Netanyahu 'Korona krizinden çıkacak ilk ülke olacağız' demişti, İsrail'de halk plajlara akın etti

İsrail koronavirüs

Yaklaşık 9,3 milyon nüfusa sahip ülkede 5 milyon 343 bin 94 kişiye Kovid-19 aşısının ilk dozu, 4 milyon 969 bin 853 kişiye de ikinci dozu uygulandı. Netanyahu 'Korona krizinden çıkacak ilk ülke olacağız' demişti, Maske takma zorunluluğunun kaldırıldığı İsrail'de halk plajlara akın etti

İsrail, aşı firmalarıyla gerçekleştirdiği anlaşmalar sonucunda toplamda 24 milyon dozluk Kovid-19 aşısı satın alarak, ülke genelinde aşılanması gereken nüfusunun yüzde 100’ünü aşılayan ilk ülke oldu.Ülkede aşılama programı kapsamında 10 milyon 312 bin 947 doz aşı uygulandı. Nüfusa oranla en fazla aşının yapıldığı ülkede 5 milyon 343 bin 94 kişi en az bir doz aşı olurken, tüm aşıları tamamlanan kişilerin sayısı 4 milyon 969 bin 853’e ulaştı.

Netanyahu 'Korona krizinden çıkacak ilk ülke olacağız' demişti, İsrail'de halk plajlara akın etti - Resim : 1

HALK PLAJLARA KOŞTU

Dışarıda maske takma zorunluluğunu dünden itibaren kaldırdığı açıklanan ülkede nüfusun çoğunluğunun aşılanması ve koronavirüs vakalarının düşmesiyle ülke genelinde maske kullanımını dış mekan için kaldırdı. Hafta sonu yükselen hava sıcaklığını fırsat bilen halk ise Tel Aviv’deki plajlara akın etti. Amatör kameraya yansıyan o görüntülerde plajların tıklım tıklım dolduğu görüldü.

AÇIK HAVADA MASKE ZORUNLULUĞU KALDIRILDI

İsrail Sağlık Bakanlığının aldığı karar doğrultusunda ülkede bu sabah itibariyle açık havada maske takma zorunluluğu kaldırıldı.

Nüfusuna oranla dünyada en fazla Kovid-19 aşısı yapılan ülke olan İsrail'de normalleşme yolunda yeni bir adım atıldı. Kapalı alanlarda maske takma zorunluluğu ise uygulanmaya devam edecek.

İsrail'de aşılama sayesinde vakalardaki düşüş sonucu 21 Şubat'tan itibaren Kovid-19 önlemleri kademeli olarak gevşetilmişti.

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, ülkede son günlerde günlük Kovid-19 vaka sayısı 200'ün altına düşmüş durumda. İsrail'de bugüne kadar 6 bin 334 kişi virüs nedeniyle hayatını kaybetti, toplam vaka sayısı 836 bin 926'ya yükseldi.

AŞIDAKİ HIZI ÇOK KONUŞULMUŞTU

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, "Bugünden itibaren aşılama oranını günde 170 bin aşıya çıkarmaya başlayacağız. İsrail sağlık ve ekonomik açıdan dünyada korona krizinden çıkacak ilk ülke olacak" sözleriyle olay olmuş, böylelikle ilaç üreticileri nüfusun büyük kesimini sosyal güvenlik sistemi kapsamında aşılayan İsrail'i daha büyük ülkelere örnek vaka olarak gösterebilecekti.

İsrail devleti aşı başına ne kadar para ödediğini açıklamamış olsa da adının açıklanmasını istemeyen bir yetkili Pfizer ve BioNTech <22UAy.DE> aşısına "aşı başına 30dolar civarı, yani diğer ülkelerin iki katı kadar" ödeme yaptığını söylemişti.

İsrail Sağlık Bakanı Yuli Edelstein, Ocak ayında yaptığı açıklamada İsrail ekonomisini tecrit uygulamalarından korumanın aşıyı pahalıya almaktan ya da ihtiyaçtan fazla aşı almaktan daha önemli olduğunu söylemiş,"Pfizer, Moderna ve diğer şirketlere aşılamaya ilk başlayan ülkelerden biri olacağımızı ve kısa süre içinde sonuçları onların da göreceğini söyledik. Bu bir çeşit kazan-kazan taktiği. Biz küçük bir ülkeyiz ve açıkça söylemek gerekirse aşıyı ilk alanlardan biri olmazsak aşı geliştirildikten sonra İsrail gibi ülkelerin firmaların ilgisini çekemeyeceğini biliyordum" demişti. 

Kaynak: Haber Global TV

İsrail koronavirüs maske takma zorunluluğu netanyahu