler sonra geldi. Bu tür sınırdışı etmeler, uluslararası ve yerel insan hakları gruplarının geniş çaplı eleştirilerine neden oldu.

Afganistan'da Taliban liderliğindeki yönetim geri dönenlere barınak ve yiyecek sağladığını açıkladı.

 

Kaynak: Diğer