Netanyahu'nun "Ürdün Vadisi" vaadiyle ilgili 5 Avrupa ülkesinden açıklama: Endişeliyiz

Netanyahu'nun "Ürdün Vadisi" vaadiyle ilgili 5 Avrupa ülkesinden açıklama: Endişeliyiz

Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya, İsrail Başbakan Benjamin Netanyahu'nun Ürdün Vadisi'ni ilhak edeceğini vaat etmesinden endişe duyduklarını açıkladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) 5 önde gelen üye ülkesi; Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun işgal altındaki Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni "İsrail'e ilhak etme" vaadine ilişkin ortak açıklama yaptı. 

"ULUSLARARASI HUKUKU CİDDİ ŞEKİLDE İHLAL EDECEK"

Ortak açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya, Batı Şeria, özellikle Ürdün Vadisi ve Ölü Deniz'in kuzey kıyılarının muhtemel ilhakına yönelik açıklamadan derin endişe duyuyor. Bu açıklama gerçekleşirse, uluslararası hukuku ciddi şekilde ihlal edecektir." ifadeleri kullanıldı.

SON SALDIRILARI KINADILAR

Beş ülkenin, taraflardan, 1967 sınırlarına göre iki devletli çözüm ihtimalini tehlikeye sokan uluslararası hukuka aykırı hareketlerden uzak durmalarını istemeyi devam edeceği belirtilen açıklamada, "Fransa, Almanya, İtalya, İngiltere ve İspanya, İsrail'in güvenlik hakkını tanıyor ve Gazze'den İsrail'e yönelik son saldırıları şiddetle kınıyor" denildi.

NE OLMUŞTU?

Netanyahu, 11 Eylül'de düzenlediği basın toplantısında, Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin "İsrail'e ilhakı" için ABD Başkanı Donald Trump'ın hazırladığı ve "Yüzyılın Anlaşması" olarak nitelenen planın "eşi görülmemiş bir fırsat" olduğunu iddia etmişti.

Netanyahu ayrıca, yeniden seçilmesi halinde "kısa süre içerisinde" Batı Şeria'da yer alan Ürdün Vadisi'ni ABD yönetimiyle koordineli şekilde "İsrail'e ilhak edeceğini" dile getirmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da "Seçim öncesi her türlü yasa dışı, hukuksuz ve saldırgan mesajları vermeye devam eden Netanyahu'nun seçim vaadi ırkçı bir Apartheid devleti. Filistinli kardeşlerimizin hak ve hukukunu sonuna kadar savunacağız." diyerek Netanyahu'ya tepki göstermişti.

Netanyahu'nun ilhak vaadine ilişkin açıklama yapan BM Genel Sekreter Sözcüsü Dujarric, "Bu tür adımlar ciddi bir uluslararası hukuk ihlali teşkil ettiği gibi, müzakereleri ve bölgesel barışı yeniden canlandırma potansiyeline de zarar veriyor" açıklamasında bulunmuştu.

İsrail netanyahu Fransa