Özbekistan, Fransız Rafale uçaklarıyla ilgileniyor

Özbekistan Fransa Askeri teknoloji
Özbekistan, Fransız Rafale uçaklarıyla ilgileniyor
Fotoğraf: DepoPhotos

Özbekistan, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un bu ay başında Bişkek’e yaptığı ziyaret sırasında 24 adet Dassault Rafale çok amaçlı avcı uçağı satın almakla ilgilendiğini ifade etti. 

İlk olarak Intelligence Online tarafından Fransız hükümet kaynaklarına dayandırılarak bildirilen bu beklenti, tarihsel olarak Rusya'ya bağlı ve Rusya tarafından silahlandırılan bir ülke olan Özbekistan için önemli bir diplomatik değişim anlamına geliyor.

Bu ilgi, Özbekistan'ın askerî yeteneklerini, özellikle de Rus menşeli savaş uçaklarından oluşan büyük filosunu modernize etme hedefiyle örtüşüyor. 

FlightGlobal'in en son Dünya Hava Kuvvetleri dizinine göre, Özbekistan Hava Kuvvetleri 38 MiG-29 avcı uçağı, 20 Su-27 avcı uçağı ve 20 Su-25 yer destek uçağına sahip!

Özbekistan, daha önce de dört Airbus C-295W hafif nakliye uçağı gibi Avrupa yapımı askerî uçakların yanı sıra Airbus Helicopters'ten bir dizi savaş helikopteri satın aldı. 

Özbekistan, Sovyet döneminden kalma uçaklarını aşamalı olarak terk etmek isteyen tek Orta Asya ülkesi de değil! Ekim 2023'ün sonlarında, komşu Kazakistan'ın Soğuk Savaş'tan miras kalan yüzden fazla savaş jetini açık arttırmayla satmaya çalıştığı bildirilmişti.

Rusya'nın bir diğer tarihî müttefiki olan Sırbistan, MiG-29 jetlerinden oluşan filosunun yerini almak üzere 2021 yılından bu yana 12 adet Dassault Rafale savaş uçağı satın almak için görüşmeler yürütüyor. 

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Şubat 2023'te, iki ülke arasındaki müzakerelerin devam ettiğini doğrulamış ve siparişin değerinin üç milyar avro olduğunu belirtmişti.

Kaynak: Ajans Bizim