Öldürmediği üç polis memuru için idam edildi

Öldürmediği üç polis memuru için idam edildi
Nathaniel Woods babası ile birlikte idam edileceği sabah gülümseyerek poz vermişti.

Uyuşturucu için polisle bir suçlunun girdiği çatışmada üç polis memuru hayatını kaybetti. Olay sırasında orada olan bir uyuşturucu satıcısı eline bir kez bile silah almamasına rağmen idam edildi. İdamını durdurmak için çırpınan sürpriz bir kişi ise Vali'ye yalvarmasına rağmen çare olmadı.

Torunu ilk ve son kez kucağına aldı. Birkaç lokma bir şey yedi. Ailesi ile gülümseyerek bir hatıra fotoğrafı çektirdi. Ve daha sonra bir ses: Vakit tamam!

Nathaniel Woods, babasına her şeyin iyi olacağını söyledi. “Seni seviyorum” dedi ve devam etti: Bugün bu kapıdan çıktığınız zaman ben de sizinle birlikte çıkacağım ama siz nereye gittiğimi bilmeyeceksiniz.

Woods’un idam edileceği gün yani 5 Mart 2020’de Alabama’da hava bulutluydu. 15 yıldır üç polis memurunun öldürülmesi olayından tutuklu bulunuyordu. Cinayet silahına dokunmamıştı bile. Polisler o uyuşturucu satılan evi bastıklarında üzerinde silah dahi yoktu.

Alabama suç ortaklığının da idamla yargılanabildiği 26 ABD eyaletinden biri. Eyalet savcısı Woods’un polis memurlarının öldürülmesine yardım ettiğini söyledi, jüri de bu yönde karar verdi.

İdam Cezası Bilgilendirme Merkezi verilerine göre; 1985-2018 yılları arasında infaz edilen 1458 kişinin 11’i cinayeti işlemedi. Polisleri öldüren asıl kişi Kerry Spencer ise “Nathaniel Woods yüzde 100 suçsuzdur. Bunu biliyorum çünkü üç polisi öldüren kişi benim” sözlerini içeren bir mektubu ölüm sırasını beklerken kaleme aldı.

SADECE İKİ JÜRİ ÜYESİ SİYAHTI

Woods yargılanırken 12 kişiden oluşan jüri üyelerinin sadece ikisi siyahi iken, kendisini suçlayan iki savcı ve hakim de beyazdı. Alabama kolay idam cezası verebilen bir eyalet. Irkçı saldırılar geçmişi ile tanınan bölgede jürinin idam cezası vermesi için illaki oy birliği de gerekmiyor.

Suçun gerçekleştiği sırada Nathaniel Woods suça karışmış ve karışma potansiyeli de olan biriydi. Onun uyuşturucu satıyor oluşunu öğrenen polis teknik takibe başlamış ve sonunda üç memur hayatını kaybetmişti. Peki üç kişiyi fiilen silahla öldüren Kerry Spencer nasıl hala hayatta ama Woods idam edildi?

Gençlik yıllarında annesinden çok şiddet gördüğü biliniyor. Annesi Pamela Woods, “Polise de söyledim. Ya ben ya çocuklar hapse gireceklerdi. Çünkü ben işe giderken hiçbir çocuk benim evimi yönetmeye kalkamaz” diyor.

Öldürmediği üç polis memuru için idam edildi - Resim : 1
Polis memurları Carlos Owen, Harley Chisholm ve Charles Robert Bennett

GÜNDE 3 BİN DOLAR NAKİT AKIŞI

Nathaniel orta ikinci sınıftayken evi terk edip babası ile yaşamaya başladı. Babasının formen olduğu fabrikada çok tutunamadı. 28 yaşında üç çocuğu vardı ve günde 3 bin dolar nakit akışı olan bir suçu yönetmeyi kendine kariyer olarak seçti (!)

Vefat eden polis memuru Carlos Owen iki sene sonra emekli olmayı planlasa da kafayı Nathaniel ve Kerry’nin uyuşturucu operasyonuna takmıştı. Kariyeri boyunca üç kez vurulan Owen, 2002 yılında yılın memuru seçilmişti. Owen enteresan bir şekilde bazı uyuşturucu satıcıları tarafından saygı da görüyordu çünkü gözaltına alındığında sert bir muamelesi yoktu.

Fakat 2012 yılındaki iddianamede geçen ifadelere göre; Nathaniel Woods’un kuzeni Bubba Cooper, Owens’a ve bir başka polis memuruna haftalık olarak rüşvet verdiğini söyledi. Bu rüşvet sayesinde uyuşturucu operasyonunu bu kadar uzun süre sürdürebildiğini anlattı. İki memur haftalık ücretlerini 3 bin dolara çıkarınca anlaşma bitti. Mahalledeki başka uyuşturucu satıcıları da bu hikayeyi doğruladı. Vefat eden polis memuru Carlos Owen'ın yakınları ise bu iddiaları net bir dille reddetti.

3 MEMUR NASIL ÖLDÜ?

Olay günü memurlar Kerry Spencer’ın evine dayandı. Kapıda Woods ve Spencer ile sözlü münakaşa yaşadıktan sonra evi bastılar. Bu baskında uyuşturucu hapın da etkisinde olan Spencer üç polis memurunu tarayarak öldürdü. Woods olay yerinden kaçarken, Spencer kaçarken yaralı olduğunu fark ettiği polisleri de vurdu.

Woods polisleri vuranın kendisi olmadığı için başına bir şey gelmeyeceğini düşünüyordu. Yakalandıktan sonraki ilk sorgusunda da rahattı. Woods’un o gün polislere karşı işlediği tek suç çatışma başlamadan önce onlara küfür ve hakaretler etmekti. Avukatı, “Bu onu suçlu değil boşboğaz yapar” diyor.

Son ana kadar Woods’un idamını durdurmak için kim çalıştı dersiniz? Spencer’ın saldırısında hayatını kaybeden polis memuru Officer Harley Chisholm’un kız kardeşi Kimberly Chisholm Simmons. Vali’ye gönderdiği notta, “Yalvarırım ona merhamet gösterin” diyordu. Vali merhamet göstermedi.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin bir bölümü The New York Times'ta Dan Barry ve Abby Ellin imzası ile yayımlanan 'He Never Touched the Murder Weapon. Alabama Sentenced Him to Die.' isimli makaleden alınmıştır.