Neredeyse 1 ay oldu... Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde neredeyiz?

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı
Neredeyse 1 ay oldu... Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde neredeyiz?
Rusya'nın saldırılarını yoğunlaştırdığı Mairupol şehrinden ayrılan siviller. Fotoğraf: Reuters/Alexander Ermochenko

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üzerinden neredeyse bir ay geçti. Taraflar görüşmeye açık olduklarını belirtirken sahada işler Rusya'nın istediği gibi gitmedi. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski NATO'ya tepki gösterirken, Türkiye diplomasi sahnesinde parladı. Peki şu an krizde hangi noktadayız?

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin üzerinden neredeyse bir ay geçti. 24 Şubat Perşembe günü başlayan Rus saldırıları sonucu pek çok kritik an yaşandı. Ukrayna’da son yılların en büyük insani krizlerinden biri yaşanırken Birleşmiş Milletler rakamlarına göre ülkeyi 4 milyonu aşkın insanın terk etmiş olabileceği ifade ediliyor. Ukrayna'dan sadece Polonya’ya 2 milyonu aşkın kişi göç etti.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin açıkladığı rakamlara göre işgalden bu yana 902 sivil yaşamını yitirdi, 1459 sivil ise yaralandı. Ülkede yaşam koşulları oldukça zor, vatandaşlar metrolarda yaşıyor veya apartmanların sığınaklarında hayatlarını sürdürüyor.

ASKERİ HAREKATIN HIZLI SONUCA ULAŞACAĞI DÜŞÜNÜLÜYORDU

Rus ordusu Ukrayna’da kesin bir zafer kazanmadı. Pek çok batılı uzman Rusya’nın günler içerisinde Ukrayna’nın kontrolünü alacağını ve başkent Kiev’e gireceğini düşünüyordu. Zelenski yerine Rus yanlısı bir ismin göreve getirileceği de muhtemel senaryolar arasındaydı. Kimilerine göre Ukrayna ordusunun direnişi ve Zelenski’nin performansı buna engel oldu.

Beyaz Saray şu an Ukrayna’nın Donbas bölgesi ve Kırım’ın özerk olduğu bir senaryoyu kabul edeceği ihtimaline uzak değil. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de bu yönde sinyaller verirken Putin ile görüşmeye uzak durmadığını söyledi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise tarafların temel konularda anlaşmaya yakın olduklarını aktarıyor. Ayrıca Ukrayna’nın NATO’ya katılmaya artık mesafeli olduğunu da eklemek gerek.

Başkent Kiev’in mevcut durumu hala bir soru işareti. Ukrayna ordusu halkı ile birlikte Rusları bekliyor. ABD’nin eski Polonya Büyükelçisi Daniel Fried, Putin’in amacının değişmediğini ama artık sahadaki stratejisinin farklı olduğunu söylüyor. Fried, “Ukrayna hükümetini değiştirmek işe yaramadı” derken Rus ordusunun sahada yaşadığı lojistik ve sevk sorunlarından dolayı 7 bin askerinin hayatını kaybettiği Beyaz Saray tarafından hesaplanıyor.

'ASKERİ HEDEF BAŞARILI OLAMADIĞI İÇİN SİVİLLER VURULUYOR'

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin’e göre, Rusya’nın askeri harekatı başarılı olmadığı için sivil hedefler de vurulmaya başlandı. Bu arada diplomasi de devam ediyor. İki ülkenin dışişleri bakanları Antalya’da görüştü ancak çatışmalar hız kesmedi. ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst, Putin’in bu müzakerelerde sadece görüşmeye açık olduğu imajını vermek istediğini aktarıyor.

Herbst, “Bence diplomasiyi alt düzeyde başlatmasının sebebi savaş alanında istediğini alamadığını görmesi. Savaşı hala alanda kazanmaya çalışıyor, maksimumu isteyen taleplerini başka türlü destekleyemez” diyor.

Krizin bu aşamasında Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Joe Biden, Avrupa’ya geliyor. Brüksel’deki NATO zirvesine katılacak olan Biden, Polonya’ya da geçecek. Polonya ABD’nin son yıllarda ciddi askeri yığınak yaptığı bir ülke. Biden geçen hafta Ukrayna’ya 800 milyon dolarlık daha askeri yardım yapılmasını içeren bir tasarıyı imzaladı. Yardım malzemeleri arasında Stinger uçaksavar füzeleri ve Javelin tanksavarları bulunuyor.

New York Times köşe yazarı Thomas Friedman bugünkü köşesinde dünyanın Putin’in B planına karşı Zelenski’nin A planını izlediğini ifade ederken yazısının girişinde şu satırları kaleme aldı: 

Kafa karıştırıcı bir aydan sonra Ukrayna’daki strateji açıkça görülebiliyor: Vladimir Putin’in B planına karşı, Volodimir Zelenski’nin A planını izliyoruz. Umalım ki Biden ve Zelenski zafer elde etsin çünkü Putin’in C planı çok korkutucu-ve onun D planının ne olduğunu yazmaya korkuyorum. Kremlin’de gizli bir kaynağım yok, sadece Putin’in Orta Doğu’da yıllardır nasıl davrandığını izledim.

 *Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin önemli bir bölümü The Wall Street Journal’da Michael R. Gordon ve Alex Leary imzası ile yayımlanan ‘Russia, Failing to Achieve Early Victory in Ukraine, Is Seen Shifting to ‘Plan B’ isimli makaleden alınmıştır.

Ek kaynak: The New York Times

Neredeyse 1 ay oldu... Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde neredeyiz? - Resim : 1

 

Kaynak: Web Özel

Rusya Ukrayna arasında nasıl bir savaş var? Rusya ordusu Ukrayna ordusu Belarus'un pozisyonu ne?