Neandertallerden daha yakın akrabamız bulundu: Ejderha Adam!

Neandertallerden daha yakın akrabamız bulundu: Ejderha Adam!

Çinli bilim insanları, 146 bin yıl önce yaşamış büyük bir kafatası fosili üzerinde analiz çalışması yaptı. 'Ejderha Adam' ismi verilen kafatasının, yeni bir insan soyuna ait olabileceği ileri sürüldü.

Çin’in Harbin bölgesinde 1933 yılında bulunan ve bir kuyuda 85 yıl boyunca saklanan 146 bin yıl önce yaşamış bir erkeğe ait kafatası üzerinde analiz çalışması yapan Çinli bilim insanları, kafatasının, günümüz insanları ve ilk insanlar olan Neanderthals’lardan ayrı bir tür insana ait olabileceğini açıkladı.

Kafatasının 23 cm uzunluğunda ve 15 cm genişliğinde olduğu, modern insan kafatasından oldukça büyük olduğu ifade edildi.

Neandertallerden daha yakın akrabamız bulundu: Ejderha Adam! - Resim : 1

Ejder Adam ismi verilen kafatasının üzerinde yapılan çeşitli teknolojik analiz çalışmasının sonucunda, kafatasının, Doğu Asya’da yaşayan yeni bir insan soyunu temsil ettiği ileri sürüldü. 50 yaşında bir erkeğe ait olan kafatasından elde edilen sonuçlara göre, geniş burun yapısı büyük miktarda hava solunmasına izin vererek yüksek enerji isteyen bir yaşam tarzını ifade ettiği belirtildi.

Neandertallerden daha yakın akrabamız bulundu: Ejderha Adam! - Resim : 2

İngiltere'de insan evrimi konusundaki çalışmalarıyla bilinen ve Doğa Tarihi Müzesi'nde görev yapan Prof. Chris Stringer da araştırma ekibi arasında yer alıyordu. Stringer, bunun modern insanın dayandığı tür olan Homo sapiens olarak evrilme yoluna girmemiş ayrı bir kol oluşturduğunu; bölgede yüz binlerce yıl ayrı bir soy olarak varlığını sürdürdükten sonra neslinin tükendiğini belirtiyor.

Shijiazhuang'daki Çin Bilimler Akademisi ve Hebei GEO Üniversitesi'nden Profesör Xiun Ni, "Kayıp olan kardeş soyumuzu bulduk" dedi.Kafatasının çok iyi korunmuş halde bulunduğunu belirten Xiun, "Tüm detayları görebiliyorsunuz. Gerçekten muhteşem bir buluntu!" ifadesini kullandı.

Ejderha Adam'ın kafatasındaki göz çukurları neredeyse kare şeklinde ve kalın kaş çıkıntıları, geniş bir ağzı ve büyük dişleri olduğu görülüyor.

80 YIL GİZLİ KALMIŞ

Kafatası 1933'te Songhua (Kara Ejderha) Nehri üzerindeki köprü inşaatında çalışan bir işçi tarafından bulunmuştu. O sırada bu bölge Japon işgali altındaydı. Kafatasının kültürel bir varlık olduğuna inanan Çinli işçi, onu işgalcilerden korumak için evine götürüp bir kuyuda 80 yıl kadar gizlemiş, ölmeden önce de ailesine bundan söz edince bilim insanlarının eline ulaşmasını sağlamıştı. Çin'de daha önce de ilk insanlara ait eski kalıntılar bulunmuş, bunları doğru kategorilere yerleştirmenin zorluklarından söz edilmişti.

 

Kaynak: DHA

Neandertaller Çin