Mısır ile 8 yıl sonra ilk temas! Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik açıklama

Mısır ile 8 yıl sonra ilk temas! Dışişleri Bakanlığı'ndan kritik açıklama

Türkiye ve Mısır heyetlerinin Kahire'de yaptığı istikşafi nitelikli görüşme tamamlandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Mısır ile 2 günlük istikşafi görüşmelerin samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirildiği bildirildi.

Mısır tarafından davet alan Türk Dışişleri Heyeti, 8 yıl aranın ardından Kahire'de Mısırlı heyetle bir araya geldi.

"GÖRÜŞMELER SAMİMİYDİ" 

İki gün süren görüşmeler sonrası Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmelerin samimi olduğu vurgulanarak, Türkiye ve Mısır'ın istişarelerin ilk turunun sonuçlarını değerlendireceğini ve müteakip adımları kararlaştıracağını bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bakan Yardımcısı Büyükelçi Sedat Önal ve Bakan Yardımcısı Büyükelçi Hamdi Sanad Loza başkanlıklarındaki heyetler arasında 2 gün süreyle Kahire'de gerçekleştirilen istikşafi nitelikli Türkiye ve Mısır istişareleri 6 Mayıs 2021 tarihinde tamamlanmıştır.

Görüşmeler samimi havada ve kapsamlı içerikte gerçekleştirilmiştir. Görüşmelerde ikili konuların yanısıra Libya, Suriye ve Irak'taki durum başta olmak üzere bölgesel konular ele alınmış, Doğu Akdeniz'de barış ve güvenliğin sağlanması ihtiyacı üzerinde durulmuştur.

Taraflar istişarelerin bu turunun sonuçlarını değerlendirecek ve müteakip adımları kararlaştıracaktır."

BAKAN ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA

Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır ile yapılan görüşmenin ardından konuyla ilgili konuştu.

Çavuşoğlu, Mısır'la görüşmelerin devam edeceğini söyleyerek "Önümüzdeki süreçte ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecek" dedi. 

"İŞ BİRLİĞİNDEN MISIR ÇOK KARLI ÇIKACAKTIR"

Çavuşoğlu, her iki ülkeyi ilgilendiren bölgesel konuların da değerlendirildiğinin altını çizerek, "Libya, Suriye, Irak, Doğu Akdeniz konusu hepimiz için önemli. Mısır için de önemli. Her zaman söylüyoruz, Mısır'la burada yapabileceğimiz bir iş birliğinden Mısır da çok karlı çıkacaktır. İlişkiler o noktaya geldiği zaman bunları da elbette görüşürüz" değerlendirmesinde bulundu.

Her iki tarafın da bu iki günlük görüşmeyi değerlendireceğini vurgulayan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Daha sonra hangi adımlar atılabilir, bu konularda da yine birlikte görüş alışverişinde bulunacağız. Neden olmasın, şimdi Kahire'de bir görüşme oldu, ilerde (Mısır) Dışişleri Bakanı Samih Şukri ile... Biz zaten geçmiş dönemde de New York marjında olsun, Suriye Destek Grubu Toplantıları marjında, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) toplantıları marjında (görüştük), Türkiye'de gerçekleştirdiğimiz bazı toplantılara da katılmıştı. Zaten her zaman bu anlamda da görüştüğümüz bir arkadaşımız. En son biliyorsunuz, ramazan tebriki için de beni aramıştı. Gemi kazasında ben kendisini aramıştım, yapabileceğimiz bir şey var mı, diye. Önümüzdeki süreçte ilişkileri normalleştirmek için atılabilecek adımlar konusunda görüşmeler devam edecektir."

Kaynak: Haber Global TV

son dakika son dakika haber