Netenyahu ve Zelenski arasında "sivil amaçlı hava savunma" görüşmesi

Rusya Ukrayna Savaşı İsrail Dünya haberleri
Netenyahu ve Zelenski arasında "sivil amaçlı hava savunma" görüşmesi

İsrail'in yaptığı açıklamaya göre Netenyahu ve Zelenski, sivil amaçlı hava savunma uyarı sistemleri yardımı konusunda telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

İsrail'in resmi kanallardan yaptığı açıklamaya göre İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile "sivil amaçlı hava savunma uyarı sistemleri yardımı" konusunu görüştü.

İkilinin görüşmede, "İsrail'in Ukrayna'ya yardımı ile İsrail'deki Ukraynalı sığınmacıların durumu ve sivil amaçlı hava savunma uyarı sistemleri yardımı" konularını ele aldığı belirtildi.

Görüşmede ayrıca Netanyahu'nun, Yahudilerin, İbrani takvimine göre yılbaşını simgeleyen "Roş Aşana Bayramı" için Ukrayna'daki Uman şehrine ulaşmasının sağlanmasını Zelenskiy'den talep ettiği aktarıldı.

İsrail basını, Netanyahu'nun yılbaşında iktidara gelmesinin ardından Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ilk defa telefonda görüştüğüne dikkati çekti.

İSRAİL, RUSYA-UKRAYNA İLİŞKİLERİNİ YÖNETMEKTE ZORLANIYOR

İsrail, Ukrayna savaşının doğurduğu atmosferde Rusya ve Batı ile ilişkilerini yönetmekte zorlanıyor.

Ukrayna savaşının başlamasından itibaren Rusya'yı karşısına almamak için tarafsız kalmaya çabalayan, bir dönem arabuluculuğa da soyunan İsrail'in iki tarafa da temkinli tavrı; stratejik müttefiki ABD ve Batı tarafından da eleştirilen bir konuma geldi.

İran'ın, Rusya'ya Ukrayna savaşında "kamikaze ya da intihar" diye isimlendirilen silahlı insansız hava araçları (SİHA) ve balistik füze sağladığına ilişkin haberler, Tel Aviv yönetimini daha da zor durumda bırakmıştı.

Ukrayna'nın İsrail'den askeri yardım taleplerini yanıtsız bırakan Tel Aviv yönetimi, bu kararı için Rusya'nın Suriye'deki askeri varlığı, İsrail'in Suriye'yi hedef alan saldırılarında Moskova ile sürdürdüğü askeri koordinasyonu gerekçe gösteriyor.

 

Kaynak: AA

İsrail ukrayna hava