Nüfus patlaması tartışma yarattı: Bir milyon geyik itlaf ve av tehlikesiyle karşı karşıya...
Pandemi sosyal hayatı olduğu kadar doğa hayatını da etkilemiş durumda. Birleşik Krallık'taki geyik nüfusunda görülen patlama da bunun bir örneği. Verdikleri zarar nedeniyle sayıları 2 milyonu aşan geyiklerin 1 milyon kadarının itlafı söz konusu. Peki bu tatsız iş nasıl olacak? Farklı fikirler var...
İngiltere'nin güneybatısında yer alan Gloucestershire'da yaşayan restoran sahibi Mike Robinson, o güneşli ancak yağmurlu günün sabahında arazisindeki geyikleri sayıyordu. Herhangi bir sabah 40'a kadar çıktığı oluyordu; o gün ise dişi geyiğin normalden daha temkinli yürüdüğünü tespit etti. Ona eşlik eden yavru geyikler de çevrede olmalıydı.
“Genellikle yavru karacaların yüksekliği çimleri bile aşamıyor. Haliyle sık sık sadece kafalarının üstü ve kulakları gözüküyor” diyen Robinson, son zamanlarda çok fazla yavru karaca görmeye başladığını ifade ediyor: “Sayılardaki muazzam artış neymiş göreceğiz.”
ŞARTLAR NORMAL OLMAYINCA...
Normal şartlarda yeteri kadar vahşi doğanın olmadığı bölgelerde, popülasyonun dengeyi bozacak şekilde artmaması için geyik avcıları ve hükümetin itlaf programları birlikte çalışırlar ve geyik eti satan restoranlar bu sistem için önemli bir pazar oluşturur. Ancak şartlar “normal” değil...
Pandemi, avlanma ve itlafın durmasıyla geyik eti pazarı neredeyse çöktü ve bunun sonucu olarak Britanya'da geyik popülasyonunda patlama yaşandı. Bu patlama nedeniyle birçok türün muhtaç ve bağımlı olduğu bitkinin büyük bir kısmı yok oluyor. Kraliyet Kuşları Koruma Derneği Sözcüsü Martin Fowlie, “Omanlık bitkiler, fundalık ve tuzlu bataklık habitatları ciddi biçimde etkilenebilir” derken bunun kuş popülasyonunda düşüşe neden olabileceğini ifade ediyor.
Ne kadar tatsız olsa da bazı vahşi yaşam uzmanları artık sert bir şekilde harekete geçilmesi gerektiğini savunuyor. Bu eylem planında genişletilmiş bir itlaf programı başlatılması da yer almakta. Bu kabul etmesi pek de kolay olmayan bir çözüm.
İTLAFI KABUL EDİLEBİLİR KILMAK İÇİN BİR TAVSİYE!
Bazıları, itlafın daha kabul edilebilir hale getirilmesi için bir şeyler yapılabileceğini de öne sürmekte. Av eti dağıtan bir yardım kuruluşu olan Country Food Trut adındaki organizasyonun CEO'su Tim Woodward, “Avlanan her şey yenmeli” diyor ve program dahilinde elde edilen etin dağıtılması gerektiğini vurguluyor.
Peki Birleşik Krallık'ta kaç geyik var? Kraliyet Hayvanlara Zulmü Önleme Derneği, geyiklerin nüfusunun 2 milyonu aştığını söylüyor. Yılda 74 bini aşkın trafik kazasına sebep olan geyikler; rapora göre ekinlere, ormanlık alanlara ve bataklıklara ağır hasar vermekte. İtlaf edilmesi gereken geyik sayısının bir milyonu bulabileceği söyleniyor.
KURTLAR GERİ DÖNMÜŞTÜ!
Aralık 2020'de ABD'nin Colorado eyaletinde gri kurtların vahşi yaşama dönmesinin yolu açılmıştı. Buradaki hedeflerden biri de kontrolsüz bir şekilde çoğalan ve hastalık nedeniyle ölüp deli dana benzeri bulaşıcı hastalık ve enfeksiyon riski doğuran geyiklerin ve elklerin de nüfusuna denge getirmekti.
Besin zincirinin bozulduğu ve haliyle popülasyon patlamasının görüldüğü durumlarda farklı çözümler getirilebiliyor. Karbon ayak izini azaltmak için çalışmalar yapan Birleşik Krallık hükümeti geyiklerin korumasız fidanlara zarar verip bu çabayı da baltalayabileceğini öne sürüyor.
Elbette tüm bunlar, kabul etmesi zor, geniş çaplı bir itlaf çalışmasını meşru kılmaya yönelik bahaneler olarak da görülebilir. Ciddi bir kesim, popülasyon böyle yüksekken avlanma yoluyla sağlanmaya çalışılan kontrolün mümkün olamayacağını vurguluyor.
'SİLAHLA EKOLOJİK UYUMU ELDE EDEMEYİZ'
PETA (Hayvanlara Etik Muameleden Sorumlu Kişiler) Britanya Direktörü Elisa Allen, “Asla bir silah namlusuyla ekolojik uyumu elde edemeyiz. Onları öldürmek, yalnızca nüfuslarının yeniden yükselmesine neden olur, çünkü ölümcül girişimler gıda arzında artışa neden olur ve hayatta kalanların üremesini hızlandırır” diyor ve ekliyor: “Geyik sayısının düşürülmesi gerekiyorsa besin kaynaklarını hedef almak gerekir.”
Hızlandırılmış itlafın savunucuları ise pasif önlemlerin ülke çapında pratik olmadığı görüşünde. Britanya Geyik Derneği yetkilisi Charles Smith-Jones ise “Aktif yöntemler arasında vurmak en pratiği gibi duruyor” şeklinde konuşuyor. Bu yorum tartışma yaratırken bir başka kritik soru da elde edilecek tonlarca geyik etine ne olacağı?
Özel günler harici sık tercih edilen bir et olmayan, evlerde çok pişirilmeyen ve pişirmesi de oldukça zor olan geyik etinin gıda yardım kuruluşlarına dağıtılması planlanıyor.
Kaynaklar: The New York Times, The Verge, PETA
Kaynak: Web Özel