NASA geçen yıl bir günde 27 maymunu öldürmüş

NASA
NASA geçen yıl bir günde 27 maymunu öldürmüş

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'nın Ames Araştırma Merkezi'nde bir gün içinde 27 maymunu öldürdüğü ortaya çıktı

The Guardian'da yer alan habere göre, 2 Şubat 2019'da NASA'nın Ames Araştırma Merkezi'nde hayvan hakları aktivistlerinin tepkisini çeken bir olay yaşandı. 

NASA'nın tesislerinde bulunan yaşlı ve 21'i Parkinson hastası 27 maymunu bir günde öldürdüğü ortaya çıktı. Yaşlı ve hasta maymunları bir barınağa götürmek yerine ötenazi yapan NASA tepki çekti. 

Öldürülen maymunların herhangi bir uzay görevi ya da araştırma için kullanılmadığı, maymunların Ames Araştırma Merkezi'nde NASA ve LifeSource BioMedical isimli bir şirket ortaklığında tutulduğu aktarıldı. LifeSource BioMedical CEO'su Stephanie Solis, maymunların yıllar önce laboratuvara verildiğini, yaşlı ve hasta oldukları için onlara uygun barınak bulunamadığını söyledi. Solis "Maymunları bir barınak olarak almayı kabul ettik ve her şartta onlara bakım sağladık. Ancak yaşları ve hastalıklarından kaynaklanan kötü yaşam şartları nedeniyle ötenazi yaptık" dedi.

New Mexico Üniversitesi hayvan etiği uzmanı John Gluck ise, "Primatlar etolojik yoksunluk ve laboratuvar hayatı kaynaklı sorunlar yaşıyordu. Belli ki barınakta bir yaşama yollama yolunu seçmediler. Denemediler bile. Sorumlular adına utanç duyuyorum" dedi. 

ABD Temsilciler Meclisi'nden Demokrat Kathleen Rice, NASA yöneticisi Jim Bridenstine'den ölümlerle ilgili açıklama yapması talebinde bulundu. Rice, uzun süredir "hayvanların emekliliği politikaları" konusunda adımlar atılması için çalıştığını söyledi. 

NASA'dan konuya ilişkin yapılan açıklamada ise "NASA'da ya da bağlı kurumda herhangi bir insan olmayan primat bulunmamaktadır" denildi.

1961'de uzaya gönderilen ilk maymun olan şempanze Ham'e düzenli antrenmanlar yaptırılmıştı. Uzaya gönderilen maymunun bulunduğu araç okyanusa düşmüştü. 

Ulusal Sağlık Enstitüsü, 2015 yılında bir karar alarak biyomedikal çalışmalarda kullanılan tüm şempanzeleri "emekliye ayırmıştı". Öte yandan başka laboratuvarlar maymunları araştırmalarda kullanmaya devam ediyor. 2017'de bir araştırma, 74 bin maymunun denek olarak kullanıldığını ortaya çıkardı. 

 

 

Kaynak: Haber Global TV

NASA