Ödenebilir ilaç fiyatları için düğmeye basıldı: Her şey sil baştan

Sağlık Haberleri Avrupa Birliği
Ödenebilir ilaç fiyatları için düğmeye basıldı: Her şey sil baştan

AB Komisyonu, son 20 yılın en kapsamlı değişikliklerini içeren yeni reform paketini açıkladı. İlaç fiyatlarının makul hale getirilmesi ve erişimin artırılması amacıyla yeni yasal düzenlemeler hazırlandı.

Bu çerçevede, AB ülkelerindeki hastaların güvenli, etkili ve uygun fiyatlı ilaçlara zamanında ve adil bir şekilde erişmesi için bir ilaç "tek pazarı" kurulacak. Yenilikçi tedavilerin fiyatları düşürülecek ve ilaç kıtlığının önüne geçilecek. Jenerik ilaçların erken temini sağlanacak ve ilaç sektörü yatırıma cazip hale getirilecek.

Yeni düzenlemeler, ilaç sektöründe rekabeti artıracak ve yenilikçi ilaçların geliştirilmesini teşvik edecek. Üreticilerin geliştirdikleri yeni ilaçlar 8 yıl boyunca korunacak ve jenerik ürünler piyasaya sunulamayacak. Yenilikçi ilaçlar için ise 12 yıla kadar yasal ve fikri mülkiyet hakları koruması uygulanabilecek.

Düzenlemeler ayrıca bürokratik işlemleri azaltacak ve sadeleştirecek. Avrupa İlaç Ajansı (EMA), gelecek vadeden ilaçları geliştirenlere bilimsel destek sağlayacak ve bu ilaçların onayını kolaylaştıracak. İlaçların bilimsel olarak değerlendirilmesi ve izinleri hızlandırılacak. EMA ruhsatlandırma süreci 400 günden 180 güne indirilecek.

AB çapında bir kritik ilaç listesi oluşturulacak ve ilaç kıtlığı daha yakın takip edilecek. Bu alanda daha katı kurallar uygulanacak ve ilaç kıtlığı ve geri çağrılmalarının önceden bildirilmesi gerekecek. İlaç kıtlığının önlenmesi için şirketlere yeni yasal yükümlülükler getirilecek.

Ancak, AB'deki büyük ilaç üreticileri, söz konusu değişikliklerden rahatsız oluyor. Halihazırda ilaç üreticilerine jenerik ürünlerin girmesi öncesinde 10 yıl süre tanınıyorken, yeni paket bu süreyi azaltıyor. Yeni düzenlemelerin onaylanması için üye ülkeler ve Avrupa Parlamentosu'nun (AP) onayı gerekiyor.

Kaynak: AA

ilaç Avrupa Birliği ilaç fiyatları