NATO'dan Afgan güvenlik güçlerine 72 milyon dolarlık katkı!

NATO
NATO'dan Afgan güvenlik güçlerine 72 milyon dolarlık katkı!

NATO, bu yıl Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri'ne toplam değeri yaklaşık 72 milyon dolar olan malzeme ve teçhizat bağışladığını, son sevkiyatın yapıldığını açıkladı. Afganistan'daki 407 ilçenin 150'den fazlasını kontrolünde bulunduran Taliban ise bazı il merkezlerini el geçirmeye yöneldi

NATO, bu yıl Afgan Ulusal Savunma ve Güvenlik Güçleri'ne toplam değeri yaklaşık 72 milyon dolar olan malzeme ve teçhizat bağışladığını, son sevkiyatın dün yapıldığını açıkladı.NATO'dan yapılan yazılı açıklamada, "Güçlerimizi ülkeden çekerken bir yandan da askeri teçhizat yardımını hızlandırıyoruz." denildi.

 Açıklamada, 2021 içerisinde, sonuncusu 2 Ağustos'ta olmak üzere Afgan güçlerine tıbbi malzemelerden yüksek teknolojili savaş simülatörlerine ve bomba imhası için özel ekipmanlara kadar yaklaşık 72 milyon dolar değerinde bağış yapıldığı bildirildi.Genel Sekreter Jens Stoltenberg'in 27 Temmuz'da Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani ile görüşmesinde söz konusu desteği yinelediği anımsatılan açıklamada, NATO Sözcü Vekili Dylan White'ın da "Güçlerimizi ülkeden çekerken Afgan güçlerinin kendi güvenliklerini daha iyi sağlamasına yardımcı olacak teçhizat da dahil olmak üzere Afganistan'ı desteklemeye devam edeceğiz." değerlendirmesine yer verildi.Açıklamada NATO tarafından finanse edilen malzemeler arasında, yaralı askerlerin tedavisi ve Kabil Tıp Hastanesi için teçhizat, itfaiye araçları, çelik yelekler ve çocukların mayınlardan kaçmalarına yardımcı olacak eğitim materyallerinin de bulunduğu ifade edildi.

"Projeler, özellikle lojistik, organizasyon, eğitim ve tıp alanlarında Afgan güvenlik güçlerini güçlendirmeyi amaçlıyor." denilen açıklamada, mayıs itibarıyla 2007'den bu yana "Afgan Milli Ordusu Güven Fonu"na yapılan toplam katkının, yaklaşık 440 milyon doları malzeme ve ekipmana olmak üzere yaklaşık 3,5 milyar dolara ulaştığı kaydedildi.NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, üye ülkelerin savunma ve dışişleri bakanlarının 14 Nisan'da yaptığı toplantı sonrasında Afganistan'dan çıkılması konusunda karar alındığını duyurmuş, söz konusu çekilme 1 Mayıs'ta başlamıştı.

AFGANİSTAN'DA TALİBAN'IN YAYILMASI HIZ KAZANDI

Afganistan'da saldırılarını yoğunlaştıran Taliban'ın alan hakimiyeti hızla genişlerken, hükümet güçleri ilçelerin yaklaşık yüzde 22'sinde tam kontrolü elinde tutuyor.

ABD, 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Usame Bin Ladin ve diğer El Kaide elebaşlarını sakladığı gerekçesiyle 7 Ekim 2001'de "Sürekli Özgürlük" adını verdiği, Afganistan'ı işgal harekatını başlattı. ABD'ye 2001-2014'te 13 yıl süren operasyonda aralarında NATO üyelerinin de bulunduğu 20'den fazla ülke destek verdi.

NATO liderliğinde, 2014'te, Afgan ordusunun eğitimine odaklanan ittifak üyesi olan ve olmayan 36 ülkenin yeni misyonu göreve başladı.

Taliban'ın etkinliği 2014'ten sonra ülkenin güneyinden diğer bölgelere yayılarak hızla arttı. ABD'nin Taliban'la 29 Şubat 2020'de imzaladığı barış anlaşması kapsamında ülkedeki tüm yabancı güçlerin çekilmesi yönünde verdiği söz dönüm noktası oldu. Çekilme sürecine paralel olarak Taliban ile Afganistan tarafları arasında yürütülen geçiş süreci müzakereleri başarısızlıkla sonuçlandı.

Sürecin çökmesiyle de Taliban'ın ülke genelindeki baskısı arttı. Doha Anlaşması ile yabancı güçlere saldırmama güvencesi veren Taliban, Afgan güvenlik güçlerine karşı şiddetli eylemlere girişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) Yaptırım Komitesinin 12. Raporu'na göre Taliban, halihazırda 58 bin ila 100 bin arasında silahlı militana sahip. Taliban istikrarlı şekilde kadrolarını genişletirken, yılın ilk aylarında 352 bin kişiye ulaşması hedeflenen Afgan güvenlik güçlerinin sayısı 308 binde kaldı.

Kaynak: AA

NATO Afganistan