Okulların kapanması çocuk işçi sayısını artırdı

Okulların kapanması çocuk işçi sayısını artırdı

Batı Afrika ülkesi Nijerya'da, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle okulların kapatılması ülkede çocuk işçi sayısını artırdı.

Our Children, Our Future Grubu Başkanı Abdullai Hamsatu, ülkede yoksullukla mücadele eden çoğu ailenin çocuklarını okutamadığını hatırlattı.

Hamsatu, "Kovid-19'la mücadele çerçevesinde okulların kapatılması nedeniyle ülkede çocuk işçi sayısı artıyor. Çocuklar ailelerine yardım etmek için ya sokaklarda bir şeyler satıyor ya da başka yerlerde çalışıyor." dedi. 

Sokaklardaki satıcı çocukların Kovid-19'a daha çok maruz kalabileceğini ifade eden Hamsatu, Nijerya hükümetine bir an önce okulları açması ya da eğitim sorununa çözüm bulması çağrısında buldu. 

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) raporuna göre, ülkede 5-14 yaş arası 11 milyon çocuk eğitim alamıyor. Bu çocukların büyük çoğunluğu ailelerine yardım etmek için farklı yerlerde çalışıyor. 

13 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR

Birleşmiş Milletler (BM), Afrika ülkelerinden Nijerya'da yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında alınan önlemlerin 13 milyon kişiyi işsiz bırakabileceğini açıkladı.

BM'nin alt kuruluşlarından Dünya Gıda Programı (WFP) kıdemli sözcüsü Elisabeth Byrs,  "Afrika'nın en kalabalık ülkesi Nijerya'nın gelecek 6 ay içerisinde 182 milyon dolardan fazla paraya ihtiyacı var." ifadelerini kullandı.

Byrs'a göre salgın nedeniyle Nijerya'da kısıtlamalar devam ederse 13 milyon kişi işsiz kalabilir. 

Byrs, "Ülkenin kuzeydoğusundaki çatışmaların halkı olumsuz etkilemesinden kaygılıyız ve insanlar aşırı yoksulluk ile karşı karşıya. Bu insanların hayatta kalabilmesi için desteğe ihtiyaçları var." değerlendirmesinde bulundu.

Yaklaşık 200 milyon nüfusuyla Afrika'nın en büyük ekonomisi Nijerya'da ekonomik kriz, yolsuzluk ve güvenlik sorunu gibi nedenler ciddi istihdam sorunu ortaya çıkarıyor.

Ülkede Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 12 kişinin hayatını kaybetmesiyle can kaybının 399'a çıktığı kaydedilen açıklamada, iyileşenlerin sayısının da 4 bin 891'e ulaştığı belirtildi.

Nijerya koronavirüs işsizlik çocuk işçi Haber Global