Mezarlıklarında yer kalmayan Peru'da çamaşır suyunun koronavirüsü tedavi edip edemeyeceği araştırılacak

Peru
Mezarlıklarında yer kalmayan Peru'da çamaşır suyunun koronavirüsü tedavi edip edemeyeceği araştırılacak

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve Güney Amerika ülkesi Peru'da çok sayıda kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Kovid-19 yeni krizlere kapı aralarken, Peru'nun çamaşır suyu içmenin veya enjekte etmenin koronavirüsü tedavi edip edemeyeceğini resmen araştıracağı bildirildi

Peru'nun başkenti Lima’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında hayatını kaybedenlerin sayısındaki artış nedeniyle mezarlıklarda ölüleri defnedecek yer bulunmuyor.

Geçen ay kalp krizi nedeniyle hayatını kaybeden Joel Bautista’nın ailesi 4 farklı mezarlıkta uygun bir mezar yeri aradıklarını ancak yer bulamayınca Bautista’yı evlerinin bahçesine gömmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Lima’da benzer şekilde cenazeleri için mezarlıklarda yer bulmakta zorlanan birçok kişinin isyanı ülke basınına yansıdı.

İzlediği haberlerden etkilenen ve mezar bulamama korkusu yaşayan Victor Coba da kendisi, eşi ve dört akrabası için Lima’nın kuzeyinde bulunan ağaçsız bir alana mezar inşa ettiğini belirtti.

Öte yandan cenaze masraflarının salgın nedeniyle ekonomik durumu günden güne kötüleşen aileler için ciddi mali yük oluşturduğuna dikkat çeklildi. 

Peru Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Kovid-19 nedeniyle son 24 saatte 309 kişi yaşamını yitirdi ve 2 bin 260 yeni vaka görüldü. Vaka sayısı 1 milyon 889 bin 52'ye, virüse bağlı can kaybı sayısı 66 bin 220'ye, iyileşenlerin sayısı 1 milyon 834 bin 372'ye yükseldi.

ÇAMAŞIR SUYUYLA TEDAVİ ARAŞTIRILACAK

Indepentent'in haberine göre, Güney Amerika ülkesi Peru'da milletvekilleri, ölümcül virüse karşı mücadelede klor dioksit kullanılıp kullanılamayacağını araştıracak bir komite kurmak için oy kullandı.

Klor dioksit, tıbbi ekipmanın sterilize edilmesi, endüstriyel makinelerin temizlenmesi veya ahşap ve tekstil malzemelerinin ağartılması gibi endüstriyel işlemlerde yaygın olarak kullanılıyor.

Dünyanın dört bir yanından bilim insanları, klor dioksitin insan vücudunda kullanımına karşı defalarca uyarıda bulunarak iç kanama, solunum yetmezliği ve akut böbrek yetmezliği dahil etkilerinin ölümcül olabileceğine işaret ediyor.

Ülkede yüzlerce politikacının erkenden aşı yaptırmak için gizlice ulusal sıraya kaynadığı aşı skandalı patlak vermiş, ulusal çapta tepkilere neden olmuştu. 

Peru'nun yoğun bakım uzmanları derneğinin genel sekreteri Samuel Cosmé, kongrenin adımını kınadı ve klor dioksit tükettiği için durumu kötüleşen Kovid-19 hastalarını zaten tekrar tekrar tedavi etmek zorunda kaldığını söyledi.

Kaynak: AA

Güney Amerika Peru koronavirüs