Pablo Escobar neden yine gündem oldu? 'Su aygırları Kolombiya için bir sorun'

Pablo Escobar neden yine gündem oldu? 'Su aygırları Kolombiya için bir sorun'

Kolombiyalı uyuşturucu çetesi lideri Pablo Escobar'ın ölümü üzerinden 30 yıl geçti ama hala gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Evindeki hayvanat bahçesi için getirttiği su aygırları, günümüzde Kolombiya için sorun olmuş durumda. Sadece evi değil bir dönem kaldığı hapishane de ilgi çekiyor.

Sıra dışı hayatı dizilere ve filmlere konu olan Kolombiyalı eski suç örgütü lideri Pablo Escobar, ölümünün üzerinden 30 yıl geçmesine karşın hala adından söz ettiriyor. İşlettiği cinayetlerle ülkesi Kolombiya'da bir korku iklimi yaratan ve zamanın en büyük uyuşturucu kaçakçısı haline gelen eli kanlı suç örgütü lideri, dönemin en zengin insanlarından biri haline gelmişti. Hayatının yanı sıra Escobar'ın yaşadığı yerler de oldukça dikkat çekici.

Escobar'ın yaşadığı malikane 'Hacienda Napoles' ve kendine has inşa ettirdiği hapishane olan 'La Catedral' (katedral) de ilgi çekmeye devam ediyor. Zira Hacienda Napoles'e 70'li yılların sonunda getirttiği su aygırları bugün Kolombiya için sorun haline geldi.

SU AYGIRLARI SORUN HALİNE GELDİ 

Suç örgütünü yönettiği zamanlarda Escobar'ın yaşadığı Medelin kentinde olan malikane Hacienda Napoles, bugün çocuklar için bir tema parkına dönüştürülmüş durumda. Bir zamanlar burada suç örgütü liderinin lüks konutu ile arazisine kurdurduğu kendine ait hayvanat bahçesi bulunuyordu. Escobar, hayvanat bahçesi için dünyanın çeşitli yerlerinden filler, antiloplar ve zürafalar getirtmişti. Zamanında bu hayvanlarla beraber gelen 4 su aygırı, bugün Kolombiya için bir sorun haline geldi.

Pablo Escobar neden yine gündem oldu? 'Su aygırları Kolombiya için bir sorun' - Resim : 1
Kolombiya'da günümüzde 130 su aygırı bulunmakta. Fotoğraf: Shutterstock

1991 yılında Escobar'ın evine ve evinin arazisindeki hayvanat bahçesine Kolombiya hükümeti tarafından el konulunca, hayvanların serbestçe dolaşmasına izin verilmişti. Kolombiya'nın Magdalena Nehri'ne yerleşen su aygırları zaman içinde çoğaldı ve bugün su aygırlarının sayıları 130'u aştı. Doğal düşmanı bulunmayan hayvanlar, bölgedeki bitkiler, hayvanlar hatta insanlar için bir tehdit oluşturmakta. Önlem alınmaz ise sayılarının 2040 yılında 600'ü bulması beklenen su aygırlarını kısırlaştırmak da bir işe yaramadı.

Yetkililer bir su aygırını yakalayıp kısırlaştırmanın çok uzun bir süreç olduğunu, su aygırlarının daha hızlı ürediğini söylüyorlar. Su aygırları için 2009 yılında av izni verilmiş, avlanan bir su aygırı sonrası uygulama yerel halk tarafından büyük tepki çekmişti. Daha sonra su aygırlarının avlanması yasaklanmıştı.

Şimdi ise yetkililer yeni bir çözüm peşinde. Yaklaşık 70 su aygırının Hindistan ve Meksika'daki özel yaşam alanlarına götürülmesi kararlaştırıldı. Hayvanların taşınması ve bakımı için toplam bir milyon dolardan fazla para harcanması planlanıyor.

LA CATEDRAL'DEKİ HAYATI 

Pablo Escobar'ın sadece evi değil, kendine özel inşa ettirdiği hapishane olan La Catedral de dünyanın gündeminden uzun süre düşmemişti. ABD tarafından aranan Escobar, ABD'ye iade edilmemek için Kolombiya hükümeti ile bir anlaşma yapmış ve La Catedral'de hapis yatmayı kabul etmişti. Hapishanede Escobar için bir bar, bilardo masaları, teras, jakuzi, futbol sahası, helikopter pisti ve ailesinin konaklaması için bir yerleşke de bulunuyordu.

Pablo Escobar neden yine gündem oldu? 'Su aygırları Kolombiya için bir sorun' - Resim : 2
Pablo Escobar La Catedral'de 1991'den itibaren hapis yatmaya başladı. Fotoğraf: Shutterstock

Suç örgütünün idaresini buradan yönetmeye devam eden Escobar, burada ülkenin önde gelen futbolcuları ile beraber futbol turnuvaları düzenliyordu. Eli kanlı suç örgütü liderinin burada da cinayetlerine devam ettiğinin anlaşılması üzerine dönemin Kolombiya hükümeti, Escobar'ı normal bir hapishaneye nakletmek isteyince, Pablo Escobar 1992 yılında La Catedral'den kaçtı.

1949 yılında Kolombiya'nın Rionegro şehrinde doğan Escobar, 70'li yılların başında kurduğu suç örgütü ile dünyanın en büyük uyuşturucu kaçakçılarından biri haline geldi. Kolombiya'nın o dönem en çok tanınan figürü olan Escobar, ABD tarafından tüm dünyada aranan bir suç örgütü lideriydi. Uyuşturucudan kazandığı paranın o dönem 30 milyar dolara ulaştığı iddia edilirken, finans dergisi Forbes, Escobar'ı 1987 yılından itibaren 7 yıl boyunca dünyanın en zenginleri listesine soktu. Pablo Escobar, federal polis ile çıkan çatışma sonucu 1993 yılında öldürüldü.

 Kaynaklar: The Washington Post, Business Insider, Daily Star

Kaynak: Haber Global TV

Pablo Escobar kolombiya su aygırları