Miami'de 150 kişi için umutlar azalıyor, Biden olay yerine gidecek!

Joe Biden
Miami'de 150 kişi için umutlar azalıyor, Biden olay yerine gidecek!

ABD'nin Florida eyaleti Miami şehrinin Surfside bölgesinde 13 katlı binanın kısmen çökmesi sonucu hayatını kaybedenlerin sayısı 12'ye yükselirken, enkaz altında olduğu düşünülen 150 kişiden hala haber alınamıyor. ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden, 1 Temmuz'da Surfside bölgesini ziyaret edecek

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Biden ve eşi Jill Biden'ın 1 Temmuz'da Florida'nın Miami kentine bağlı Surfside bölgesini ziyaret edeceği bildirildi.

Biden'ın ziyarette çöken binanın enkazındaki arama kurtarma çalışmalarını da yerinde incelemesi bekleniyor.

ÇÖKEN BİNADAN DRAM ÇIKTI

149 kişi için arama-kurtarma ekiplerinin çalışmaları devam ederken, kayıp kişilerle ilgili detaylar ortaya çıkmaya başladı. Adı kayıplar arasında yer alan Harry Rosenberg’ın hikayesi ise yürek burktu.

Rosenberg’in eşi Anna Rosenberg’i geçtiğimiz yıl kanserden kaybettiği, anne ve babasının ise Ocak ayında koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiği öğrenildi. Rosenberg’in yaşadığı acı kayıpları geride bırakmak ve yeni bir hayata başlamak için Surfside’a taşındığı belirtilirken, 2 çocuk sahibi 27 yaşındaki kızı Malky Weisz ve eşi Benny Weisz’in de binanın çöktüğü sırada Rosenberg’i ziyaret etmek için binada olduğu aktarıldı.

Geçtiğimiz yıl kaybettiği eşinin anısına, zihinsel hastalıkları olan gençler için İsrail’de bir hastaneye bağlı bir merkez kuran Rosenberg’in Florida’ya biraz nefes almak için geldiği ifade edildi. Rosenberg’in 30 yıllık arkadaşı olan Maurice Wachsmann, ailesini kaybetmenin Rosenberg için çok zor olduğunu belirterek, "Hayatını beklemeye aldı. Onun için son derece zordu. Anne ve babası için de her şeyi yaptı" dedi.

Enkaz çevresinde arama-kurtarma çalışmaları sürerken, kayıp yakınlarının endişeli bekleyişi de devam ediyor.

ÖLENLERİN SAYISI ARTARKEN, UMUTLAR AZALIYOR

Öte yandan çöken 13 katlı binada cansız bedenine ulaşılan kişi sayısı 12'ye yükselirken, enkaz altında olduğu düşünülen 149 kişiden hala haber alınamıyor.

Miami-Dade Belediye Başkanı Daniella Levine Cava, ekiplerin enkazdan 12. kişinin cansız bedenini çıkardığını ve 149 kişinin halen kayıp durumda olduğunu açıklamıştı. Surfiside Belediye Başkanı Charles Burkett ise, "Burada kimse umudunu yitirmiyor. Kimse durmuyor" diyerek arama-kurtarma çalışmalarının aralıksız bir şekilde sürdürüldüğünü belirtmişti. Burkett ayrıca, olaydan etkilenenlere yardım etmek için 1.9 milyon dolardan fazla para toplandığını, bir kısmının dağıtıldığını söylemişti.

Kurtarma çalışmaları 6. gününe girerken yetkililer, köpeklerin yanı sıra termal kamera, radar ve sonar cihazlarının da kullanıldığı arama ve kurtarma çalışmalarının hava şartları ve yıkıntılar arasından canlı insan bulma titizliği nedeniyle beklenildiğinden daha yavaş ilerlediğini kaydediyor.

Eyalet İtfaiye Sorumlusu Jimmy Patronis, İsrail ve Meksika’dan timler de dahil 300’den fazla acil kurtarma ekibinin gece gündüz çalıştığını aktararak, "Kasırga dışında Florida’da en fazla görev gücünün oluşturulduğu olay bu." dedi.

Miami-Dade İtfaiye Şefi Ray Jadallah da kurtarma çalışmalarının düşünüldüğü kadar kolay olmadığını, ekiplerin çökmenin ardından çıkan yangın sonrası birbirine girmiş erimiş çelik ile beton yığını arasında hassasiyetle kayıp kişileri aradığını ifade etti.

Arama çalışmalarında köpeklerin ve kameraların da kullanıldığını kaydeden Jadallah, 135 dairelik bina yığınına erişimin bir gecede mümkün olmadığının anlaşılması gerektiğinin altını çizdi.

270 DAİRELİK LÜKS KONDO BİNASININ YARISI ANİDEN ÇÖKMÜŞTÜ 

Surfside bölge yetkilileri, bina yönetimi ile 2018’de yapılan yazışmalarda, 1981 yapımı binada büyük yapısal hasar bulunduğuna dikkati çekmiş, binanın çatlayan kolonları ile ufalanmaya başlayan betonunda yaklaşık 9 milyon dolarlık bir tamirat gerektiğini bildirmişti.

Miami Beach’ın kuzeyinde, yaklaşık 5 bin 600 nüfuslu Surfside yerleşkesinde, 24 Haziran'da 13 katlı 270 dairelik lüks kondo binasının yarısı aniden çökmüştü.

 

Kaynak: AA

ABD Florida Miami Surfside Joe Biden