Pakistan Talibanı'na çağrı yaptı: Tövbe ederseniz belki affederiz

Ajans Bizim
Afganistan Pakistan
Pakistan Talibanı'na çağrı yaptı: Tövbe ederseniz belki affederiz
Fotoğraf: Pixabay

Taliban lideri Hibatullah Akhundzada, Taliban'ın Doha'daki siyasi ofisi aracılığıyla İslamabad ile Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP / Pakistan Talibanı) arasındaki görüşmelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu.

Pakistan'daki Cemiat Ulema-e-Islam-Fazl'ın lideri Maulana Fazlur Rehman, altı günlük Afganistan gezisinden döndükten sonra Akhundzada'nın bu mesajını iletti.

Rehman, ziyareti sırasında Taliban yetkilileri ve Pakistan hükümetinin muhalifleriyle kamuya açık ve gizli görüşmelerde bulundu ve İslamabad ile Taliban arasındaki TTP sorununa odaklandı.

Pakistan'ın eski Afganistan Büyükelçisi Aziz Ahmed Han, Pakistan hükümeti karşıtlarının davranışlarını değiştirmeleri, silahlarını teslim etmeleri ve tövbe etmeleri gerektiğini belirterek olası görüşmeler konusunda iyimser olduğunu ifade etti. 

Han, "TTP ile konuşmak kabul edilebilir ancak onlarla müzakere etmek kabul edilemez. Onlara müzakerelerin taviz anlamına geldiği bir statü veremeyiz. Davranışlarını düzeltmeleri, silahlarını teslim etmeleri ve tövbe yolunu seçmeleri halinde affın düşünülebileceğini açıkça belirtmeliyiz. Bunun ötesinde başka bir taviz verilmemelidir" dedi. 

İslamabad, TTP'yi bastırma tutumunu sürdürüyor. Afgan Talibanı'nı, özellikle 2024 yılı başlarında Pakistan askeri personeline yönelik ölümcül saldırıların ardından, örgüte karşı harekete geçmeye çağırıyor.

Express Tribune ayrıca Rehman'ın Pakistan'daki TTP lideri Noor Wali Mehsud ve Afganistan'daki Gul Bahadur militan grubunun lideri Hafız Gul Bahadur ile ayrı ayrı görüşmeler yaptığını bildirdi. Bu görüşmelerin ayrıntıları henüz açıklanmadı.

İslamabad, Taliban'ı TTP ve Gul Bahadur grubu liderlerini Pakistan hükümetine teslim etmeye çağırmaya devam ediyor.

Bu arada Pakistan Dışişleri Bakanlığı, Rehman'ın Kabil ziyaretinin kişisel bir ziyaret olmasına rağmen, ziyaretinin ayrıntılarını Pakistanlı yetkililerle paylaşacağını açıkladı.