Nijerya halkından Çinli maden şirketine tepki: Yasa dışı kazılarla doğal kaynaklarımızı yağmalıyorlar!

Afrika Çin Nijerya
Nijerya halkından Çinli maden şirketine tepki: Yasa dışı kazılarla doğal kaynaklarımızı yağmalıyorlar!

Nijerya halkı, Çinli maden şirketinin illegal madencilik faaliyetinde bulunduğu ve doğal kaynakları yağmaladığı iddiasıyla harekete geçti. Hükümet göreve çağrıldı. Nijeryalı madencilerden de illegal kazılarda çalışmamaları istendi.

Nijerya'da sosyal medyada başlayan hareketle vatandaşlar, hükümeti, 'Çin'in illegal madencilik faaliyetleri'ni durdurmaya davet etti.

Çin'in ülkede yasadışı madencilik yaptığını savunan Nijeryalılar #StopChineseIllegalMining etiketiyle farkındalık yaratmaya çalıştı.

Paylaşımlarda Çinli madencilerin, halka ve hükümete ait olan Nijerya'nın doğal kaynaklarını adeta yağmaladıkları iddia edildi.

Özellikle China Civil Engineering Construction'ın Lagos ve Osun'daki madencilik faaliyetlerine Nijerya hükümetinin el koyması istendi.

Nijerya basınında yer alan haberlerde Çin'in yasa dışı madenciliğine son verilmesi çağrısı yapıldı.

2020 yılında da Nijerya'da Osun bölgesinde Çinli madencilere tepki gösterilmişti. Çinli madenciler parayla toprak satın alıp yerleşim yerlerinin yakınlarında kazı yaparak sele ve toprak kaymasına neden olmakla suçlanmıştı.

Nijerya halkı, Çinli madencilerin, Nijerya hükümetinin rızası olmadan istediği her yerde faaliyet gösterdiğini ve bunun yasal olmadığını savunuyor.

Öte yandan Nijerya Maden İşçileri Sendikası bir açıklama yayınlayarak Nijeryalı madencileri illegal madencilik faaliyetlerine katılmamaları konusunda uyardı. Açıklamada yasa dışı madenciliğin ülkeyi öldürdüğü belirtildi ve bu işe karışan herkesin kanunun gazabına uğrayacağının altı çizildi.

Kaynak: Diğer

Çin Nijerya Afrika