Taliban duyurdu: Pakistan 12 bin Afgan'ı zorla sınır dışı etti

Pakistan Afganistan Dünya haberleri
Taliban duyurdu: Pakistan 12 bin Afgan'ı zorla sınır dışı etti
Fotoğraf: Shutterstock

Taliban yönetimi, geçen hafta içinde 12 binden fazla göçmenin Spin Boldak ve Torkham sınır kapıları üzerinden Pakistan'dan Afganistan'a "zorla" sınır dışı edildiğini açıkladı. 

Açıklamada, bu sınırdışı işlemlerinin 1.330 aileyi kapsadığı, en az 8.000 kişiden oluştuğu ve Pakistan hapishanelerinden serbest bırakılan 110 kişiyi de içerdiği belirtildi.

Özellikle 24 Ekim'de bu göçmenlerden 4,369'u Torkham sınır kapısı üzerinden Pakistan'dan "zorla" sınır dışı edildi.

Pakistan'ın ülkede ikamet eden Afgan vatandaşlarının zorla sınırdışı edilmesi için tanıdığı sürenin iki gün sonra doluyor.

BİR BUÇUK MİLYONA YAKIN AFGAN MÜLTECİ VAR

Bu arada, Uluslararası Af Örgütü'nden yapılan açıklamada 1,4 milyondan fazla belgesiz Afgan mültecinin Pakistan'dan sınır dışı edilme tehlikesiyle karşı karşıya olduğuna dair endişelerini dile getirdi. 

Bu durum, Pakistan hükümetinin söz konusu mültecilerin ülkeyi terk etmeleri için 1 Kasım'a kadar süre tanımasının ardından geldi.

Uluslararası Af Örgütü, bu adımı mültecilerin insan haklarının ihlali olarak değerlendiriyor ve güvenlikleri, refahları ve temel hizmetlere erişimleri konusunda ciddi endişelere yol açtığını belirtiyor.

Örgüt, bu kararın derhal geri alınması çağrısında bulunarak Pakistan'ı uluslararası insan hakları hukukuna uymaya davet etti.

Kaynak: Ajans Bizim