'Ölümcül aşırı doz' salgını: Yetkililer araştırıyor

AJANS BİZİM
Teksas ABD
'Ölümcül aşırı doz' salgını: Yetkililer araştırıyor

Teksas'ın başkenti Austin'de yetkililer, kent genelinde yayılan ölümcül aşırı doz uyuşturucu “salgınını” araştırıyor.

Acil birimi ve polis departmanı, Salı öğleden sonra itibariyle aşırı doz şüphesiyle toplam 51 çağrı aldıklarını, bunların dördünün uyuşturucuya bağlı ölüm vakası olduğunu açıkladı.

Polis, aşırı doz hastalarının yaşlarının 20'lerden 50'lere kadar değiştiğini ve ırksal/etnik gruplar arasında farklılık gösterdiğini söyledi. Aşırı dozdan ölenlerin kimlikleri tespit edilemedi ancak yaşları 30'ların ortasından 50'lerin ortasına kadar değişiyor.

Acil servis sorumlusu şefi Angela Carr, çağrıların Pazartesi sabahı gelmeye başladığını ve şehir merkezinde yoğunlaştığını söyledi. Daha sonra konutlar, işyerleri ve halkın erişebileceği alanlar da dahil olmak üzere şehrin dört bir yanından çağrılar gelmeye başladı.

Carr, bölgeye derhal bir ekip gönderildiğini ve Narcan kurtarma kitlerinin dağıtıldığını söyledi. Narcan burun spreyi olarak veriliyor ve ilacın içindeki aktif bileşen olan nalokson, aşırı dozda opioid kullanan bir kişinin hızlı bir şekilde nefes almasını sağlayabiliyor.

Acil sağlık hizmetler tıbbi direktör yardımcısı Dr. Heidi Abraham, genellikle günde iki ya da üç aşırı doz çağrısı aldığını, ancak Pazartesi günkü çağrı sayısının çağrı hacminde yüzde 1000'lik bir artışa denk geldiğini söyledi.

Abraham, aşırı doz hastalarının birkaç farklı türde uyuşturucu kullandıklarını bildirdiklerini söyledi ancak spesifik uyuşturucular hakkında ayrıntılı bilgi vermedi.

Aşırı dozda uyuşturucudan ölen Amerikalıların sayısı rekor düzeye ulaştı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinin geçici verilerine göre, 2022'de yaklaşık 108.000 aşırı dozda uyuşturucu ölümü gerçekleşti ve bu sayı 2021'de kaydedilen yaklaşık 107.000 aşırı doz ölümünden yaklaşık yüzde 1 daha yüksek.

Teksas Eyalet Sağlık Hizmetleri Departmanı'nın geçici verilerine göre, Teksas'ta 2022 yılında uyuşturucu zehirlenmesine bağlı ölümler 100.000'de 15,4 ile en az 2011'den bu yana görülen en yüksek orana ulaştı.