Özbekistan'da domatesten yenilebilir aşı çalışması
Özbekistan'da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı mücadele kapsamında domates kullanılarak yenilebilir aşı üretmek için çalışmalar yürütülüyor.
Özbekistan Yenilikçi Kalkınma Bakanlığından yapılan açıklamada, Bilimler Akademisine bağlı Genomik ve Biyoenformatik Merkezinde görevli Özbek bilim insanlarının, domateslerin genetiğini değiştirerek yeni tip koronavirüse karşı yenilebilen aşı geliştirmek için çalışmalar yaptığı bildirildi.
Özbek bilim insanlarının söz konusu domatesi elde etmek için ülkede saptanan koronavirüsün taç kısmını klonladıkları ve bitki hücresine yerleştirdikleri kaydedilen açıklamada, test sonucunda bu bitki hücrelerinin aşı görevi yaptığı belirtildi.
Açıklamada, merkeze ait laboratuvardaki domates fidelerinde 2 ay sonra aşı niteliğinde domates yetişeceği ifade edilerek bu domatesleri yiyen kişilerin virüse karşı antikor üretmesinin beklendiği vurgulandı.
Genomik ve Biyoenformatik Merkezi Müdür Yardımcısı Zabardast Buriyev, bu aşıyla ilgili bilimsel çalışmaların ocak ayında başladığını, hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin sürdüğünü belirtti. Buriyev, hayvan deneyleri biter bitmez klinik denemelerin ilk aşamasına başlayacaklarını kaydetti.
ÜLKEDE AŞILAMA İÇİN MODERNA, VAXZEVRIA, SPUTNİK V KULLANILIYOR
Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 834 kişide virüsün tespit edilmesiyle ülkede toplam vaka sayısı 151 bin 517 olarak kayıtlara geçti. 909 hastanın taburcu edilmesiyle iyileşenlerin sayısı 144 bin 304 olurken, son 24 saatte 8 kişinin vefat etmesiyle bugüne kadar ölenlerin sayısı 1043'e çıktı.
Son 24 saatte yapılan 128 bin 251 doz aşıyla ülkede Kovid-19'a karşı uygulanan aşı miktarı 12 milyon 959 bin 828 doza yükseldi. 1 Nisan’dan itibaren aşı uygulamasının başlatıldığı ülkede, 1 Kasım'a kadar ülke nüfusunun yüzde 70'inin aşılanması öngörülüyor.
Ülkede aşılama için Moderna, Vaxzevria, Çin’in "ZF2001" ve Rus üretimi Sputnik V aşıları kullanılıyor.
DÜNYADA KORONAVİRÜS
Dünya genelinde yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı uygulanan aşı miktarı 5 milyar 130 milyon dozu geçti. Kovid-19 vakalarının sayısı 215 milyon 900 bine, hayatını kaybedenlerin sayısı 4 milyon 494 bine, iyileşenlerin sayısı 193 milyon 50 bine çıktı.
Vaka sayısı ABD'de 39 milyon 360 bini, Hindistan'da 32 milyon 649 bini, Brezilya'da 20 milyon 676 bini ve Rusya'da 6 milyon 844 bini geçti. ABD'de önlem alınmazsa aralık başına kadar salgın nedeniyle yaklaşık 98 bin kişinin daha hayatını kaybedebileceği açıklandı.
Rusya Sağlık Bakanlığı, Vektör Araştırma Merkezinin Kovid-19'a karşı geliştirdiği "EpiVakKorona-N" adlı aşıyı tescilledi.
Fransa Sağlık Bakanı Olivier Veran, Fransız halkının bir kısmının aşıya güven duymamasına tepki göstererek, salgında dördüncü dalgada daha çok aşılı olmayanların öldüğünü söyledi.
Alman biyoteknoloji firması BioNTech, Ruanda ve Senegal'de sıtma ve tüberküloz aşısı üretim tesisleri inşa etmeyi değerlendirdiğini bildirdi.
Balkan ülkesi Karadağ'da öğrenci, öğretmen ve idari personele okul içinde maske takma zorunluluğu getirilirken, maske takan öğrencilerin sınıfta vaka tespit edilmesi durumunda karantinaya alınmayacağı duyuruldu.
Avustralya Aşılama Teknik Danışma Grubu (ATAGI), ülkenin ilaç düzenleme kurumu Terapötik Ürünler İdaresi (TGA) tarafından onaylanan Pfizer/BioNTech’in ürettiği aşının 12 yaş ve üzerindeki tüm Avustralyalılara vurulmasına onay verdi.
Tayland Başbakanı Prayut Çan-oça yaptığı açıklamada, sıkı salgın önlemleri uygulanan 29 ilde iç hat uçuşlarının yeniden başlamasına, halka açık parkların ve kuaförlerin yeniden açılmasına yeşil ışık yaktı.
2020 Paralimpik Oyunları'na akredite kişilerden Kovid-19'a yakalananların sayısının 197'ye yükseldiği bildirildi.
Kaynak: AA