72 kişinin öldüğü uçak kazasına 'yanlış pervane ayarı' neden olmuş

Ajans Bizim
Nepal Uçak kazası
72 kişinin öldüğü uçak kazasına 'yanlış pervane ayarı' neden olmuş
Fotoğraf: DepoPhotos

Nepal hükümeti tarafından atanan bir soruşturma komisyonu, 72 kişinin ölümüne neden olan Yeti Havayolları uçak kazasının, pilotların pervaneleri yanlış ayarlamasından kaynaklandığını duyurdu.

Komisyon tarafından hazırlanan kaza raporunda, pervanelerin ayarlanmasındaki hata, itiş gücü kaybına yol açtığını, bunun da uçağın irtifa kaybetmesine sebep olduğu belirtildi.

Yeti Havayolları tarafından işletilen ATR 72 tipi uçak, 15 Ocak 2023 tarihinde turistik Pohara kentine iniş yapmadan hemen önce düşmüştü. 

Bu, Nepal'de son 30 yılda meydana gelen en ölümcül uçak kazası olmuştu.

Ölenle arasında iki bebek, dört kişilik mürettebat ve 15 yabancı uyruklu kişi bulunuyordu. kazadan kurtulan olmadı.

Rapora göre, her iki pilotun son 72 saatlik geçmişi, ölümcül hatada yorgunluk veya sağlık sorunlarının etkileyici unsur olmadığını gösterdi. Raporda, her iki pilotun da rutin yiyecekleri yedikleri, yattıkları ve rutin saatlerde kalktıklarının belirlendiği kaydedildi.

Çift motorlu uçağın bakımının düzgün bir şekilde yapıldığı ve gecikmiş herhangi bir bakım çalışması olmadığı tespit edildi.

Rapor, ek olarak, kazanın muhtemel nedenini, uçakta yanlışlıkla iki kontrol kolu konumunu bayrak konumuna taşıma olarak belirlediğini belirtiyor. İki pervanenin bayrak konumuna alınması itiş gücü kaybına, bu da uçağın havada tutunamamasına ve düşmesine sebep odu.

Raporda, "İki pervanenin yanlışlıkla bayrak konumuna alınmasının ardından uçuş ekibi sorunu tanımlayamadı ve mürettebat uyarı paneline rağmen düzeltici önlemler alamadı" deniliyor.

Rapor, ayrıca, yüksek iş yükü ve stres gibi insan faktörleri ile operasyonel prosedürlerin ihmal edilmesi gibi faktörlerin kazaya katkıda bulunduğunu belirtiyor.