Neden milyonlarca ABD'li ülkeyi terk etti? Nereye gidiyorlar?

ABD
Neden milyonlarca ABD'li ülkeyi terk etti? Nereye gidiyorlar?

Milyonlarca ABD vatandaşları kiminin 'Rüyalar Ülkesi' olarak nitelediği memleketlerinden başka bir ülkeye göç ediyor. İlk tercih Meksika, Meksika'yı dünyanın gelişmiş ekonomileri takip ediyor. Peki ABD'liler neden ülkelerinden göç ediyor? Meksika'yı bu denli öne çıkaran ne?

Bilindiği üzere ABD bir göçmenler ülkesi. Modern ABD'yi var edenlerin tamamını göçmenler oluşturuyor. Dünyanın dört bir yanından yapılan Green Card başvurularını da düşünürsek ABD'nin bir küresel cazibe ülkesi olduğunu söylemek mümkün. Ancak ülke aynı zamanda bir göç edenler ülkesi olmanın da eşiğinde gezmekte. Halihazırda her yıl göç edenlere bazı trend hareketleri de zaman zaman ekleniyor.

Örneğin, 2004'te George W. Bush'un yeniden seçilmesi, 2016'da Donald Trump'ın, 2020'de ise Joe Biden'ın seçilmesiyle Google Trends verilerine göre ABD'de “Kanada'ya taşınmak” aramalarında patlamalar yaşanmıştı. ABD Yüksek Mahkemesi'nin kürtaj hakkı aleyhine verdiği tartışmalı karar da söz konusu aramada bir sıçrama yarattı.

ABD'LİLER LAFTA GİDİYOR AMA!..

Bununla birlikte Gallup anketine göre ABD'lilerin yüzde 15'i ülkeyi kalıcı olarak terk etmek istediklerini söylüyor, daha fazlası ise doğru şartlar altında yurt dışına çıkmayı düşüneceklerini ifade ediyor. Ancak araştırmalar, Amerikan vatandaşlarının sadece küçük bir kısmının bu yönde bir adım attığını öne sürüyor. University of Kent bünyesinde göç alanında çalışmalar yapan Dr. Amanda Klekowski von Koppenfels, ABD'de daha da küçük bir azınlığın siyasi sebeplerle ülkeyi terk ettiğini aktarıyor.

Neden milyonlarca ABD'li ülkeyi terk etti? Nereye gidiyorlar? - Resim : 1

Konunun detaylarına değinmeden bazı rakamlara göz atmakta fayda var. ABD, en yakın takipçileri Almanya ve Suudi Arabistan'ın yaklaşık üç kat önünde, dünyanın en fazla göçmen nüfusa ev sahipliği yapan ülkesi olarak öne çıkıyor. ABD yurt dışına göçmen gönderen ülkeler arasında ise 26. sırada.

Bununla birlikte BM raporlarına göre ABD vatandaşları göç ederken dünyanın neredeyse her yerine dağılıyor. ABD'nin göç verdiği ilk 10 ülkede Amerikan vatandaşlarının yoğunluğu birbirine çok yakın ve oldukça düşük. İlk sıradaki Meksika yaklaşık 750 bin ABD vatandaşına ev sahipliği yaparken bir istisna olarak da ayrılıyor. Meksika'yı takip eden Kanada'da 300 bin civarında ABD vatandaşı yaşarken sıradaki diğer 8 ülkede ABD vatandaşlarının sayısı 200 bin ile 50 bin arasında değişmekte.

FARKLI RAPORLAR, FARKLI SAYILAR SÖYLÜYOR

Bu dağılımda ABD'nin göçmen köklerinin etkili olduğu düşünülüyor. Amerika yaklaşık 40 ülkeden gelen göçmenlere ev sahipliği yapmakta. Öte yandan ABD hükümeti neredeyse her ülkenin yaptığı bir işi yapmıyor ve göç eden vatandaşlarının kaydını tutmuyor. Söz konusu sayılar, BM ve Dünya Bankası gibi kuruluşların raporlarında ortaya çıkmakta. Raporlara göre ülkelerinde yaşamayan ABD doğumlu insanların nüfusu 2020 itibarıyla 2.8 milyon civarındaydı.

Yurt dışında yaşayan ABD vatandaşlarının oy kullanmalarına yardımcı olan bir ajans olan Federal Oylama Yardım Programı (FVAP) için çalışan danışmanlar, 2018'de ülke dışında toplam yaklaşık 4.8 milyon Amerikalının yaşadığını tahmin ediyordu. Bir başka sivil toplum kuruluşu olan Yurt Dışındaki Amerikan Vatandaşları ise yaklaşık 3.9 milyon sivil ve bunlara ek olarak 1.2 milyon asker ve devlet görevlisinin ülke dışında yaşadığını aktarıyor.

Peki neden Meksika açık ara tercih edilen destinasyon? Neredeyse her ölçüte göre Meksika, Amerikalıların en çok tercih ettiği yer. Ancak bunun nedeni Meksika'daki ABD'li nüfusunu yaşa göre dilimlediğinizde ortaya çıkıyor. Sonuç Meksika'nın açık ara liderliği gibi çarpıcı. Tipik olarak ABD'li göçmenleri genç yetişkinler oluşturuyor. Öğrenciler, Mormon misyonerleri ve askerler ve orta yaşlı profesyoneller... Ancak Meksika'da yaşayan ABD'lilerin üçte ikisi 18 yaş altında.

El Colegio de Mexico'dan Claudia Masferrer, University of California at Davis'den Erin Hamilton ve University of Alberta'dan Nicole Denier, Meksika'da çıkan bu veriyi analiz ederken ilginç bir durumla karşılaştı: Meksika'da yaşayan ABD doğumlu çocukların çok büyük bir çoğunluğunun iki ebeveyni de Meksika vatandaşı.

KASITLI OLARAK GİDİYORLAR!

Meksika'yı takip eden diğer ülkelere baktığımızda sırasıyla Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Avustralya ve İsrail'i görüyoruz. Bu ülkelerin tamamı Meksika'nın aksine gelişmiş ekonomiler. Bu ülkelere göç eden ABD'lilerin neredeyse tamamı kasıtlı olarak gidiyor. Meksika'da yaşayan ABD doğumlu çocukların 6'da 1'inin ebeveynleri ise ABD'den sınırdışı edilmiş.

Kasıtlı göç vurgusunu açmak gerekirse BM verilerine bakabiliriz. BM Mülteci Ajansı'nın verilerine göre 2021'de 426 ABD vatandaşı iltica başvurusunda bulunmuş. Bu sayı Suriye için 6.8 milyon, Afganistan için 2.7 milyon, Güney Sudan için ise 2.4 milyon... ABD'lilerin iltica ettikleri ülkelerde ağırlığı ise Almanya, Birleşik Krallık ve Kanada oluşturmakta.

Kaynak: Dünya Bankası, The Washington Post

Kaynak: Web Özel

ABD