Milyarlarca ağustos böceği ABD'yi istilaya hazırlanıyor

AJANS BİZİM
ABD
Milyarlarca ağustos böceği ABD'yi istilaya hazırlanıyor

Gürültülü ve çiftleşmeye hazır milyarlarca ağustos böceği Amerikan ormanlarını istila etmeye hazırlanıyor.

Birkaç haftaya kadar iki özel ağustos böceği grubu aynı anda çiftleşecek. Bu, Thomas Jefferson'ın henüz Başkan olduğu ve ABD’nin Louisiana'yı Fransa'dan satın aldığı 1803 yılından bu yana görülmemiş bir olay!

Ağustos böceği familyası, dünya çapında üç binen fazla böcek türünü içerir. Çoğu yaşamlarını larva olarak yeraltında geçirir. Tüy dökmek ve üremek için yetişkin olarak ortaya çıkarlar. Bazıları her yıl ortaya çıkarken, "periyodik" olarak bilinen ağustos böcekleri 13 veya 17 yılda bir topraktan çıkar.

Bilim insanları, bu ağustos böceği istilasından haberdar çünkü periyodik olarak hayata geçiyor. Her 13 ya da 17 yılda bir, bu böceklerin bir kuluçkası pupa evresinde bekledikten sonra topraktan çıkıyor.

İSTİSNAİ YIL

Ancak bu yıl istisnaî olacak çünkü iki tür ağustos böceği yavrusu ortaya çıkacak: 13 yılda bir ortaya çıkan 19’uncu kuluçka yavruları Kuzey ve Güney Carolina'da, Georgia’da ve ülkenin güneydoğusunda, 17 yılda bir ortaya çıkan 13’üncü kuluçka yavruları da Illinois'de görülecek.

George Washington Üniversitesinde biyoloji profesörü olan John Lill, "periyodik" ağustos böceklerinin türün hayatta kalması için sayılarına güvendiklerini ve aynı anda ortaya çıkan sürüleri sayesinde kuşlar, tilkiler, rakunlar, kaplumbağalar ve diğer yırtıcı hayvanların hızla ürediğini söylüyor.

Bazı araştırmalar, meşelerin en çok meşe palamudu ürettiği yılların her zaman ağustos böceklerinin ortaya çıkmasından iki yıl sonrasını takip ettiğini gösteriyor. Meşe palamudu sayısı arttıkça, bu palamutlarla beslenen memeli popülasyonu da artmakta ve insanlarda Lyme hastalığı (böceklerden insanlara kan yoluyla geçen bakterilerin sebep olduğu bir hastalık) riski de artıyor.

Lill, bu olgunun "ağustos böcekleri ortaya çıktıktan sonra yıllarca yankılanan, potansiyel olarak, daha uzun vadeli ekolojik etkiler olduğunu gösterdiğini" belirtiyor.

İNSAN ETKİLERİ

Bir de erkek ağustos böceklerinin çiftleşirken çıkardığı tuhaf ve tiz ses var. Güney Carolina'nın (güneydoğu) Newberry kentindeki şerif ofisi, bu hafta Facebook'ta, "Siren, feryat ya da kükreme sesine benzeyen bir sesle ilgili birkaç çağrı aldık" diyen paylaşımlar yaptı.

Connecticut Üniversitesi'nde araştırmacı olan Chris Simon'a göre, iklim değişikliği ağustos böceklerinin iç saatini bozuyor.

ABD’de iklim ısındıkça, bitkiler için daha uzun büyüme mevsimi daha fazla yiyecek sağlıyor ve ağustos böceklerinin beslenme mevsimini hızlandırıyor. Simon, "Daha fazla 17 yaşındaki ağustos böceğinin 13 yaşındaki ağustos böceğine dönüşeceğini tahmin ediyorum. Sonunda bu özellik genetik olarak asimile olacak" diyor.

Bunun uzun vadede türler için ne anlama geldiğini bilmek zor. Lill'e göre, yüzyıllardır topraklarda yaşanan dönüşümün ağustos böcekleri üzerinde olumlu ya da olumsuz ne gibi bir etkisi olduğu da açık değil.

Ormanların tahrip edilmesi nedeniyle birçok tür yok oldu, ancak geriye kalanlar, dişilere yumurtalarını bırakmak için ideal koşullar sunan banliyö konut sitelerinde gelişiyor.